بخشی از مقاله
چکیده
هدف این پژوهش ایجاد مکانهاي شهري امن از طریق طراحی مطلوب می باشد. تحقیق، پروژه محور و از لحاظ نوع، توصیفی است. شناخت سایت با استفاده از مطالعات کتابخانه اي و تحلیل میدانی می باشد. در بخش نظري، از روش توصیفی و در بخش عملی، از روش فرآیند طراحی استفاده می شود. در نتیجه آنچه قابل مشاهده است، عدم برخورداري شهروندان از کاربریهاي مختلف می باشد. بنابراین به تعریف ساختاري مرکزي با محوریت پیاده راه با انواع مختلف کاربري ها و فعالیت هاي سازگار به عنوان مرکز محله و محور شاخص و تامین کننده نیازهاي مختلف مردم با به کارگیري فضاهاي مختلف شهري و فعال در محله دروازه مراغه، اطراف میدان آزادي با رعایت پیوستگی در کالبد و خط آسمان پرداخته شد.
-1 مقدمه
در بررسی علل پیدایش شهر و اینکه چرا اجتماعات بشري در محیطی چون شهر گرد هم آمدند نظریات مختلفی ارائه گردیده است که یکی از این نظریات مساله امنیت و ابعاد ایمنی را در پیدایش شهر موثر می داند. حال با گذر قرن ها از پیدایش نخستین اجتماعات شهري، شهرها در نتیجه رشد گسترده کالبدي و جمعیتی خود درگیر مسائل جدیدي در چارچوب انواع مختلف ابعاد زندگی شهروندان هستند. در این میان امنیت شهري به عنوان یکی از مسائل مهم در مباحث اصلاحات و ساماندهی شهري است.
امنیت، موهبتی است که در سایه آن زندگی جریان می یابد و با فقدان آن نبض هستی به کندي می گراید و در نبودش حیات می میرد
در دو دهه اخیر، مسئله ایمنی شهري و ضرورت کاهش ناهنجاري هاي شهري، دغدغه مهم مدیران و برنامه ریزان بوده است؛ زیرا امنیت، زمینه ساز و بستر توسعه اقتصادي، اجتماعی و زیست محیطی است و خود نیز از این عناصر تأثیر می پذیرد
از طرفی، نمی توان امنیت را فی البداهه و ابتدا به ساکن تعریف نمود؛ بلکه امنیت ازطریق اضداد و تهدیدکننده هاي خود قابل تعریف، سنجش وارزیابی است. یعنی با سنجش میزان جرم و جنایت، قتل، دزدي، سایر انحرافات اجتماعی در جوامع به میزان امن بودن یا ناامن بودن آن پی می بریم و قضاوت ما راجع به امنیت بر اساس وجود میزان فاکتورهاي تهدید کننده امنیت می باشد.
بی نظمی، ناامنی و جرایم از انواع عمده اختلال اجتماعی و اختلال هنجاریست. منظور از اختلال هنجاري تقریباً همان چیزي است که دورکیم آن را آنومی اجتماعی می داند. ناهنجاري اجتماعی، به وضعی اطلاق می شود که ارتباط با ساختار اجتماعی و در طول دوره بی نظمی، ویژگی کنترل و مهار کننده هنجارهاي اجتماعی بر اعمال افراد از بین می رود و تمایلات و آرزوهاي آنان بی حد وحصر می شود - نجفی و هاشم بیگی، . - 1377 محصول و پیامد چنین وضعیتی از همه بیشتر امنیت اجتماعی را مختل می کند.
همانطور که گفته شد، آنومی نوعی رفتار نابهنجار محسوب می شود و هر نوع رفتار نابهنجار در یک بستر محیطی به وقوع می پیوندد. عوامل محیطی موثر بر پیدایش آنومی و یا ناهنجاري هاي اجتماعی در فضاهاي شهري به دو دسته تقسیم می شود:
الف - عوامل فضایی و کالبدي موثر در پیدایش رفتار آنومیک در فضاهاي شهري عوامل فضایی و کالبدي فضاهاي شهري شامل کلیه ویژگی هاي فرم، سیماي بصري، اندازه، کاربري زمین، تراکم هاي ساختمانی و... می شود.
ب - سایر عوامل مکانی موثر در پیدایش آنومی در فضاهاي شهري عوامل دیگري در مکان وجود دارند که عمدتاً نسبت به عوامل فضایی و کالبدي، تحت تاثیر بیشتري از سطوح میانی
و کلان می گذارند. وضعیت اجتماعی، اقتصادي، فرهنگی مردم حاضر در فضا، مستقیماً در وضعیت روان شناختی و الگو هاي رفتاري آن ها تاثیر می گذارد - صالحی، . - 75 :1387 مفهوم فضا و فضاي شهري در طول تاریخ تفکر اجتماعی و در قالب مکاتب تئوري کلاسیک و نو شکل گرفته است. براي مثال از نظر ارسطو، فضا مجموعه اي از مکان هاست و زمینه اي است پویا با اعراض کیفی متفاوت. این اعراض و آن زمینه، فضا را با اصالت عمل تنظیم کرده و اسلوب می بخشند
فضاي شهري چیزي نیست جز فضاي زندگی روزمره شهروندان که هر روز به صورت آگاهانه یا نا آگاهانه در طول راه، از منزل تا محل کار ادراك می شود - پاکزاد، . - 32:1376 فضاي شهري بستر مشترکی است که مردم فعالیت هاي کارکردي و مراسمی را که پیوند دهنده اعضاي جامعه است، در آن انجام می دهند و صحنه اي است که بر