بخشی از مقاله
چکیده:
هدف پژوهش حاضر طراحی مدل شایستگی برای مدیران و کارشناسان آموزش میباشد. این پژوهش یک تحقیق آمیخته اکتشافی است که در آن داده های کمی از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری این پژوهش، متشکل از کارشناسان و مدیران آموزش یکی از ارگان های دولتی استان تهران میباشد. جهت تعیین روایی پرسشنامه، از نظر متخصصان استفاده به عمل آمد پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ 0/05 بدست آمد.
برای اجرای پرسشنامه از روش نمونه گیری تصادفی 45 نفر از متخصصین، کارشناسان و مدیران آموزش به عنوان نمونه انتخاب شدند. در تحقیق حاضر برای تحلیل دادههای کمی از روشهای آماری پارامتریک t تک گروهی، t دو گروه وابسته و آمار ناپارامتریک فریدمن مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج یافتههای حاصل از مرحله کیفی پژوهش نشان دهنده 4 مقوله کلی و 54 زیر مقوله بود و بر اساس آن پرسشنامه پژوهش طراحی شد. در نهایت یافتههای بخش کمی تحقیق نشان داد که از نظر گروه نمونه کلیه مولفههای مطرح شده در زمینه میزان اهمیت هر یک از زیرمقولههای شایستگی مدیران و کارشناسان آموزش اهمیت بالایی دارند.
مقدمه
در محیط بسیار متغیر امروزی ، منابع انسانی سرمایهای گران و دارای نقش اساسی است و آموزش به عنوان تنها طریق ایجاد و توسعه آن »اسلحه رقابتی « محسوب میشود - عباس زادگان و ترک زاده، . - 1388 امروزه آموزش سازمانی نه فقط وظیفه یا اقدامی جانبی و فرعی، بلکه از حساسترین و اثربخش ترین فعالیتهای سازمان به شمار میآید - قهرمانی، . - 1388 در این راستا امروزه سازمانها پول و هزینهی زیادی را صرف برنامههای توسعه و بهسازی کارکنانشان میکنند و تلاش میکنند تا از استراتژیها و روشهای آموزشی نوین و کارآمدی بهره گیرند حال اگر برنامههای آموزشی همسو با نیازهای شایستگی محور کارکنان باشد اثربخشی و کارایی دورههای آموزشی چندین برابر خواهد شد.
در کشورمان ایران که از لحاظ نیروی انسانی متخصص در مرتبه مناسبی قرار دارد ، بهره گیری و مدیریت بهینه این سرمایه عظیم، مستلزم تغییر مهارت، دانش، نقش و تواناییهای متولیان منابع انسانی است ورود به حوزه فعالیتهای تحول گرایانه میسر نمیشود مگر با ایفای نقشهایی همچون توسعهگر، حامی ، همکار راهبردی و رهبری منابع انسانی. بنابراین در مسیر تعالی سرمایههای انسانی و همزمان با تغییرات محیط درونی و بیرونی کسب و کار، توجه به شایستگی های مدیران و کارکنان سازمانها در همه بخشهای کشور که دامنه تصمیمات و اقدامات آنها مستقیم یا غیرمستقیم در تمامی آحاد جامعه تاثیرگذار است.
طراحی مدل بومی مدیریت مبتنی بر شایستگی در سازمانهایی مثل نیروی انتظامی اجتناب ناپذیر است و تفاوتهای نگرشی و ماهوی در نظام جمهوری اسلامی، این اهمیت و ضرورت را مضاعف می-کند. بنابراین میتوان گفت که طراحی مدل شایستگی مدیران و کارشناسان آموزش نیروی انتظامی در کشور باعث تقویت مهارتهای کارشناسان و مدیران آموزش ناجا میگردد.
بنا به نظر آقای جرج وبستر مدیران و کارشناسان آموزش، دیگر نقش واحد یا مدل شغلی استانداردی ندارند. نقش کارشناسان آموزش در جاهای مختلف به دلیل تنوع عوامل ذیربط متفاوت است. به نظر وی، از جمله عوامل موثر برای تعیین چگونگی نقش کارشناسان آموزش عبارتست از سطح مسئولیت مدیران، میزان مشارکت فعال در تحلیل و تفسیر نیازمندیهای اجتماعی، فرهنگی، تجاری یا سازمانی، میزان مشارکت فعال در تحلیل و ارائه خدمات مشاورهای مربوط به آموزش و رشد افراد و گروهها، میزان تخصص در طراحی، اجرا و ارزیابی فعالیتهای آموزشی است.
مدیران آموزش و توسعه منابع انسانی سازمانها به عنوان رهبران و سکانداران سازمانی به قابلیتهای جهانی، دانش و مهارتهای مدرن مدیریتی نیاز دارند در این میان، نقش اساسی این مدیران، آموزش ، توسعه و توانمندسازی کارکنان با توجه به قابلیت-هایشان از طریق برنامه ریزی و طراحی مسیری است که دستیابی به اهداف سازمان را توسط کارکنان ممکن میسازد و به علت نقش کلیدی آنها در سازمان نیازهای آموزشی آنان میتواند به نوعی پاسخگوی نیازهای آموزشی کارکنان دیگر باشد - عبداللهی، . - 1392