بخشی از مقاله
چکیده
استفاده از سیستم های الکترونیکی در موسسات مالی و اعتباری جهان به سرعت رو به گسترش بوده و شمار استفاده کنندگان از خدمات بانکداری الکترونیکی روز به روز در حال افزایش است. از این رو صنعت بانکداری تلاش دارد تا با بکارگیری اینترنت به عنوان یکی از کانالهای اصلی ارائه خدمات، برای نفوذ و قدرتمند ساختن کسب و کار خود اقدام کند. بنابراین شناسایی عوامل موثر بر استفاده مشتریان از اینترنت بانک از اهمیت ویژه ای برای بانک ها برخوردار می باشد.
در این تحقیق تلاش شده است تا به بررسی عوامل موثر بر استفاده مشتریان از اینترنت بانک ملت پرداخته شود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مشتریان بانک ملت می باشد که تجربه استفاده 1 بار از اینترنت بانک ملت را دارند. نمونه آماری نیز با استفاده از فرمول نمونه گیری از جامعه نامحدود به تعداد 139 نفر به دست آمد. جهت آزمون فرضیه های تحقیق و بدست آوردن نتایج از نرم افزار لیزرل و روش تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شده است.
نتایج بدست آمده از آزمون فرضیات این پژوهش نشان داد که سودمندی درک شده، هنجار ذهنی - فشار اجتماعی - و اعتماد الکترونیک به طور مثبت و معناداری بر استفاده مشتریان از اینترنت بانک ملت تاثیر دارند.
.1 مقدمه
رشد و گسترش روزافزون فناوری ارتباطات، انقلابی را در ابعاد مختلف زندگی انسانها و عملکرد سازمانها ایجاد کرده است.این فناوری روشهای کارکرد و نگرش افراد، سازمانها و دولتها را دگرگون ساخته و باعث ایجاد صنایع نوین، مشاغل جدید و خلاقیت در انجام امور شده است. ظهور پدیدههایی چون کسب و کار الکترونیک ، تجارت الکترونیک و بانکداری الکترونیک از نتایج عمده نفوذ و گسترش فناوری اطلاعات در بعد اقتصادی است.
از عمده ترین دستاوردهای فناوری اطلاعات در زمینه اقتصادی، تجارت الکترونیک می باشد و سهولت دسترسی افراد به اینترنت نیز بستر مناسبی را برای مراودات تجاری و اقتصادی از طریق دسترسی به دنیای مجازی فراهم کرده است. یکی از موارد مهم مربوط به تجارت الکترونیک، بانکداری الکترونیک می باشد
کشور ما در عرصه حضور و بهکارگیری تجارت و بانکداری الکترونیک، کشوری جوان است و تا رسیدن به وضعیت مطلوب راه درازی در پیشرو دارد. در این تحقیق سعی بر آن است که به بررسی عوامل موثر بر استفاده مشتریان از اینترنت بانک ملت پرداخته شود.
.2 بیان مساله تحقیق
رشد فناوری ها، بالاخص فناوری اطلاعات و فراگیر شدن آن در سطح جامعه، تغییرات گسترده ای در ابعاد مختلف زندگی انسان پدید آورده است. این فناوری ها امروزه به صورت فزاینده و به صورت تصاعدی در حال رشد هستند و نماد عصر حاضر به شمار می آیند. توان و پتانسیل های این تکنولوژی برجسته هستند و هم اکنون سریعترین حوزه در حال رشد برای دنیای کسب و کار به شمار می آیند، که تجارت الکترونیکی یا پیدایش معاوضه و مبادله محصولات - ملموس و غیره - و پرداخت ها از طریق سیستم های ارتباطات از راه دور اشاره کرد. بیشتر صنایع از این تکنولوژی جدید به طرق متعددی متاثر شده اند، اما هیچ صنعتی به اندازه صنعت بانکداری، حضور تجارت الکترونیکی را تجربه نکرده است.
پیشرفت های اعجازآور فناوری اطلاعات و ارتباطات، و گسترش آن به بازارهای پولی و بانکی جهان از یک سو، و گسترش آن به بازارهای پولی و بانکی جهان از یک سو، و گسترش شبکه اینترنت و قابل دسترس بودن آن برای همگان، علاوه بر تسهیل امور مشتریان، روش های جاری بانکداری و ساختار سیستم بانکداری را متحول و دگرگون کرده و شیوه های عرضه خدمات را در بانک ها متحول نموده است. این تحولات زمینه ظهور پدیده هایی مانند بانکداری همراه، بانکداری اینترنتی، بانکداری خانگی و بانکداری الکترونیکی گردیده است. تکنولوژی بانکداری الکترونیکی، انواع خدمات متفاوت درجه بندی شده از خدمات دستگاههای خودپرداز - - ATM، پرداخت اتوماتیک صورتحساب، انتقال الکترونیکی وجوه و ... را نشان می دهد. فناوری جدید و الکترونیکی شدن باعث می شود مشتریان خدمات را با سرعت، کیفیت، دقت، هزینه و تنوع خدمات خود را افزایش دهند.
حتی اگر مشتریان بخواهند از مزایای بانکداری الکترونیکی بهرهمند شوند، ممکن است اگر آمادگی استفاده از چنین تکنولوژیهایی را نداشته باشند و استفاده از چنین تکنولوژی هایی برای آنها سخت باشد، از استفاده از آن اجتناب و خودداری کنند. بنابراین اگر مشتریان به طور کامل استفاده از بانکداری الکترویک را نپذیرند، بانک ها با این واقعیت مواجه خواهند بود که بازده سرمایه گذاری در این تکنولوژی بسیار کم خواهد بود
بنابراین شناسایی عوامل موثر و مهم در پذیرش بانکداری الکترونیکی توسط مشتریان به بانک ها کمک می کند تا با بهبود این عوامل، ادراک مشتریان از سودمندی و سهولت استفاده و همچنین اعتماد آنها را افزایش داده و در نتیجه، نرخ پذیرش بانکداری الکترونیکی را در بین مشتریان خود افزایش دهند.
.3 ادبیات تحقیق
.1-3 بانکداری الکترونیک
بانکداری الکترونیک، نوعی خدمت بانکی است که نخستین بار در سال 1995 در آمریکا مورد استفاده قرار گرفت و پس از آن به سرعت در میان کشورهای توسعه یافته گسترش یافت. در مورد بانکداری الکترونیک تعاریف گوناگونی ارائه شده است که از آن جمله میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
بانکداری الکترونیک را میتوان استفاده از تکنولوژی پیشرفته شبکهها و مخابرات جهت انتقال منبع - پول - در سیستم بانکی معرفی نمود
بانکداری الکترونیک عبارت است از یکپارچه سازی بهینه همه فعالیتهای یک بانک از طریق بکارگیری فناوری نوین اطلاعات که امکان ارائه کلیه خدمات مورد نیاز مشتریان را فراهم می کند
بانکداری الکترونیک اشاره به ارائه اطلاعات یا خدمات توسط بانک به مشتریان از طریق کامپیوتر یا وسایل الکترونیکی دیگر دارد
بانکداری الکترونیکی، خدمات مالی با حجم ارزشی پایین و خرد را از طریق کانال های الکترونیکی نظیر دستگاه های خودپرداز، کارت های اعتباری، تلفن، تلویزیون و مانند آن فراهم می سازد
بانکداری الکترونیکی شامل سیستمهایی است که مشتریان موسسات مالی را قادر میسازد تا در سه سطح اطلاع رسانی، ارتباط و تراکنش از خدمات و سرویسهای بانکی استفاده کنند:
الف- اطلاع رسانی: این سطح ابتداییترین سطح بانکداری الکترونیکی است. بانک اطلاعات مربوط به خدمات و عملیات بانکی خود را از طریق شبکههای عمومی و یا خصوصی معرفی میکند.