بخشی از مقاله

چکیده

آلودگی نفتی از مهمترین آلودگیهای خاک میباشد. زیست پالایی، فنآوری مؤثر و کاربردی جهت پاکسازی خاکهای آلوده است. برخی از میکروارگانیسمها قابلیت زیست پالائی ترکیباتنفتی را دارند.
نمونههای خاک آلوده از مناطق مستعد آلودگی شهر اراک جمع آوری و باکتریهای آنها با نفت خام سازگار گردید. سپس باکتریهای موجود در نمونه، جداسازی، دسته بندی و شناسائی گردید. میزان رشد و راندمان حذف نفت توسط هر سوش باکتریائی، در غلظتهای مختلف نفت خام در مدت یک ماه، برآورد گردید.در این تحقیق 7 گونه مختلف باکتریائی سازگار با نفت خام، یافت شد. بیشترین راندمان حذف توسط باکتری سودوموناس ائروژنز و در غلظت %0/5 نفت خام معادل %89/5 برآورد گردید.
حذف زیستی نفت خام با راندمان بالا، توسط فلور باکتریائی خاک، به عنوان یک روش سازگار با محیطزیست، حتی در شرایط آبوهوائی سردسیر برای پاکسازی خاکهای آلوده مناطق صنعتی امکانپذیر میباشد.

واژههای کلیدی: زیستپالائی، خاکهای آلوده، سودوموناس آئروژنوز، نفتخام، اراک

-1 مقدمه

زیستپالائی یک فنآورینسبتاً نوین پالایش خاکهای آلوده است که در آن از موجودات زنده جهت حذف یا کاهش غلظت آلاینده-های معدنی، رادیواکتیو و آلی به ویژه ترکیبات نفتی از محیط زیست استفاده میشود. زیستپالائی خاکهای آلوده به مواد نفتی به روش تلقیح نوع خاص یا گونههای مختلف باکتری به محیط خاک از جدیدترین روشهای مطرح در زمینه پاکسازی خاکها از مواد نفتی است - طلایی، . - 2008فلور میکروبی خاکهای آلوده در شرایط آبوهوایی و زیستی مختلف متفاوت است و همچنین عوامل مختلفی از جمله غلظت آلاینده و دمای رشد میتواند عملکرد تجزیه میکروبی آلاینده را تحتاًتثیر قرار دهد - نمکونگ و همکاران،. - 2002با توجه به عدم انجام پژوهش مشابه در آب و هوای سردسیر، لزوم انجام این تحقیق در شرایط آب و هوایی شهر اراک احساس می-شود. بنابراین هدف از این پژوهش جداسازی و شناسایی باکتریهای بومی موجود در خاکهای آلوده به ترکیباتنفتی شهر اراک، بررسی رشد این باکتریها در حضور نفتخام و استفاده از آن به عنوان منبع کربن، و نهایتاٌ تعیین راندمان تجزیهزیستی نفتخام توسط این باکتریها میباشد.

-2 مواد و روشها
-1-2جداسازی و شناسائی باکتری ها

نمونههای خاک آلوده جمع آوری و باکتریهای آن با نفتخام به مدت دو ماه سازگار گردید، سپس رقتهای مختلف نمونه خاک در محیطکشت مغذی حاوی آگار و %5 عصاره مخمر، به روش آمیخته کشت داده شدند و سپس جداسازی و به روش کشت خطی خالصسازی گردیدند - فردریک و بالکویل،. - 1998 سپس با استفاده از الکترو فورز پروتئین به روش SDS-PAGE در سیستم ناپیوسته، سوشهای تکراری شناسائی و کنار گذاشته شدند. سپس برای شناسائی سوشهای منتخب، ویژگیهای آنها از طریق آزمایشهای اشاره شده در کتاب برگی بررسی گردید - برگی، . - 2004

-2-2 بررسی راندمان حذف نفتخام توسط گونههای باکتریائی شناسائیشده

-1-2-2 تهیه محیطکشت MSM1 حاوی نفتخام و باکتری

هریک از باکتریهای فوق، با غلظتی معادل کدورت 1 واحد، به محیطکشت - MSMشامل کلرید آمونیوم، سولفات آهن، سولفات منیزیوم، فسفات سدیم، کلرید کلسیم، کلرید پتاسیم و کلرید سدیم، به ترتیب به مقدار به ترتیب 2، 1، 2، 2، 0/1، 0/8 و 0/8 گرم بر لیتر - حاوی غلظتهای مختلف نفتخام 0/1 - ، 0/5، 1، - %3 اضافه گردید. به ازای هرغلظت ازآلاینده، لولههای فاقد باکتری به عنوان شاهد تهیه گردید. سپس محیطکشتهای فوق به مدت 4 هفته در گرمخانه 25oC مجهز به شیکر گرماگذاری شدند - ماراکواز و همکاران، . - 2001

-2-2-2 بررسی رشد باکتری و راندمان حذف نفت خام در نمونههای تیمار شده
میزان رشد باکتری و راندمان حذف نفت خام درنمونههای تیمار شده طی مدت 4 هفته،از طریق بررسی کدورت نمونهها به ترتیبدر طول موج 600 و 420 نانومتر ارزیابی گردید. . - Ting et al., 1999 -

-3 نتایج

-1-3 جداسازی و شناسائی باکتریهای سازگار با نفتخام از نمونههای خاک آلوده

با توجه به نتایج ازمایشات مندرج در جدول شماره 1، هفت جدایه مختلف باکتریائی، از نمونههای خاک، جدا و به شرح زیر شناسائی گردیدند:

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید