بخشی از مقاله

چکیده

گرفتگی غشاء عبارت است از تجمع برگشت ناپذیر مواد بر روی سطح یا در درون غشا به طوریکه نحوه عملکرد غشا تغییر یابد. در اثر این پدیده، قطر حفره های غشا - کجرای عبور سیال - کاهش یافته و ممکن است به انسداد تعدادی از آنها منجر شود. گرفتگی غشا ها مشکلی است که تقریباً تمامی واحدهای اسمز معکوس  با آن دست و پنجه نرم می کنند. گرفتگی ها باعث کاهش تولید آب و همچنین به دلیل افزایش فشار باعث افزایش مصرف انرژی و کاهش عمر غشا می شوند.

در این پروژه که آزمایشات بر روی یک پایلوت نیمه صنعتی در پتروشیمی مارون صورت گرفته است ابتدا غشا با خوراک ورودی آب کولینگ مورد عمل قرار میگیرد و پس از آلوده شدن و ایجاد افت شار تراوه حدود% 35 و افت فشار به میزان بیشتر از حد بهره برداری حدود 1/5 بار  غشا با محلول فوق شور و به روش اسمز مستقیم در غلظت های 8 ، 10 و 12 درصد احیا میشود . آزمایش ها در شرایط  فشار ورودی 8 ، 10 و 12 بار صورت پذیرفت که از بین غلظت ها و فشارهای مورد استفاده در آزمایش ها نتایج حاصل نمایانگر شرایط بهینه ی عملکرد سیستم در فشار 10 بار و با تزریق نمک 10 درصد صورت پذیرفت.

مقدمه

با گسترش روز افزون استفاده از آب در صنایع،ضرورت تصفیه آب روز به روز بیش تر احساس می شود. مطلوبترین آب برای هر صنعتی، آب بدون یون است، اما هزینه تصفیه آب تا رسیدن به مرحله آب بدون یون بسیار زیاد است. عملا مشاهده گردیده است که هزینه تعمیر و جبران خسارات ناشی از تصفیه نکردن آب، اغلب بیشتر از هزینه تصفیه آب است. کیفیت آب خام و کیفیت آب مطلوب که بر اساس نوع و محل مصرف آب مشخص می شود، دو عامل اثر گذار بر فرآیندهای به کار گرفته شده در تصفیه خانه و هزینه های نصب و اجرای این فرآیند است.

نهایتا با صرف هزینه های لازم و به راه اندازی فرآیندهای ضروری، آب مطلوبی بدست می آید که باید اولا هزینه های معقول صرف شده در تصفیه، همواره کمتر از هزینه های تصفیه کامل آب باشد و ثانیا خسارات و هزینه های ناشی از عدم تصفیه آب در دراز مدت بیشتر از هزینه های صرف شده در تصفیه باشد. در بسیاری از علوم و صنایع، فرآیندهای جداسازی از اهمیت ویژه ای برخور دار هستند.

غشاءها در حقیقت پوسته ها و یا موادی هستند که از میلیون ها حفره و منفذ تشکیل شده اند که این منافذ به عنوان موانعی انتخاب گر عمل می کنند. بدین ترتیب غشاء به برخی از اجزای موجود در سیال امکان عبور می دهد در حالی که انواع دیگری را پس می زند. در طول 20 سال اخیر فرآیندهای غشائی نسبت به سایر روش های متداول جداسازی از قبیل تقطیر، جذب، دفع، استخراج و... پیشرفت وسیعی داشته اند.
تکنولوژی غشایی شامل پنج دسته است:

1.    میکرو فیلتراسیون

2.    اولترافیلتراسیون

3.    نانو فیلتراسیون

4.    اسمز معکوس

5.    الکترودیالیز

رشد چشمگیر تکنولوژی غشایی در تصفیه آب باعث شده که این روش نسبت به روش های قبلی مقرون به صرفه تر گردد. در این میان روش اسمز معکوس با توجه به کیفیت بالای آب تولیدی و هزینه های سرمایه گذاری و عملیاتی پایین تر،کاربرد وسیع تری پیدا کرده است. [1]

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید