بخشی از مقاله

چکیده

در تحقیق حاضر طراحی مدل اعتلاء وتعمیق تربیت اسلامی جوانان ونوجوانان - مدل سازي - از دیدگاه برخی صاحب نظران تربیتی وآشناي با مسائل تعلیم وتربیت اسلامی جوانان ونوجوانان مورد مطالعه وبررسی قرار گرفته است این تحقیق از آنجایی که به بررسی وضع موجود می پردازد وچگونگی اعتلاء وتعمیق تربیت اسلامی حائز اهمیت است،در قلمرو تحقیقات
توصیفی،تحلیلی قرار می گیرد.روش تحقیق در این پژوهش - کتابخانه اي -  انتخاب گردید.ابزار اندازه گیري پژوهش،مطالعه منابع بر اساس بررسی دیدگاه برخی صاحب نظران اسلامی ، مسائل ومحتواي آموزشی ،تربیتی و فرهنگی درجامعه خصوصا درمسئله تعمیق وارتقاء تربیت اسلامی بوده که تناظر هر یک از مولفه هاي هاي مختلف مدل هاي قرآنی ، تفکراستقرایی ، ایفاي نقش ، بدیعه پردازي،پیش سازمان دهنده ،محاکم قضایی،دریافت مفهوم رانشان می دهد .جامعه آماري این پژوهش کلیه منابع و کتب موجود در ز مینه مسایل مربوط به تعلیم وتربیت اسلامی است .

نمونه ي آماري آن منابع مذکوردر این پژوهش است که با استفاده از نمونه گیري تصادفی منظم و سهمیه اي انتخاب گردید.در سنین جوانی ونوجوانی به طور طبیعی علاقه اي در انسان شکل می گیرد که همان عشق و تمایل به مذهب است. این تمایل همراه دیگر علاقه ها و تمایلات طبیعی جوانان ونوجوانان پیشرفت کرده و همواره افزون می شود. این دوران، با توجه به بیداري مذهبی در جوانان ونوجوانان ، فرصت بسیار مناسبی براي بارور ساختن ونهادینه کردن اندیشه هاي صحیح و رشد متعالی افکار در ایشان است.جوانان و نوجوانان بزه کار اغلب از قشر بی اعتقاد و ناآشنا با ارزش هاي دینی و الهی هستند.

نتایج این پژوهش در پاسخ به هفت فرضیه یا سئوال با اطمینان بالایی نشان داداگرچه مدل هاي ارائه شده در این مقاله مدل هاي قرآنی ، مدل تفکر استقرایی ،مدل ایفاي نقش ، مدل بدیعه پردازي،مدل پیش سازمان دهنده ،مدل محاکم قضایی،مدل دریافت مفهوم در تعمیق واعتلاي تربیت اسلامی بسیار موثر است اما براي تعمیق واعتلاي تربیت اسلامی مدل ها وروشها فراوان دیگري نیز وجود دارد .بالاتر ازهمه اینکه تربیت با آموزش بسیار فرق دارد.اگرچه براي بیان تربیت نیاز به آموزش است اما زبان تربیت زبان عاطفه است، زبان عشق است ،زبان مهر است ،زبان عمل است ،زبان عقل تنها نیست بلکه عقل براي اندیشیدن در آنست ،براي تعمیق واعتلاي تربیت اسلامی دل وقلب مربی باید حکومت کند. همه جوانان و نوجوانان میوههاي خوب این کشورند؛ ولی هر کدام به نحوي در دسترس قرار میگیرند؛بعضی مثل توت با یک تکان در دسترسند و با یک حی علَی الصلاة به مسجد میآیند.بعضی مثل انار باید دانه دانه به سراغشان رفت.

بعضی مثل نارگیل در دسترس نیستند، تازه اگرسراغشان رفتی، دور آنها را تارها گرفته و پوست سفتی دارد؛ ولی با کمی حوصله مشاهده میکنیم چه قلب سفید و چه مواد مفیدي در درون دارند.
اگر تربیت اسلامی در حیطه رسمی است، پس ملاقات چهره به چهره و یک نفري امام حسین - ع - با زهیر در مسیر راه کربلا چه بود؟اگر براي هر جلسه و ساعت باید هزینهاي باشد پس آیات »لا أَسئَلُکُمعلَیه أَجر« چه میگوید؟اگر حتما باید کلام را از بزرگترها نقل کرد، پس چرا خداوند خالق، از مخلوقش براي تبلیغ نقل میکند؟ »ْإِذ قالَ لُقْمانُلابنه و هو یعظُه« اگر تربیت اسلامی با یک محتوا و موضوعی صرف بود، پس این همه فاصله بین شتر و آسمان در قرآن براي چیست؟ َ»أ فَلاینْظُرُونَ إِلَی ِالْإبِل کَیف خُلقَت.و إِلَی السماء کَیفرفعت« اگر تربیت اسلامی، فقط در سخنرانی و درس رسمی است، پس آیه »فَخُذْ أَربعًهمنَ الطﱠیرِ« که کار تجربی و عینی و عملیاتی است چیست؟اگر تربیت اسلامی باید از طریق گریه،درجلسات اداره شود، پس آیه »و أَنﱠه هو أَضْحکو أَبکی« چه پیامی دارد؟واگر...

کلیدواژه ها:تعمیق تربیت اسلامی، جوانان ونوجوانان، مدل سازي

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید