بخشی از مقاله

چکیده

رنگ ها به طور گسترده در بعضی از صنایع نساجی، چاپ پرینت و پلاستیک سازی و... به کار برده می شوند، در میان فاضلاب های صنایع، فاضلاب رنگی از صنایع رنگرزی و نساجی به دلیل داشتن ساختارمولکولی آروماتیک پیچیده رنگ ها و مقاوم بودن آنها به تجزیه یکی از دشوارترین صنایع برای تصفیه می باشد. طیف وسیعی از روش ها برای حذف رنگ و کاهش اثرات آنها بر محیط از آب وفاضلاب وجود دارد.

ولیکن انتخاب روشی مناسب است که بتواند کارآیی بالایی جهت حذف رنگ داشته باشد و از طرفی نسبت به سایر روشها مشکلات کمتری داشته باشد، ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه ارزیابی و مقایسه بعضی از روش های رایج برای حذف رنگ های راکتیو قرمز 198،راکتیو بلاک 5،راکتیو بلو 19و متیلن بلو بوده است.در این مطالعه فرایندهای متداول تصفیه - فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی - مورد استفاده برای حذف رنگ از فاضلاب و مزایا و معایب هر روش به طور مختصر توضیح داده شده است.    

نتیجه گیری

در زمان حاضر به دلیل ساختار پیچیده رنگ ها روشی به صورت تنها وجود نداشته که به طور کامل باعث حذف رنگ از آب یا فاضلاب شود و اغلب از فرایند های ترکیبی مختلف برای رسیدن به مقدار قابل قبول حذف استفاده می شود از این رو ، مطالعه بیشتر بر روی فرآیند های حذف رنگ و تعداد روش های بهبود یافته با معایب کمتر و کارآیی بالاتر مورد نیاز است.        

واژه های کلیدی :رنگ های راکتیو ، متیلن بلو ، مکانیزم های تجزیه ، تصفیه فاضلاب ، صنایع نساجی

مقدمه

رنگ ها به طور گسترده در بعضی از صنایع نساجی ،چاپ و پلاستیک سازی و...به کار برده می شوند در میان فاضلاب های صنایع فاضلاب رنگی از صنایع رنگرزی و نساجی به دلیل داشتن ساختار مولکولی آروماتیک پیچیده رنگها و ثبات بیشتر و مقاوم بودن آنها به تجزیه یکی از پردردسر ترین صنایع برای تصفیه می باشد. در حال حاضر بیش از 100000نوع رنگ تجاری وجود دارد و سالیانه 7×105 تن رنگ در سال تولید می شود و حدود 2 درصد از رنگ های تولیدی مستقیما به محیط تخلیه می شوند.

رنگ ها برمبنای ساختار شیمیایی وکاربردشان و انواع فیبرها و همچنین براساس حلالیتشان در چندین روش دسته بندی می شود. رنگ های اصلی شامل دو گروه رنگ های محلول - اسیدی ، ترکیبات فلزی رنگ ها ، راکتیو ، بازیک - و نامحلول - سولفوره، وات،دیسپرس و آزویک - هستند رنگ های آزویک یکی از پرمصرف ترین گروه رنگ هابوده و 70-65 درصد از کل رنگ های تولیدی راشامل می شود. 

تعدادی از رنگ های آزو و تولیدات آنها برای آیزیان سمی بوده و در انسان باعث حساسیت پوستی و التهاب چشم شده و همچنین ممکن است سرطان زا نیز باشند .همچنین مواد رنگزا دارای یک یا چند حلقه بنزنی بوده و به دلیل سمی بودن و دیر تجزیه شدن ، جزء ترکیبات مقاوم در محیط زیست محسوب میشوند و چنانچه بدون تصفیه وارد محیط شوند صدمات جبران ناپذیری به محیط زیست وارد می کنند.

بنابراین لازم است قبل ا ز تخلیه به محیط زیست با استفاده از روش های مناسب مورد تصفیه قرار گیرند طیف وسیعی از روش ها برای کاهش اثرات رنگ های سنتتیک بر محیط از آب وفاضلاب وجود دارد. و لیکن انتخاب روشی مناسب است که بتواند کارآیی بالایی در حذف رنگ داشته و از طرفی نسبت به سایر روش ها مشکلات کمتری داشته باشد، ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه دسته بندی و توضیح کوتاه از این روش ها برای حذف رنگ های راکتیو قرمز198، راکتیو بلاک 5، راکتیو بلو 19و متیلن بلو و بررسی مزایا و مضرات هر روش بوده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید