بخشی از مقاله

چکیده

هدف از انجام تحقیق شناسایی نقاط قوت و ضعف توسعه ورزش جودو در ایران بود. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و از نوع تحقیقات کاربردی بود. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران و اعضای کمیته های فدراسیون، مسئولین هیات های جودو استانها،مربیان و ورزشکاران تیم های ملی و کارشناسان جودو ، جمعاً 107 نفر می باشد.

نمونه گیری به صورت تمام شمار انجام شد. بتعداد نمونه برابر با جامعه - n= 107 - بود. بمنظور جمع آوری داده ها، از پرسشنامه ای محقق ساخته استفاده گردید. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر 10 نفر از اساتید دکتری مدیریت ورزشی تایید شد. برای تعیین پایایی پرسشنامه ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و مقدار آن 0/81 به دست آمد و مورد تایید واقع گردید.

به منظور تجزیه و تحلیل داده های حاصل از تحقیق از آمار توصیفی - فراوانی ها، درصدها و ... - و استنباطی - آزمون فریدمن - استفاده شد. کلیه تجزیه و تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار Spss20 انجام شد. نتایج نشان داد که مهم ترین نقطه قوت جودوی ایران، فعال بودن هیات های جودو در استان های سراسر کشور و مهم ترین نقطه ضعف آن، عدم وجود سیستم استعدادیابی مطلوب در جودو کشور می باشد. براساس نتایج، ورزش جودو ایران در محیط داخلی دارای ضعف بود. لذا مسئولین و دست اندکاران ورزش جودو باید در راستای تقویت نقاط قوت و از بین بردن نقاط ضعف موجود برنامه ریزی های دقیق و علمی انجام دهند.

.1 مقدمه

امروزه، سازمان های ورزشی از جمله فدراسیون های ورزشی در معرض تغییر و تحولات، محیطی و جهانی قرار دارند و به همین دلیل سازمان ها ناگزیرند به طور دائم بر رویدادهای داخلی و خارجی نظارت کنند تا بتوانند در زمان مناسب و بر حسب ضرورت خود را با تغییرات وفق دهند. در دنیای کنونی که با سرعتی سرسام آور در حال تغییر است دیگر نمی توان از تصمیم گیری های یکباره و مبتنی بر قضاوت های شهودی و تجربی استفاده کرد. امروزه سازمان هایی موفق خواهند بود که بتوانند از علم و مدیریت راهبردی استفاده کنند. دانشمندان بسیاری اهمیت برنامه ریزی استراتژیک را از جنبه های مختلف بررسی کرده اند و همگی روی همبستگی برنامه ریزی راهبردی با عملکرد مطلوب سازمان توافق نظر دارند .[1]

بررسی عملکرد برخی از سازمانهای ورزشی نیز حاکی از این است که آن سازمان هایی که برای انجام ماموریت و دستیابی به اهداف خود از مدیریتی قوی و مبتنی بر برنامه استراتیک استفاده کردند توانستند در فعالیتهای مختلف از جمله ورزش قهرمانی به موفقیت های چشمگیری دست یابند، به عنوان نمونه کشور چین از رتبه چهارم المپیک 1996 آتلانتا به رتبه سوم در المپیک 2000 سیدنی و رتبه دوم در المپیک 2004 آتن دست یافته است و کشور استرالیا از رتبه هفتم در المپیک آتلانتا به رتبه های چهارم در المپیک سیدنی و آتن دست یافته است .[2] برنامه ریزی استراتژیک یعنی این که در کجا هستید، به کجا می خواهید بروید، چگونه و با چه وسیله ای می خواهید بروید، چه وقت می خواهید به مقصد برسید، چه کسی وسیله را هدایت می کند و چه مقدار برای این سفر هزینه خواهید نمود.

در ساختار تشکیلاتی ورزش ایران، رئیس فدراسیون و صاحب نظران رشته های ورزشی مختلف به عنوان مدیران عالی و متخصصان آن رشته ورزشی نقش اساسی در روند پیشرفت آن ورزش دارند .[6] در سال های اخیر شاهد برخی ناکامی های ملی پوشان جودوی کشورمان در میادین بزرگ بین المللی از جمله مسابقات جهانی و المپیک بوده ایم که حساسیت های زیادی را در بین مسئولان ورزش ایجاد کرده است.

به نظر می رسد که انتظارات مردم و مسئولان ورزش و غیر ورزشی فزونی یافته و خواستار موفقیت های بیشتر جودوکاران در میادین بین المللی - آسیایی، جهانی و المپیک - هستند. بنابراین، هر زمان نتیجه مطلوب حاصل نمی شود و شکستی در مسابقات رخ می دهد، بلافاصله مربی و سرپرست تعویض شده و با مشکلات به طور اساسی و ریشه ای برخورد نمی شود .[4]

با توجه به اینکه تیم ملی جودو ایران نیز در طول این سال ها با ناکامی های فراوان مواجه بوده است و نتوانسته است در بین تیم های برتر آسیا و جهان جایگاه درخور توجهی را به دست آورد، لذا نیاز به انجام برنامه ریزی صحیح و علمی در سطح مدیریت کلان فدراسیون احساس می شود. از طرفی تاکنون در ورزش جودو تحقیقی که بصورت علمی و موشکافانه به شناسایی نقاط قوت و ضعف موثر بر توسعه ورزش جودو در ایران بپردازد انجام نشده است. محقق امیدوار است با انجام این پژوهش زمینهای را برای توسعه ورزش قهرمانی جودو ایجاد نماید.

.2 روش شناسی:

روش تحقیق حاضر در این بخش توصیفی- تحلیلی، از نظر نتایج کاربردی و از نوع مطالعه موردی است؛ زیرا نتایج آن قابل تعمیم به فدراسیون های دیگر نمی باشد. جامعه آماری تحقیق در این بخش شامل مدیران و اعضای کمیته های فدراسیون، مسئولین هیات های جودو استان های سراسر کشور و مربیان و ورزشکاران تیم های ملی در رده های مختلف و کارشناسان جودو دارای مدرک تحصیلی دکتری، جمعاً 107 نفر می باشد. در این تحقیق به علت اینکه تعداد افراد جامعه محدود است، از روش نمونه گیری تمام شماری استفاده شد.

بنابراین نمونه برابر با جامعه بوده و تمامی افراد جامعه را دربر گرفت و حجم نمونه برابر با حجم جامعه - - n= 107 نفر بود. از بین پرسشنامه های توزیع شده تعداد 96 پرسشنامه تکمیل و بازگردانده شد و بنابراین تعداد نمونه های آماری تحقیق به 96 نفر کاهش یافت. در این تحقیق ابتدا اطلاعات مورد نیاز از روش های بررسی اسناد و مدارک موجود مربوط به سوابق و فعالیت های گذشته و جاری فدراسیون جودو، بررسی مطالعات و برنامه های تدوین شده جودو کشور و نظر سنجی از ذینفعان و نخبگان استفاده شد.

در نهایت با توجه به نظرات نخبگان پرسشنامه ای محقق ساخته حاوی24 سوال برای بررسی و شناسایی نقاط قوت و ضعف ورزش جودو طراحی گردید. جهت تعیین روائی محتوای این پرسشنامه از 10 تن از اساتید صاحب نظر با گرایش مدیریت ورزشی نظر خواهی شد که پرسشنامه مورد تائید آنها قرار گرفت. برای تعیین پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده گردید و مقدار آن 0/81 به دست آمد که نشان دهنده آن است که پرسشنامه مورد استفاده از پایایی لازم برخوردار بوده است.

به منظور تجزیه و تحلیل داده های حاصل از تحقیق، از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. برای توصیف آماری داده های حاصل از تحقیق از روش آمار توصیفی استفاده شد. در این تحقیق از مقایسه میانگین برای بررسی وضعیت هر یک از آیتم های پرسشنامه برای تعیین نقاط ضعف و قوت استفاده شد. همچنین برای اولویت و رتبه بندی کردن مهمترین نقاط ضعف و قوتورزش جودو کشور از آزمون فریدمن استفاده گردید.

.3 یافته ها:

نحوه توزیع نمونه های تحقیق در جدول شماره 1 نشان داده شده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید