بخشی از مقاله
چکیده
به عنوان یک سازمان در حال حرکت از پیش سنتی "نوآوري بسته" به "نوآوري باز" روش ها و ابزارهاي مختلفی توسعه و مورد استفاده کامل نوآوري باز قرارگرفته اند. یکی از این ابزارها پورتال نوآوري باز میباشد که درحال حاضر توسط بسیاري از شرکت ها براي کاهش هزینه ها و دسترسی آسان به نوآوران زیادي در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد .
در مقاله حاضر مفهوم نوآوري باز و ابزار نوآوري باز مورد مطالعه قرار خواهد گرفت. سپس یک سنجش نوآوري باز انجام خواهد شد و نیازهاي نوآوري باز با ذینفعان مرتبط مورد بررسی قرار خواهد گرفت. مقاله حاضر ساختار نوآوري باز را با استفاده از QFD طراحی کرده است. QFD این امکان را میدهد تا به صداي مشتري گوش داده و ویژگی هاي طراحی محصولات، خدمات و نیازهاي عمده مشتري را شناسایی کنیم. هدف این است که به دنبال توسعه فرآیند محصولات از عملکرد سیستماتیک ابزار نوآوري باز مطمئن شویم.
.1 مقدمه
در جهان امروز سازمانها تنها مالکیت دانش خود را ندارند.[1] همکاري و تعاون نقش مهمی در شکل دادن به رقابت را سازمان بازي می کنند. با دانش گسترده جهانی امروز شرکتها به طور کامل نمیتوانند به منابع تحقیقاتی خود اعتماد کنند و باید به دنبال به دست آوردن اختراعات و مالکیت معنوي از خارج شرکت و انتقال تکنولوژي براي رسیدن به هدفهاي استراتژیک باشند.
مدل نوآوري باز اولین بار در سال 1980 میلادي در پی عوامل تضعیف اثربخشی مدل نوآوري بسته که به عنوان نوآوري کلاسیک، سنتی، یا تکنولوژیکی مشهور است پا به عرصه وجود گذاشت.[2] نوآوري بسته که بسیار متکی بر منابع تحقیق و توسعه داخلی میباشد ممکن است پشتیبانی کافی براي رقابت در بازار جهانی ارائه نکند . از سویی دیگر فن آوري وب که کاربران را قادر به تعامل و همکاري با یکدیگر در یک وب سایت میکند میتواند به گردآوري سازندگان و نوآوران در کنار هم کمک کند.
دانش توسط بسیاري از دانشگاه هاي با صلاحیت و مراکز تحقیقاتی و افراد خلاق در سراسر جهان تولید میشود. هنري چسبراف1 مفهوم نوآوري باز را در سال 2003 میلادي مطرح و تعریف کرد . او به این نتیجه دست یافت که سازمان باید به شدت با محیط خود در تعامل باشد و این منجر به کسب کسب حجم زیادي از تکنولوژي ها و بهره برداري از آنها میشود.[3]
گرچه نوآوري باز قبل از اینکه چسبراف این نام را ابداع کند مورد استفاده قرار گرفته و مفهوم این رویکرد جدید تعریف شده بود؛ درحالی که سازمان ها سعی میکنند تا نوآوري باز را بفهمند و ابزارها، روشها و رویکرد هاي آن را به منظور حمایت از شیوه هاي نوآوري باز توسعه دهند. پیشتر اشاره گردید که نوآوري یک نقطه بحرانی براي بقاي شرکتها است ولی در حال حاضر نوآوري باز براي بقاي شرکت ها امري حیاتی است. بنابراین مدیریت نوآوري جدید سیستم ها، ابزارها و روشها در حال توسعه هستند تا با کمک به شرکتها و همکاري از طریق برون سپاري نیازهاي نوآوري شرکت را توسعه دهند.
.2 نوآوري باز و پورتال نوآوري باز
نوآوري باز یک الگوي نسبتا جدید براي براي شرکت ها است که باید ایده هاي خارجی و همچنین از ایده هاي داخلی و مسیرهاي داخلی و خارجی براي براي پیشبرد ساختارهاي کسب و کار خود استفاده کنند.[2] در جهان امروز شرکت ها نیاز به تعامل با محیط خارجی خود مثل بازار جهانی خود و در بخش رقابتی محصولات براي بقا دارند . بنابراین، نوآوري باز نقش مهمی در مراحل الهام افکار در فرآیند نوآوري ایفا می کند همانطور که در شکل - - 1 نشان داده شده است .
مراحل الهام و افکار قوي ممکن است با تعاون و همکاري از قبیل ساختار برون سپاري به توده هاي مردم شامل وضایف برون سپاري به ذینفعان یا یک گروه خاص براي شناسایی نیازها و مشکلات سازمان خاص باشد . این ضروري است زیرا شرکت ها نمیتوانند کاملا به تحقیقات و ایده ها و منابع خود براي حفظ مزیت رقابتی خودشان اعتماد کنند[4]. این دلیل اصلی که چرا نوآوري باز را به یک بخشی از فرآیندهاي نوآوري در هر سازمانی مانند شرکت ها، سازمان هاي دولتی، دانشگاه ها و سایر موسسات مورد استفاده است.[5]
شکل .1 فرآیند نوآوري
نوآوري باز دو قسمت دارد: از بیرون به درون و از درون به بیرون نوآوري باز.[6] قسمت از بیرون به داخل نوآوري باز شامل جمع آوري یا خرید ایده ها یا تکنولوژي ها از منابع مختلف خارجی مانند مشتري ها، تامین کنندگان و کارشناسان است. این نوع از نوآوري باز اخیرا توجه زیادي در دانشگاه ها و صنعت به خود جلب کرده است. در نوآوري از درون به خارج، از سویی دیگر الزامات سازمان اجازه میدهد تا ایده هاي استفاده نشده از شرکت براي استفاده کسب و کار بازیگران خارجی به بیرون بروند؛ این نوع از نوآوري باز کمتر شناخته شده است و کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
شیوه هاي نوآوري باز را میتوان به سه رویکرد در نوآوري باز مورد استفاده قرار داد:
همکاري با نوآوران خارجی که در کار خود ماهر هستند.
ترکیب کاربر هدف - مشتري - با فرایند نوآوري شرکت
سازماندهی مسابقات نوآوري بر اساس سیستم پاداش و جمع آوري ایده ها و پروژه هاي جدید به وسیله ارتباط با کارشناسان خارج از شرکت نوآوران کارشناسانی هستند که توانایی توسعه راه حل هاي کاربردي براي نیازهاي بازار هدف و پیش بینی آنچه که براي کاربر نهایی نیاز است را دارند؛[7] بنابراین مهم است به انجام مطالعات با نوآوران که آیا آنها کارکنان شرکت هستند یا نه. کاربران نهایی شناخته شده به عنوان مشتري را باید در هر مرحله از نوآوري باز که در حال توسعه محصولات جدید، خدمات یا در مرحله بهبود فرآیند قرار دارند گنجاند. یعنی مشتریان باید نقش فعال در تمام مراحل نوآوري بازي کنند.
یکی از رایج ترین و شناخته شده ترین روش در نوآوري باز برگزاري مسابقات نوآوري بر اساس سیستم پاداش و جمع آوري ایده ها و پروژه هاي جدید است. یکی از ابزارهاي اصلی در این رویکرد، پورتال وب نوآوري باز است. پورتال وب نوآوري باز یک پلت فرم براي سازمان و نوآوران ارائه می دهد که شامل مشتریان، تولید ایده هاي خلاق براي حل مشکلات و نیازهاي شرکت می باشد.
شرکت ها میتوانند به دانش و استعدادهاي خلاقانه نوآوران از سرتاسر جهان دسترسی داشته باشند. این باعث ایجاد یک موقعیت برد – برد براي سازمان ها و نوآوران ایجاد می کند که یک راه آسان و مقرون به صرفه براي جمع آوري راه حل هاي نوآورانه و همچنین یک بازار براي نوآوران براي فروش نوآوري ها و تکنولوژي هایشان است.
به عنوان مثال : شرکت پی اند جی 1 با استفاده از پلت فرم نوآوري باز خود به نام " اتصال + توسعه پی اند جی" 2 نامگذاري کرده است که با هدف درخواست راه حل ها براي نیاز ها و فروش داراییهاي نوآورانه خود - مانند علایم تجاري، فن آوري و غیره - و همچنین براي جمع آوري پیشنهادات از مشتریان یا کارشناسان و دریافت طرح هاي پیشنهادي از تامین کنندگان آینده نگر کالاها و خدمات پی اند جی. "اتصال + توسعه" با هدف رسیدن به همه نوآوران است نه فقط مشتریان پی اند جی . مانند پی اند جی، بسیاري از شرکت ها مانند فیلیپس3، جنرال میلز4، اچ پی5، نوکیا - پروژه ایده ها - 6، دل - طوفان ایده - 7 و استارباکس8 - ایده استارباکس من - پلت فرم نوآوري باز خود را دارند.
به طور کلی ساختار یک پورتال وب نوآوري باز متشکل از دو بخش است : بخش سازمان و بخش نوآور که در شکل - 2 - نشان داده شده است. فرایند پورتال وب در سازمان با تعریف یک چالش - از نظر مشکل یا نیاز - شروع میشود. پس از آن که سازمان شروع به مدیریت چالش میکند نقش نوآوران مشاهده چالش ها و ارائه راه حل هاي نوآورانه براي آنهاست. هنگامی که بهترین ایده ها انتخاب شدند صاحب بهترین ایده ها پاداش دریافت میکنند.
.3 روش طراحی: گسترش عملکرد کیفیت - QFD -
گسترش عملکرد کیفیت - QFD1 - به عنوان یک روش براي توسعه یک طراحی با کیفیت بالا با هدف جلب رضایت مصرف کنندگان و سپس ترجمه خواسته هاي مصرف کنندگان را به اهداف طراحی و نقاط عمده تضمین کیفیت در تمام مراحل تولید استفاده و تعریف کند.[8] بنابراین QFD براي استفاده در طراحی سیستماتیک پورتال وب نوآوري باز انتخاب شده است.
خانه کیفیت2 یک ابزار QFD است و در سال 1972 میلادي در کارخانه کشتی سازي کوبه میتسوبیشی3 معرفی شد. یوجی اکاوو4 و شیگرو میزنو5 به عنوان پدر QFD و رهبر کار خود به اجراي آن اولین بار در صنایع کشتی سازي کوبه میتسوبیشی به طور گسترده اقدام کردند. پس آن منجر شد که شرکت تویوتا خانه کیفیت را معرفی و به شناسایی و اولویت بندي نیازهاي مشتري و ارتباط آنها با ویژگی هاي مهندسی و آنها را معیار در برابر رقباي محصولات تعیین و ویژگیهاي مهم مهندسی و مناطق مهم را براي بهبود شناسایی کند.[9] این یک تکنیک ساختار یافته چند رشته اي براي تعریف محصول است که حداکثر ارزش مشتري را نشان میدهد.[10]
شکلهاي خانه کیفیت متفاوت هستند. فرمت کلی خانه کیفیت از شش جزء اصلی درست شده است که در شکل 3 کامل نمایش داده شده است که در ذیل به تعریف آنها پرداخته میشود:
نیاز هاي مشتري: لیست ساخت یافته از الزامات به دست آمده از اظهارات مشتري
الزامات فنی: مجموعه اي از ساختار اندازه گیري ویژگی هاي محصول که باید در طراحی، تولید، مونتاژ و فرآیند خدمات براي مشاهده نیازهاي مشتري به وجود آید.
برنامه ریزي ماتریس: نشان دادن درك مشاهده شده مشتري در مطالعات بازار شامل اهمیت نیاز هاي مشتري شرکت و عملکرد رقبا براي مشاهده نیازهاي
آنها
ماتریس روابط: نشان دادن روابط درك هاي تیم QFD بین تکنیک ها و نیازهاي مشتري. یک مقیاس مناسب براي نشان دادن، اعداد و علائم هستند.
همبستگی فنی ماتریس: مورد استفاده براي شناساي نیازهاي فنی یا طراحی هاي دیگر محصول.