بخشی از مقاله

مقدمه

صلح و جنگ از مسائل کلیدي بشر در طول تاریخ بوده است.اینکه چرا جنگ اتفاق می افتد و آیا طرق دیگري براي رسیدن به مطالبات وجود دارد،همواره در اندیشه بشري مورد پرسش بوده است.این مساله در اندیشه واقعگرایان بر اساس منازعه و اصالت جنگ بنا نهاده شده و آرمانگرایان اصل را بر صلح گذاشته و براي نهادینه کردن آن در عرصه بین الملل تلاش می نمایند.

براي بررسی این موضوع در اندیشه اسلامی باید کاري تخصصی صورت پذیرد.در اندیشه سیاسی امام خمینی - ره - که نشات گرفته از اندیشه ناب اسلامی با محوریت قرآن کریم است مسائلی را می یابیم که ماحصل آن سنجش مطلوبیت صلح و جنگ با تراز حق و عدالت است.

دلیل اهمیت انتخاب ایشان این است که علاوه بر بعد دینی و معنوي، تشکیل حکومت اسلامی داده و دین را در سیاست، ظهور و بروز داده اند.

با توجه به اقبال روزافزون آزادگان جهان به ایدئولوژي اسلام ناب محمدي و الگوگیري ملتها از انقلاب اسلامی ایران، بیانات و عمل ایشان در مواجهه با شورشهاي داخلی و تجاوزات خارجی - به عنوان مثال، هشت سال دفاع مقدس - هم، گنجینه بسیار با ارزشی از مواضع اسلامی را به نمایش میگذارد.

در این مختصر پس از بیان پاره اي از مفاهیم، به توضیح اصالت صلح در اندیشه سیاسی قرآنی این مرد بزرگ پرداخته و مولفه هاي جنگ مشروع را مطرح می نماییم و در ادامه نیز مبانی جنگ و صلح را از دیدگاه ایشان توضیح خواهیم داد.

مفاهیم

مفهوم جنگ:

جنگ در لغت فارسی به معناي جدال، ستیزه و نبرد است.1 و در زبان عربی تعبیر به حرب می شود.از مفاهیم همسو با این کلمه می توانیم از بغی،جهاد2،قتال3،مبارزه،دفاع و...نام ببریم.

مفهوم صلح:

صلح در لغت به معناي آشتی و سازش آمده4؛ و در اصطلاح مقابل جنگ بوده که از آن به سلم یا سلم - به کسر و فتح سین - تعبیر می شود.

حضرت امام صلح را چنین معنا می کنند:

صلح به معناي تراضی و تسالم - رضایت و سازش طرفین - بر چیزي است و شرط نیست که مسبوق به نزاع باشد.

از مفاهیم همسو با سلم می توانیم از امان و مهادنه و ... نام ببریم.

مفهوم اندیشه سیاسی قرآنی:

اندیشه سیاسی در افراد مختلف مبتنی بر مبنایی خاص می باشد؛برخی ماده گرایی را مبناي اندیشه سیاسی خود قرار می دهند و برخی دیگر راي و نظر مردم را و ....

اندیشه سیاسی امام خمینی - ره - برگرفته از مکتب سیاسی اسلام است که مهمترین رکن و ثقل اکبر آن قرآن کریم می باشد پس مبناي اندیشه سیاسی ایشان قرآنی است.

اصالت صلح در اندیشه سیاسی قرآنی

امام خمینی - ره -

در این قسمت به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که اصل نخست و قاعده اولیه در روابط مسلمانان با غیر مسلمانان چیست ؟ آیا صلح و همزیستی مسالمت آمیز اصل است و جنگ حالتی استثنایی است یا به عکس ؛ جنگ اصل است و صلح حالتی است استثنایی؟

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید