بخشی از مقاله
چکیده:
در صنایع لوله سازی به لحاظ امکان وجود داشتن نشتی در بدنه لوله و استفاده از این محصولات در اماکن مسکونی و تولیدی و دیگر صنایع نمی توان اهمیت وجود نداشتن نشتی را نادیده گرفت، به همین منظور در کارخانجات لوله سازی، محصول نهایی را پس از فرایند تولید از لحاظ نشتی مورد بازبینی قرار می دهند تا در صورت وجود نشتی از چرخه تولید خارج کنند. هدف از طراحی و ساخت دستگاه نیمه اتوماتیک تست نشتی لولههای درزدار تا قطر حداکثر 8 اینچ به روز رسانی این دستگاه و افزایش راندمان تولید بوده بطوری که در کنار افزایش محصولات تولیدی، به کاهش نیروی انسانی نیز منتهی شود. این دستگاه نسبت به خ اتوماتیک تست لوله بهمراه لیزر دایروی و خ اتوماتیک تست لوله بهمراه فشار سنج مزایای قابل توجهی دارد که باعث شده کارخانجات لولهسازی استفاده از این دستگاه را ترجیح دهند. همچنین بر اساس فرآیند ارزشیابی و کارایی، دارای امتیازات بالایی در مواردی نظیر عملکرد، ایمنی، زیان کمتر به اپراتور، کیفیت، سرعت، کنترل پذیری،تعمیرونگهداری، فضای کمتروهزینه بوده وبه کمک ماتریس تصمیمگیری به این نتیجه میتوان رسید که دستگاه پیشنهادی به خوبی قادر به پاسخگویی به سنجه های طرح است.
کلمات کلیدی: نیمه اتوماتیک، نشتی، لوله های درزدار، پنوماتیک
.1 مقدمه
درکارخانجات فولاد برای تولید کلاف ورق های گرم، ابتدا اسلپ های تولید شده توس شرکت های تولیدی خریداری شده و سپس آنها را در کوره های پیش گرم به حالت سرخ درآورده و پس از آن توس غلطک های نورد به سایزهای پایین تر از لحاظ ضخامت و افزایش طول تغییر می دهند. درادامه توس ریل خروجی، ورق های تولیدی به حالت کلاف های سخت درآمده که برای عرضه به بازارهای داخل و خارجی آماده می باشد. در ادامه،فرآیند کلاف های تولیدی که بعنوان محصول کارخانجات فولاد محسوب میشود به کارخانجات لوله سازی انتقال می یابد. ورق های تولیدی درضخامت های مختلف تولید میگردد و به نسبت در خواست کارخانجات لوله سازی از نظر نوع محصول به آن واحدها ارسال می گردد.
کلاف های دریافت شده که بعنوان مواد اولیه محسوب می گردد در عرض های 900 الی1300میلیمتر بوده و در خ های تولیدی به نسبت تولید بعنوان مثال 1" یا3'' یا '' 6 ، باید با عرض مشخصی به خ تحویل گردد از این رو کلاف ها به قسمت برش فرستاده تا بواسطه قالبهای برش که در عرض های مشخص مقید شده اند عمل برش روی ورق صورت پذیرد. ورق های برش شده درابتدای خ تولید جاگذاری شده و ورق به داخل خ توس قالب های شروعیخ کشیده می شود. ورق در زیر قالب ها به تدریج فرم دایروی گرفته که بعد از خروج از آخرین قالب بجز فاصل لبه،تقریباً به شکل دایروی در آمده است. قالب ها در داخل دروازه ای مهار می شوند که از دو سمت خاصیت فرم دهی را دارا هستند.
بعد از فرم گیری ورق، لبه های ورق بوسیله جوش القایی به یکدیگر جوش می خورد. مکانیزم کاری این نوع جوش بدین صورت است که بوسیله قطب مثبت و منفی که بطور معمول قطب منفی در داخل لوله و قطب خارجی در نزدیکی لبه ها قرار دارد بوسیله بالا رفتن درجه حرارت لبه ها با ولتاژ بالا روی لبه ها درجه حرارت را افزایش داده و موجب سرخ شدن می شود. جوش القایی در خطوط لوله سازی بسیار حائز اهمیت بوده و تغییرات احتمالی در ولتاژ باعث نوسانات جوش و احتمال نوسانات در گرده جوش را بدنبال دارد. پس از شکل گیری کامل لوله برای راحتی در حمل و نقل، با اره آتشی به طول های مشخص 6 متر بریده شده و آماده برای مرحله بعدی می شود.
در خ طوط لو له سازی بدلیل این که هر 6 م تر تو س اره آت شی لو له برش خورده بر روی ل به های ورق ب طور مع مول پلی سه و جود دارد که مط لوب بازار ن بوده و می بای ست ا ین ناهمگونی از بین برود به ه مین خاطرتوس نمک محرکی که بصورت دورانی بدور لوله می چرخد با قلم لبه های لوله را بصورت کونیک در می آورد که بعد از این مرحله لوله از ل حاظ ظاهری آماده ارائه به بازار مصرف می باشد.در خ تست لوله، لوله ها از لحاظ فشار و نشتی تست می شوند . بدین صورت که نسبت به نوع لوله و ضخامت، م قدار ف شار تع یین شده و لو له با دو فک م حرک مورد آز مایش فشار قرار می گیرد .در بسیاری از لوله ها تست فشار مورد تأیید میبا شد .ا ما در ت عدادی دی گر بدلیل نو سانات جوش م قدار گرد جوش کم بوده و یا جوش در یک نقطه ایجاد نگردیده است که در نشتی ایجاد شده ا ین موارد شنا سایی و از ار سال به بازار م صرف ج لوگیری میگردد.بدلیل ک می ا ین موارد در سی ستم طرا حی شده، لو له در ظرف ت ست شده سرازیرمی شود و در صورت مورد ق بول ن بودن دری چه ای دی گر باز میگردد تا لوله های معیوب به آن قسمت سرازیر شود.
.2 دستگاه تست لوله
ا ین د ستگاه در صنایع لو له سازی ی کی از مهم ترین ال مان های تول یدی بوده و در اکثر یت کارخان جات بدلیل قدیمی و فر سوده بودن، را ندمان پایینی را از لحاظ تولید دارا می باشد .به این منظور سه راه حل جهت بر طرف نمودن مشکلات فوق ارائه می گردد.
3.مکانیزم های پیشنهادی
1.3 اتوماتیک تست لوله به همراه لیزر دایروی .
2.3 اتوماتیک تست لوله بهمراه فشار سنج .
3.3 نیمه اتوماتیک تست لوله .
4.مزایا و معایب مکانیزم های پیشنهادی
هر کدام از د ستگاه های ت ست لو له فوق دارای مزا یا و م عایبی هستند.اتومات یک ت ست لو له به ه مراه ل یزر دا یروی از ل حاظ تول یدی کاملااتوماتیک بوده و بی نیاز از نیروی انسانی است . بدلیل دایروی بودن لیزر و در صورت قطع شدن لیزر، دستگاه به صورت اتوماتیک لوله رابه داخل مخزن تست ردی منتقل می کند . این خ به دلیل حساسیت بسیار بالا می بایست در فضایی عاری از هر گرد و غبار و حشرات باشد چون تابه م حض ق طع شدن خ ل یزر د ستگاه لو له را ت ست ردی ت شخیص می د هد که این موارد برای کارخانجات بسیار هزینه بردار است. اتومات یک ت ست لو له به مراه ف شار سنج ن یز از ل حاظ تول یدی کاملااتومات یک بوده و به ن یروی ان سانی ن یازی ندارد.
ح سگر ف شار سنج در صورت پایین آمدن فشار سیال در داخل لوله , لوله را تست ردی تشخیص داده و د ستگاه به صورت اتومات یک لو له را به دا خل م خزن ت ست ردی منتقل می کند . بدلیل وجود نشتی های بسیار ریز بر روی بدنه بعضی ازلو له ها، ز مان ب سیار ز یادی برای ت ست شدن لو له صرف می شود و درنتیجه راندمان دستگاه به شدت افت می کند.
در نیمه اتوماتیک تست لوله، لوله ها از لحاظ فشار و نشتی تست میشوند . بدین صورت که ن سبت به نوع لو له و ضخامت، م قدار ف شار تعیین شده و لو له با دو فک محرک مورد آز مایش ف شار قرار میگیرد .دربسیاری از لوله ها تست فشار مورد تأیید می باشد .اما در بعضی دیگربدلایل نو سانات جوش م قدار گردجوش کم بوده و یا جوش در یک نق طه ای جاد نگرد یده ا ست که در ن شتی ای جاد شده ا ین موارد شنا سایی و ازارسال به بازار مصرف جلوگیری می گردد. این سیستم به گونه ای طراحی شده تا لو له در ظرف ت ست سرازیر شده و در صورت مورد ق بول ن بودن،دری چه ظرف ت ست ردی باز می گردد تا در آن ق سمت لو له سرازیر شود.این تمامی مقاصد تولید را تحت پوشش قرار میدهد .