بخشی از مقاله

چکیده:

این مقاله با هدف تحلیل سناریوی پیادی سازی کنتورهای هوشمند فیدر شمشاد مبتنی بر رویکرد یکپارچه سازی مهندسی ارزش و روش رتبه بندی سلسله مراتبی AHP صورت گرفته است. مهندسی ارزش تلاش میکند تا با شناسایی کارکردهای محصول یا پروژه، کارکردهای غیر ضروری را تشخیص داده و ضمن حذف آنها اندیشه خود را به رو شهای دیگری که می تواند کارکردهای اصلی را برآورده کند معطوف سازد .

به این منظور، کارگروههای تخصصی در حوزه های مختلف هوشمندسازی شکیل شد که منجر به تعریف 13 کارکرد شامل 4 کارکرد اصلی، 9 کارکرد فرعی، نشده و 71 ایده گردید. در ادامه، ایده های تکراری حذف و ایده های مشابه ادغام شدند و مروری بر ابعاد مختلف ایده ها و مقایسه با وضع موجود انجام گردید، در نتیجه، 21 ایده نهایی در قالب هفت سرفصل تعریف و با استفاده از مدل رتبه بندی AHP اولویت بندی شدند. در گام آخر، ایده های نهایی پیشنهادی در پروژه پیاده سازی کنتورهای هوشمند فیدر شمشاد پس از بسط و توسعه ایده های نهایی، تدوین و ارائه گردیدند.

مقدمه

با توجه به اینکه موضوع تعویض و جایگزینی 12 میلیون کنتور دیجیتالی چند تعرفه در دستور کار شرکت توانیر قرار گرفته به منظور انتخاب مناسبترین گزینهها به طوری که بتواند تمام نیازمندی های آینده صنعت برق از جمله اعمال مدیریت بار را برآورده نماید

تصمیم به استفاده از رویکرد مهندسی ارزش گرفته شده است. بر اساس مصوبه شماره 94025 / ت 42200 هیات محترم دولت، وظیفه پیاده سازی سیستم اندازه گیری هوشمند و کنترل سیستم های اندازه گیری به وزارت نیرو محول شده است .

با عنایت به این مصوبه و با توجه به اینکه سرانه ی مصرف انرژی الکتریکی در ایران نسبت به کشورهای صنعتی بالاتر بوده و همچنین با توجه به انتخاب سال 1388 بعنوان" سال اصلاح الگوی مصرف" ، شرکت مادر تخصصی توانیر با حمایت وزارت محترم، بر آن شدند تا طرح پیاده سازی سیستم اندازه گیری هوشمند - AMI - را در جهت بهینه سازی مصرف انرژی به انجام رسانند که تحقق این خواسته مهم به عهده سازمان بهره وری انرژی ایران - سابا - محول گردید . در این راستا پس از انجام مطالعات امکانسنجی و تعیین مشخصات اولیه سیستم اندازه گیری هوشمند، چند منطقه نمونه به عنوان پایلوت پیاده سازی این سیستم انتخاب شدند.

مهندسی ارزش تلاش میکند تا با شناسایی کارکردهای محصول یا پروژه، کارکردهای غیر ضروری را تشخیص داده و ضمن حذف آنها اندیشه خود را به رو شهای دیگری که می تواند کارکردهای اصلی را برآورده کند معطوف سازد .همان طور کهقبلاً توضیح داده شد، مهندسی ارزش برای دستیابی به این مهم، خلاقیت را در جریان یک کار تیمی متشکل از افراد و تخصصهای مختلف درگیر در پروژه به کار می گیرد.

مطالعات اصلی

در این بخش نتایج و یافته های حاصل از اجرای شش گام اصلی مطالعات مهندسی ارزش در پیادی سازی کنتورهای هوشمند فیدر شمشاد ارائه میگردد.

فاز اطلاعات

فعالیتهای مرحله اطلاعات شامل برنامه ریزی و تحلیل موضوعاتی است که در مرحله مطالعات مقدماتی جمع آوری و خلاصه سازی شده اند .در این فاز مسئله به صورت دقیق و کامل تعریف شده و به بخشهای قابل مطالعه تفکیک میگردد.

اهداف پروژه

اهدف باید شدنی و در حوزه واقعیت تعریف شوند. تعیین دستیافتنی بودن یا نبودن اهداف بستگی به شرایط انجام دهندگان پروژه و محیط اجرای پروژه دارد .ممکن است هدفی که در یک سازمان شدنی است در سازمان دیگری نشدنی تلقی گردد. در این پروژه اهداف به شرح زیر می باشند:

•    پیاده سازی سیستم هوشمند اندازه گیری در منطقه

•    کسب تجربه طراحی و پیادهسازی سیستم هوشمند اندازهگیری و مشخص کردن نقاط ضعف طرح

•    به دست آوردن تجربه برای برآورده نمودن نیازهای شرکت از لحاظ ساختار سازمانی، روشهای اجرایی و انتظارات مشترکین

•    دریافت بازخوردهای فنی، اقتصادی و اجتماعی سیستم و تحلیل آنها در جهت بهبود وضعیت

•    رسیدن به حداکثر عملکردها و مزایای سیستم هوشمند اندازهگیری در منطقه

•    ارزیابی از توان فنی و سیستم شرکت پیمانکار

محدوده پروژه

.    کنتور   - نوع کنتور و محل قرار گرفتن -

.    تابلو اندازه گیری - نوع و محل -

.    شبکه مخابراتی از کنتور تا جمع کننده داده

.    اصلاح انشعاب مشترکین
.    مرکز کنترل  محل تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری

.    ارتباط با سیستمهای نرم افزاری موجود

.    شبکه مخابراتی از جمع کننده تا مرکز کنترل

.    نصب، تست، راه اندازی، آموزش، پشتیبانی و بهره برداری

.    محل و تعداد جمع کننده داده و سایر تجهیزات واسط

.    اصلاح شبکه فشار ضعیف محدوده اجرای طرح

الزامات و محدودیت های پروژه

.    استفاده از تجهیزات و نرم افزار شرکت بهینه سازان توس

.    منطقه پایلوت

.    نرم افزارهای موجود در شرکت توزیع

ذینفعان پروژه

ذینفعان پروژه افراد یا سازمان های درگیر در پروژه و عواملی هستند که به نحوی اثر پذیر و یا اثر گذار بر فعالیت های پروژه و یا علاقه مندی در قبال پروژه دارند و حتی افراد یا سازمان هایی که از اجرای پروژه ضرر می کنند ذینفع پروژه محسوب می شوند. ذینفعان ممکن است در سطوح مختلفی، درون سازمان بوده و دارای سطوح قدرتی متفاوتی نیز داشته باشند و یا اینکه آن ها می توانند خارج سازمان اجرایی پروژه باشند. موفقیت در اجرای پروژه مستلزم شناسایی ذینفعان و در نظر گرقتن نیازها ، علایق و خواسته های آنان در طول چرخه حیات پروژه می باشد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید