بخشی از مقاله
چکیده
منطقه9 شهرداری مشهد به عنوان یکی از بزرگترین مناطق شهرداری مشهد وظایف متعدد و گسترده ای بر عهده دارد. در این راستا فرهنگ حاکم بر آن در نحوه نگرش شهروندان و متخصصین مؤثر است و کارایی کارکنان را تحت تأثیر قرار میدهد.
در این پژوهش تلاش شده است تا فرهنگ سازمانی منطقه9 شهرداری مشهد برمبنای مدل دنیسون مورد مطالعه قرار گیرد. بر این اساس با استفاده از پرسشنامه استاندارد و تحلیل اطلاعات بهوسیله نرم افزار SPSS، تصویر فرهنگ سازمانی سازمان منطقه9 شهرداری مشهد ترسیم و راهکارهای بهینه ارائه گردید. نتایج بدست آمده نشان میدهد منطقه9 شهرداری مشهد در هر چهار بعد فرهنگ سازمانی در حد متوسط و پایین تر از سطح مطلوب قرار دارد.
همچنین این سازمان به لحاظ بعد/ شاخص،بیشترین امتیاز را در سازگاری/ هماهنگی و پیوستگی و کمترین امتیاز را در انطباقپذیری/ یادگیری سازمانی کسب نموده است. وجود رابطه معنادار همبستگی بین ابعاد چهارگانه مدل فرهنگ سازمانی دنیسون، نشان میدهد هر کدام از این ابعاد میتوانند بر سایر ابعاد تأثیر گذار باشد؛ لذا مدیران سازمان میبایست در تدوین برنامهها و راهبردها به تمامی این ابعاد و تأثیر آن بر یکدیگر توجه داشته باشند.
-1 مقدمه
مفهوم فرهنگ سازمانی به عنوان یک عامل مؤثر در عملکرد سازمان در نظر گرفته میشود. فرهنگمناسبِ کاری که بهخوبی بین مدیریت و کارکنان گسترش یافته باشد، به تحکیم تعهد سازمانی، ارتقاء عملکرد عموماً بهرهوری بالاتر منجر میگردد.
از این روست که به نقش فرهنگ سازمانی در سازمانها باید توجه کافی نمود و از این طریق به بخشی از سئوالات و ابهامات پیش روی مدیران که تاکنون نتوانستهاند خود را به شرایط مطلوب برسانند پاسخهای قانعکنندهای داد. با توجه به تعاریف گوناگون فرهنگ سازمانی و نقش آن در حل مسائل سازمانی به جرأت می توان گفت برای ایجاد تحول در سازمانها همواره به یک فرهنگ سازمانی قوی و نیرومند نیاز است. یک فرهنگ قوی از طریق ارزشهای بنیادین سازمان که دارای اولویتهای روشن است و بطور وسیعی بین اعضای سازمان مشترک بوده، رعایت میشود.
-1-1 بیان مسأله
کلمه فرهنگ مرکب از دو جزء »فر« و »هنگ« به معنی کشیدن و نیز تعلیم و تربیت می باشد. در زبانهای انگلیسی و فرانسوی واژه Culture بکار میرود و معنای آن کشت و کار یا پرورش بوده است و هنوز هم در اصطلاحات کشاورزی و باغداری به همان معنا به کار میرود
جنبه سازمانی یک فرهنگ نیز عبارت است از آداب و رسوم، عرف ها، قوانین، مقررات و شیوهنامههایی که انتظار میرود اعضای یک سازمان هنگام فعالیت خود آن را رعایت کنند - گن1،. - 1391 هم چنین تحقیقات نشان میدهند که فرهنگ سازمانی، مهمترین اهرم در ارتقای قابلیت های مدیران ارشد سازمانها میباشد
شهرداری مشهد بهعنوان نهادی تاثیرگذار بر فرهنگ شهری و نقش بسزایی که در توسعه شهر دارد با مشتریان و ذینفعان متعددی ارتباط دارد. از این رو نحوه انجام این تعاملات و فرهنگ حاکم بر شهرداری در شکلگیری نگرش شهروندان و متخصصین مرتبط بسیار مؤثر بوده و کارایی کارکنان را در ارائه خدمات تحت تأثیر قرار خواهد داد. در این تحقیق ابتدا شاخصهای مدل فرهنگ سازمانی دنیسون در منطقه9 شهرداری مشهد مورد بررسی قرار گرفت و پس از شناسایی فرهنگ سازمانی و بررسی نقاط ضعف و قوت آن، راهکارهایی جهت دستیابی به سطح مطلوب شاخص های فرهنگ سازمانی بر اساس مدل دنیسون ارائه شد.
-2-1 اهداف تحقیق
هدف اصلی این تحقیق بررسی وضعیت مؤلفه های فرهنگ سازمانی منطقه9 شهرداری مشهد در وضعیت کنونی و نیز ارائه راهکارهایی جهت رسیدن به حالت مطلوب است که میتوان اهداف زیر را به عنوان اهداف فرعی تحقیق بیان کرد.
.1-2-1 شناسایی مؤلفه های فرهنگ سازمانی در منطقه9 شهرداری مشهد
.2-2-1 بررسی وضعیت موجود مؤلفه های فرهنگ سازمانی منطقه9 شهرداری مشهد
.3-2-1 بررسی وضعیت مطلوب مؤلفه های فرهنگ سازمانی در منطقه9 شهرداری مشهد
4-2-1 ارائه راهکارهای بهینه برای رسیدن به وضعیت مطلوب
-3-1 سوالات تحقیق
-1-3-1 وضعیت کنونی فرهنگ سازمانی در منطقه9 شهرداری مشهد چگونه است؟
-2-3-1 مؤلفه های فرهنگ سازمانی در منطقه9 شهرداری مشهد در حالت مطلوب باید چگونه باشند؟
-3-3-1 چه راهکارهای جهت رسیدن به وضعیت مطلوب فرهنگ سازمانی در منطقه9 شهرداری مشهد قابل ارائه میباشد؟
-4-1 مفروضات تحقیق
در این تحقیق شناسایی وضعیت موجود و مطلوب فرهنگ سازمانی بر اساس مدل فرهنگ سازمانی دنیسون مورد بررسی و تحلیل قرار میگیرد و میتوان موارد زیر را به عنوان مفروضات تحقیق ارائه کرد:
-1-4-1 ارتقای فرهنگ سازمانی در منطقه9 شهرداری مشهد با توجه به اهداف شهری و نیز اسناد بالادستی، یک مسأله مهم و کاربردی میباشد.
-2-4-1 بین فرهنگ سازمانی و بهرهوری در منطقه9 شهرداری مشهد رابطه مستقیمی وجود دارد به این معنی که ارتقای فرهنگ سازمانی به افزایش بهرهوری منجر خواهد شد.
-2-4-1 با استفاده از مدلهای فرهنگ سازمانی موجود به ویژه مدل دنیسون میتوان به ارزیابی وضعیت موجود فرهنگ سازمانی در منطقه9 شهرداری مشهد رسید.
-5-1 فرضیه های تحقیق
.1-5-1 بین رسالت و انطباق پذیری در منطقه9 رابطه معناداری وجود دارد.
.2-5-1 بین رسالت و سازگاری در منطقه9 رابطه معناداری وجود دارد.