بخشی از مقاله

چکیده:

ارزیابی چرخه حیات یک ابزار تحلیلی برای ارزیابی اثرات یک محصول، فرآیند، خدمات و یا فعالیت بکار می رود. این روش یک آزمایش سیستماتیک از شناخت اثرات زیست محیطی یک محصول، در طی دوره حیات آن می باشد سیستم گل حفاری با ترکیبات خاص خود، سهم بسزایی در عملیات حفاری دارد. پس از پایان هر دوره حفاری مقداری گل حفاری باقی می ماند که معمولا دور ریز می گردد و باعث ایجاد آلودگی های شدید زیست محیطی می شود. شناسایی آثار زیست محیطی گل حفاری که به عنوان یک محصول از عملیات حفاری تولید شده است در مراحل مختلف چرخه عمر آن این امکان را فراهم می کند که مصرف، دفع وبازیافت آن مدیریت شود و محصولی با آثار زیست محیطی کمتر به تصمیم گیران معرفی شود.

مقدمه

امروزه ارزیابی آثار زیست محیطی ناشی از فعالیتهای صنعتی گسترش فراوانی یافته است. با توجه به تاثیر نتایج ارزیابی در تصمیم گیری کلان فعالیتها و برنامه ریزی اهداف، ضروری است روشهای ارزیابی دقیقتر گردیده و مورد بازنگری قرار گیرند. روشهای متنوعی که تاکنون برای ارزیابی اثرات زیست محیطی ابداع گردیده اند، عموما به دلیل محدود بودن اطلاعات در دسترس، به نتایج غیر دقیق و غیر قابل اجرا ختم می شوند.

تلاش روزافزون برای بهبود روشهای ارزیابی در حال انجام است. با این حال استفاده از روشهای ارزیابی برای استفاده در تصمیم گیری ها ی کلان امری اجتناب ناپذیر است - . - pearce,1997 افزایش آگاهی در زمینه ی اهمیت حفاظت زیست محیطی و پیامدهای احتمالی در ارتباط با محصولات، هم ساخته شده و هم مصرف شده موجب افزایش علاقه به توسعه ی روشهایی برای درک بهتر و پرداختن به این پیامدها گردیده است. یکی از روشهایی که به این قصد توسعه یافته است ارزیابی چرخه حیات - LCA - می باشد.

ارزیابی چرخه عمر از 30 سال گذشته به عنوان ابزار تجزیه و تحلیل اثرات زیست محیطی توسعه یافت. از این ابزار حتی می توان جهت برنامه ریزی و    تعیین نقاط ضعف چرخه حیات فرآیند تولید محصول و انتخاب گزینه مناسب و    بهینه در بین انواع گزینه ها استفاده نمود. از نتایج LCA حتی می توان در بهبود تطابق پذیری محصول با محیط زیست سود جست - world energy council,2004 - .ارزیابی چرخه عمر روشی است جهت در نظر گرفتن تمامی جنبه های تولید، توزیع و مصرف یک محصول یا فرآیند که فراتر از افق زمانی تولیدکنندگان آن محصول یا خدمات را شامل می شود.این روش تفاوت زیادی با سایر روشهای ارزیابی دارد چرا که با استفاده از آن کل چرخه حیات یک فرآیند مورد ارزیابی قرار می گیرد.

-1 تاریخچه ارزیابی چرخه حیات :

تاریخچه این روش به دهه 1970 میلادی بر می گردد که در آن زمان محاسبات ساده ای مانند مواد زائد جامد و میزان انرژی مورد نیاز برای پردازش آن، مبنای اصلی این روش محسوب می گردید - . - Lardon et al., 2009 اصلاح و بهبود این روش در زمان اوج گیری بحران نفتی اواخر دهه 1970 میلادی و گسترش روز افزون صنایع انجام یافته است - Pennington et al.,2004 - روش عمومی انجام ارزیابی به روش ارزیابی چرخه حیات طی سالیان گذشته تغییر فراوانی یافته است. 

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید