بخشی از مقاله

چکیده

پایداري اجتماعییکی از ابعاد توسعه پایدار شهري است و بعنوان چشم انداز و هدف کلان در اجتماعات انسانی به ویژه در محلات مسکونی مطرح است از این روي بطور خاص مورد توجه برنامه ریزان و طراحان شهري در نقاط مختلف جهان قرارگرفته است. درواقع محلات شهري به عنوان اصلیترین سکونتگاههاي انسانی در شهرها باید بتوانند توقعات ساکنان خود را تامین نموده و از منظر اجتماعی پایدار باشند. هدف این پژوهششناسایی وارزیابی شاخصهاي تاثیرگذار بر پایداري اجتماعی در محله باغ فیضواقع در بخش غربیشهر تهران میباشد.

از اینروي نخست به تعریف پایداري اجتماعی و استخراج معیارها و شاخصهاي اصلی آن از دیدگاه نظریه پردازان مختلف پرداخته شده، سپس این معیارها به روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه بسته توسط ساکنان محله باغ فیض مورد آزمون و پرسش قرار گرفته و در نرمافزار SPSS به روش تحلیل عاملی ارزیابی و تحلیل شدهاند، نتایج نشان میدهند که در این محله، ویژگیهایی همچوناحساسامنیت و پویایی و خاطره انگیزیاز اولویت بالاتري نسبت به سایر معیارها برخوردارند. در انتهاراهکارهایی براي ارتقا پایداري اجتماعی در محله باغ فیض ارائه شده است.

-1 مقدمه

آنگونه که عنوان شده است از ابتداي ایده طراحی محلات مسکونی، انگیزه تقویت زندگی جمعی، تشدید و تحکیم روابط همسایگی در کنار طرح فیزیکی و تعیین محدوده مورد توجه ویژه قرار داشته است. از این روي همیشه از محلات بعنوان یک کانون اجتماعی یاد می شود و سطح بالایی از تعاملات اجتماعی از آنها انتظار میرود. تا آنجا که از دو دهه اخیر با مطرح شدن بحث پایداري در توسعه هاي شهري ارتقا نقش اجتماعی محلات و دستیابی به پایداري اجتماعی در محلات مسکونی پر رنگتر شده و به هدف کلان و چشم انداز نهایی توسعه تبدیل شده است.

از منظر اجتماعی مشارکت و حضور شهروندان در فعالیتهاي اجتماعی بعنوان مفهومی کلیدي در دستیابی به پایداري است اگرچه هنوز بررسیهاي سیستماتیک و منظمی در رابطه با بعد اجتماعی توسعه پایدار به چشم نمیخورد اما عده اي از صاحبنظران و نویسندگان از منظر علوم مختلف به تعریف پایداري اجتماعی پرداخته و در این رابطه به توافقات کلی رسیده اند. از این روي در این پژوهش پس از بررسی برخی تعاریف و معیارهاي پایداري اجتماعی از منظر نویسندگان داخلی و خارجی سعی شده تا با تکیه بر این مفاهیم ، معیارهاي پایداري اجتماعی در رابطه با نمونه مطالعاتی مورد آزمون قرار گیرد و راهکارهاي ارتقا پایداري اجتماعی در رابطه با نمونه مطالعاتی ارائه گردد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید