بخشی از مقاله

چکیده

توسعه محصول جدید فرآیندی است که در آن یک سازمان کلیه منافع، امکانات و توانایی خود را در قالب تیم های چند منظوره جهت ایجاد یک محصول جدید و نوآوری شده و یا توسعه و پیشرفت یک محصول موجود به کار می گیرد. اگرچه توسعه محصولات جدید منجر به سودآوری و ارتقا مزیت رقابتی شرکت ها می گردد اما بسیار پر هزینه و زمان بر بوده و احتمال موفقیت آنها بالا نمی باشد. لذا شرکت ها می توانند با شناخت معیارهای موفقیت و توجه ویژه به این معیارها، شانس موفقیت خود در تبدیل ایدهایشان به محصولات موفق را افزایش دهند.

جمع آوری داده های این پروژهش با بررسی های کتابخانه ای-میدانی انجام شد. به این صورت که با مطالعه ی پیشینه ی پروژهش و استخراج مجموعه ای از معیارها و سپس با استفاده از تکنیک دلفی و توزیع پرسش نامه میان خبرگان و حذف و اضافه نمودن تعدادی از معیارها، به مجموعه معیارهای موفقیت مورد استفاده در صنعت دارو رسیدیم. با توجه به نتایج به دست آمده، چهار گروه معیار اصلی اکتشاف شد، با این گروه بندی؛ مجموعه معیارهای مورد استفاده قبل از اتمام فرآیند توسعه محصول، کوتاه مدت بعد از ورود به بازار، میان مدت و بلند مدت.

1مقدمه

توسعه محصول جدید فرآیندی است که در آن یک سازمان کلیه منافع، امکانات و توانایی خود را در قالب تیم های چند منظوره جهت ایجاد یک محصول جدید و نوآوری شده و یا توسعه و پیشرفت یک محصول موجود به کار می گیرد.[1] عوامل بسیاری بر موفقیت توسعه محصولات جدید در کسب و کارها تاثیر می گذارد.[2] برای پاسخ به این سوال که "چه چیزی موفقیت توسعه محصول را تضمین می کند؟"

شناسایی آنچه فرآیند توسعه محصول جدید - - 1NPD را تعیین میکند و چگونگی اندازه گیری آن ضروری است.[3] اگرچه اهمیت اندازه گیری موفقیت توسعه محصولات جدید به طور گسترده مورد پژوهش واقع شده است اما با توجه به ماهیت چند بعدی موفقیت، سطوح مختلف تجزیه و تحلیل و ذینفعان مختلف که ارزش های مختلفی را در نظر دارند می توان پژوهش های بیشتری انجام داد.[4]

برای به موفقیت رسیدن توسعه ی محصول جدید، باید هم زمان به سه هدف دست یافت:

- 1 به حداکثر رساندن تناسب محصول با احتیاجات مشتری

- 2 به حداقل رساندن زمان سیکل توسعه

- 3  تحت کنترل درآوردن هزینه های توسعه[5] براساس مطالعات انجمن توسعه و مدیریت محصول در سال های 1990 ، 1995 و 2003 ، میزان موفقیت محصول های جدید در بازار به ترتیب 58 ، 59 و 58 درصد گزارش شده است.[6] این میزان موفقیت، در واقع مربوط به محصول هایی است که به بازار ارائه شده و    شامل ایده ها و محصول هایی که به دلایل فنی، رقابت، منابع شرکت، اولویت ها، تغییر در شرایط بازار و غیره شکست خورده اند، نمی باشد .

گریفین بیان می کند که که از هر 10 ایده برای محصول جدید به طور میانگین 4 ایده تایید و وارد مرحله توسعه می شود و    از هر 4 محصول توسعه یافته، به طور میانگین1/7 محصول به بازار معرفی می گردد که تنها یکی از آنها موفقیت آمیز خواهد بود.[7] داده ها نشان می دهد هزینه ی تحقیق و توسعه در شرکت های دارو سازی بین 14 تا 18 درصد از فروش سالانه ی آنها را به خود اختصاص می دهد.

با این حال بهره وری پایین، هزینه های بالا، احتمال کم موفقیت در توسعه ی محصول، بازار نامطمئن و منابع محدود نیروی انسانی واجد شرایط، صنعت دارو سازی را با چالش های بی سابقه در توسعه ی محصول جدید مواجه کرده است این در حالی است که تنها 3 تا از 10دارو هزینه های تحقیق و توسعه ی خود را پوشش می دهند. درآمد و هزینه ی بسیاری از شرکت های دارویی همخوانی ندارد. این عدم قطعیت شرکت های دارویی را برای توسعه ی محصول جدید نحت فشار قرار داده است.

-2روش تحقیق

مراحل انجام تحقیق عبارت است از: شناسایی معیارهای موفقیت توسعه محصول جدید، تهیه پرسش نامه ی و توزیع آن میان خبرگان و درنهایت تحلیل آن.

-2-1مرحله ی اول

شناسایی معیارهای موفقیت توسعه محصول جدید: پس از بررسی ادبیات در زمینه ی توسعه محصول جدید مجموعه ی معیارهای اصلی و زیر معیارهای زیر به عنوان معیارهای موفقیت توسعه محصول جدید شناسایی شدند، این معیار ها در به 4 معیار اصلی و 39 زیر معیار تقسیم شدند:

-2-1-1معیارهایی که قبل از اتمام پروژه ی توسعه ی محصول مورد استفاده قرار می گیرد:

- 1 میزان دستیابی تیم پروژه به اهداف برنامه زمانی در مرحله اکتشاف ، مرحله پیش از آزمایشات بالینی،آزمایشات بالینی ، بازبینی و تایید ، رسیدن به بازار

- 2 میزان موفقیت تیم در کاهش پیچیدگی محصول پیشنهادی - 3 میزان رضایت کلی تیم پروژه از پروژه و محصول

- 4 میزان تحقق اهداف بودجه ای پروژه در مرحله اکتشاف ، مرحله پیش از آزمایشات بالینی،آزمایشات بالینی ، بازبینی و تایید ، رسیدن به بازار

- 5 میزان موفقیت تیم پروژه در مدیریت منابع محدود دیگر از جمله منابع انسانی ، تجهیزات و...

- 6 میزان رضایتمندی تامین کننده ها از نحوه ی تعامل با تیم پروژه

- 7 میزان رضایتمندی تیم از نحوه ی تعامل و ارتباط با یکدیگر و مدیر و حامی پروژه

-2-1-2معیارهایی که در بازه ی زمانی کوتاه مدت بعد از ورود به بازار موفقیت پروژه ی توسعه محصول را مورد سنجش قرار می دهد:

- 1 میزان تحقق اهداف عملکردی پیش بینی شده برای محصول

- 2 میزان تحقق مشخصات فنی و استاندارد های محصول

- 3 میزان برآورده کردن نیاز های مشتری

- 4 میزان رضایت مشتری از محصول جدید

- 5 میزان حل مشکلات مشتری بوسیله ی محصول جدید

- 6 میزان تاثیر مثبت محصول برمشتری

- 7 میزان رضایتمندی دیگر ذی نفعان

- 8 عملکرد از لحاظ زمان، هزینه و کیفیت در پایان فرآیند توسعه محصول

- 9 میزان تحقق تعریف های اختصاصی مدیر ویا کارفرما از موفقیت

- 10 میزان تحقق نیاز های کیفی و امنیتی

- 11 میزان دست یابی مشتری به قابلیت های از پیش تعیین شده ی محصول

- 12 میزان نارضایتی پس استفاده توسط مشتری

- 13 میزان رضایت مالکان پروژه - کارفرمایان -

- 14 میزان رضایت پیمانکاران و حامیان مالی

- 15 میزان رضایت حامی پروژه

- 16 تحویل تعهدات قرار دادی - در صورتی که شرکت به صورت پیماتکاری عمل میکند -

- 17 میزان رضایت ذی نفعان محلی و ملی

- 18 مدت زمان ثبت ایده تا تجاری سازی محصول

- 19 نرخ بازده داخلی - 20 میزان سود آوری

- 21 میزان رشد فروش

- 22 اهداف فروش

- 23 میزان پذیرش مشتری

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید