بخشی از مقاله

خلاصه

با توجه به اصل پدافند غیر عامل در اصل پیش بینی، پیشگیری، آمادگی و مقابله در برایر حوادث غیر مترقبه می بایست متناسب با نوع تهدیدات، راهکارهایی نیز پیش بینی نمود. با توجه به اهمیت تامین انرژی برق و پایداری شبکه های توزیع در موضوع دفاع غیر عامل توجه به برنامه ریزی و داشتن برنامه مدون و قابل اجرا بسیار ضروری می باشد. استفاده از راهبردهای نوین و اقدامات پیشگیرانه بیش از پیش امری ضروری می باشد. هدف از ارائه مقاله، بیان راهکارهای تامین انرژی مراکز حساس و مهم طبق تعاریف پدافند غیر عامل در شرایط بحرانی قطع پستهای فوق توزیع در محل مورد مطالعه - شهرستان اراک - می باشد.

در این تحقیق فرض شده است که چندین مرکز پست فوق توزیع 1 - تا از n تا پست فوق توزیع قطع گردد - به هر دلیل قادر به تامین انرژی مراکز حساس و مهم نباشند. می بایست تعریفی جامع و اجرایی و عملیاتی از نحوه تامین برق در شرایط بحران و اضطرار حسب شرایط خاص هر شهرستان و شبکه توزیع آن مدنظر گرفته شود .هدف اصلی مقاله در مرحله اول تعین مراکز حساس ، ضرروی و مهم طبق اساسنامه سازمان پدافند غیر عامل کشور برای شهرستان اراک می باشد که در شرایط بحرانی با قطع همزمان چندین پست فوق توزیع بتوان، طبق برنامه ریزی مشخص و دقیق با استفاده از ظرفیت اکیپ های تعمیرات و بازآرایی شبکه فشار متوسط به نحوی حداقل یک فیدر بعنوان فیدر بحران مشخص گردد که با تجهیزات اتوماسیون ،حفاظتی و مانوری در کوتاهترین زمان ممکن بتوان مراکز حساس و ضروری را برقدار نمود. این روش کاملا منحصر به فرد و قابل اجرایی می باشد .به کارگیری تمهیدات و ملاحظات پدافند غیر عامل در صنعت برق علاوه بر کاهش هزینه ها ، کارآیی دفاعی طرح ها را در زمان تهاجم بسیار افزایش می دهد.

.1 مقدمه

پدافند غیر عامل با مفهوم کلی دفاع در برابر تهاجم ، بدون استفاده از سلاح و درگیری مستقیم سابقه ای طولانی در تاریخ دارد. برای رسیدن به چشم اندازهای پدافند سایبری کشور در افق 1404 از جمله : برخورداری از نظام جامع پدافند سایبری ، هوشمندانه و ابتکاری ، برخورداری از نظام هدایت و راهبری ،برخوردار از سامانه های ر صد ، پایش کنترل و پی شگیری و سایر موارد می بای ست هر سازمان اهداف کلان در چ شم انداز را مد نظر قرار داده و برای کلیه تهدیدات و ضعف ها با توجه به شرایط مختص سازمان برنامه ریزی مدونی داشته باشد

توجه به شرایط سیا سی حاکم برجهان و همچنین حوادث طبیعی همچون سیل ,تندباد و... نیازبه آمادگی رزمی,اجتماعی, اقتصادی ,فرهنگی, خدماتی و... می باشد. لذاجهت مقابله با بحرانهای احتمالی طرح پدافندغیرعامل درحوزه های مختلف درماده 121 برنامه چهارم توسعه کشوراندیشیده شده و یکی از بندهای مهم این طرح مساله تامین انرژی خصوصا برق مورد نیازجهت خدمات رسانی هرچه سریعتر به مناطق سانحه دیده میباشد.

با عنایت به سیاست های نظام جمهوری اسلامی و تاکید مقام معظم رهبری بر اهمیت پدافند غیرعامل در کشور توجه به بخش بسیار ضروری می باشد.

پدافند غیرعامل با مفهوم کلی دفاع در برابر تجاهم ، بدون ا ستفاده از سلاح و درگیر شدن م ستقیم سابقه ای طولانی در تاریخ ب شر دارد که شامل کلیه اقدامات و تدابیر غیرنظامی یا غیر م سلحانهای ا ست که باعث کاهش آ سیب پذیری، افزایش پایداری ملی، ت سهیل مدیریت بحران، تداوم کارکردهای ضروری د ستگاههای اجرایی کشور در برابر تهدیدات و اقدامات نظامی دشمن میشود.

پدافند غیر عامل موضوعی بنیادی است که وسعت و گسترده ی آن ، تمامی زیر ساخت های کلیدی ، مراکز حیاتی ، حساس و غیر نظامی از جمله پالای شگاهها و نیروگاهها ،مراکز بهدا شتی درمانی ،مراکز عمده هدایت و ت صمیم گیری های سیا سی ،مراکز مخابراتی و ایستگاههای رادیویی و تلویزیون و ... را در بر می گیرد. بنابراین حفاظت و رعایت ملاظات پدافند غیر عامل در این گونه تا سی سات امری اجتنباب پذیر می با شد.

تامین انرژی برق به صورت پایدار در شرایط عادی و بحرانی در سطح تولید، انتقال و توزیع امری وابسته به برنامه ریزی و ساماندهی همه جانبه در موضوع حیاتی دفاع غیر عامل دارد.استفاده از راهبردهای جدید و اقدامات پیشگیرانه در صنعت برق بیش از پیش امری ضروری می باشد.

2. طبقه بندی مراکز مختلف از دیدگاه پدافند غیرعامل

بحران ، یک حادثه یا واقعه ای می باشد که اجزای یک سیستم را از کارکرد منظمش باز می دارد. یعنی حرکت منظم یک بخش از سازمان را دچار مشکل و یا باعث تاخیر در اهداف و اجرای فعالیت ها آن سازمان می شود.

می بایست طبق اصول نظام نامه پدافند غیر عامل کشور برای مقابله با این تهدیدات و بحران ها آماده باشیم و نسبت به بهبود فعالیتهای سازمان در زمان بحران اقدام نماییم.

سیاست های کلی نظام در حوزه انرژی مرتبط با پدافند غیر عامل به شرح زیر می باشد:

-1افزایش ظرفیت تولید صیانت شده متاسب با ذخایر موجود و برخورداری کشور از افزایش قدرت اقتصادی و امنیتی.

-2ایجاد تنوع در منابع انرژی کشور و استفاده از رعایت مسایل زیست محیطی و تلاش برای افزایش سهم انرژی های تجدید پذیر با اولویت انرژی های آبی.

-3تلاش برای کسب فن آوری و دانش فنی انرژی های نو و ایجاد نیروگاهای متنوع

شکل - 1 - مدل مدیریت بحران را نشان می دهد [3] همانطور که مطابق شکل مشاهده می شود ، در این مدل مراحل مختلف یک حادثه ،متنا سب با نوع تاثیرات ،پیامدهایی که به دنبال دارد ن شان داده شده ا ست در شرح زیر به اقداماتی که در هر مرحله باید انجام شود ، به ترتیب به جزیی ، مهم ، بحران و در نهایت فاجعه تق سیم بندی و پرداخته می شود .در بخش حادثه جزیی می بای ست د ستورالعملهای اجرایی ا ستاندارد اجرا گردد

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید