بخشی از مقاله

چکیده

با توجه به این که در عصر حاضر استفاده از انرژي با بالا رفتن جمعیت در حال افزایش می باشد، راهکارهاي ایجاد این انرژي به طوري که با بیشترین بازدهی تولید، کمترین تخریب زیست محیطی و بالاترین استفاده اقتصادي حاصل گردد؛ مطرح می شود. انرژي هسته اي به عنوان راهکاري با احاطه تمامی این اهداف مناسب ترین است، تمام فعالیت هاي یک نیروگاه اتمی باید بوسیله قوانین ملی و بین المللی وارسی شوند تا از ایمن بودن سیستم مطمئن گردیم، این فعالیت ها شامل طراحی، ساخت، نصب، بهره برداري آزمایشی، بهره برداري تجاري، تعمیرات و نگهداري، توسعه نیروگاه، میزان تماس کارگران با تشعشعات، مدیریت پسماندهاي هسته اي و برچیدن نیروگاه می شوند. این پژوهش که برگرفته شده از مطالعات کتابخانه اي است، سعی در بررسی چگونگی طراحی معماري نیروگاه هاي هسته اي با توجه به الزامات EURدارد.

واژههاي کلیدي: طراحی معماري، نیروگاه هسته اي، EUR، الزامات، ایمنی، معماري نیروگاه

-1 مقدمه

بشر همواره در تلاش براي بهبود زندگی و راحتی بیشتر بوده است و در این راه سعی کرده با ایجاد تغییر در طبیعت، متغیر هاي آن را به خدمت خود درآورد که در این راه همراه با دستیابی به مواد، تجهیزات، دستگاه ها و به عبارت ساده تر به خدمت گرفتن فن آوري نوین با خطرات متنوع و بیشتر و پیچیده تري مواجه شده است.از جمله زمینه هایی که بشر همواره در راه رسیدن به آن تلاش و تحقیق بسیار کرده است مبحث انرژي ارزان، پاکیزه و فناناپذیر بوده است. در ابتداي کشف منابع نفت و گاز به نظر می رسید که این منابع جدید انرژي تمام ناشدنی هستند، ولی بشر به مرور زمان پی به فناپذیر بودن و مشکلات زیست محیطی آنها برد و این انگیزه اي در او ایجاد کرد که به دنبال سایر منابع جدید انرژي که مشکلات منابع فسیلی را نداشته باشند برود، در این راستا منابع جدید انرژي به بشر معرفی گردیدند، یکی از این منابع انرژي هسته اي است که مانند انرژي خورشید، باد و آب، می تواند بدون انتشار گازهاي گلخانه اي برق تولید کند و منابع گسترده الکتریسیته پاکیزه را در مقیاس جهانی تولید کند.

امروزه حدود 440 نیروگاه هسته اي در 31 کشور جهان برق تولید می کنند, بیش از 15 کشور از مجموع این تعداد در زمینه تأمین برق خود تا 25 درصد یا بیشتر متکی به نیروي هسته اي هستند، در اروپا و ژاپن سهم نیروي هسته اي در تأمین برق بیش از 30 درصد، در آمریکا 20 درصد و در سراسر جهان دانشمندان بیش از 50 کشور از حدود 300 راکتور تحقیقاتی استفاده می کنند تا درباره فن آوري هاي هسته اي تحقیق کنند، همچنین در اقیانوس هاي جهان راکتورهاي هسته اي، نیروي محرکه بیش از 400 کشتی را بدون اینکه به خدمه آن و یا محیط زیست آسیبی برسانند تأمین می کنند.

گستردگی استفاده از انرژي هسته اي لزوم توجه به مباحث ایمنی تجهیزات هسته اي را بیش از پیش نمایان می سازد و ایمنی نیز بدون در نظر گرفته استاندادرهاي ثابت شده و بین المللی نمی باشد. زیرا که پایداري و بقاي این انرژي به برنامه ریزي ها و مداخلات پیش بینی شده و همچنین تبیین اصول بقا در حین کار و در زمان توقف فعالیت هاست.این پژوهش که با مطالعات کتابخانه اي و بررسی قوانین بین المللی حاکم بر طراحی نیروگاهها از جانب آژانس بین المللی انرژي اتمی می باشد سعی بر این دارد در ابتدا با توضیحی اجمالی درمورد نیروگاهها و استاندارد، ساختار الزامات ایمنی در چیدمان معماري - - EUR را توضیح دهد.این پژوهش با توجه به سوالات و فرضیات زیر تنظیم گشته است:

- به نظرمی رسد اصول طراحی معماري با در نظر گرفتن استاندارد ها رابطه معنا داري دارد.
- به نظر می رسد استاندارد ها، قوانین مرتبط با چیدمان معماري را تعیین می کنند.
- ساختار الزامات ایمنی در چیدمان معماري به چه معناست؟
- حوزه بندي عملکردي استانداردها در نیروگاههاي هسته اي با چه هدفی انجام می شوند؟

-2 لزوم طراحی معماري

معماري بهعنوان یک حرفه و فن نگریسته میشود که براساس آن یک فضا بهطور عمده باید براساس کارکرد بنا و اصول سازه و فن ساختمان و سپس شرایط محیطی، طراحی و ساخته شود. معماري بر اساس این تعریف بیشتر بهعنوان یک تخصص فنی، حرفه اي و اجرایی مورد توجه قرار میگیرد. این نگرش در بسیاري از مراکز آموزشی در کشورهاي آلمان و اتریش دیده میشود و بر پایه آن معماري و عمران بسیار نزدیک به هم دیده میشود.در تعریف دوم معماري، به صورت عمده، بهعنوان یک حرفه و رشته فنی هنري نگریسته میشود که بر پایه آن در طراحی یک فضا، افزون بر جنبه هاي سازه اي و فنی باید به نکات و خصوصیات هنري فضا، کاملاً توجه کرد و هر فضاي معمار میتواند به عنوان یک اثر هنري مورد ملاحظه قرار گیرد. اهمیت جنبه هاي هنري هر فضاي معماري یا شهري در این نگرش به گونهاي است که باید آن را مهم ترین معیار سنجش یک اثر به شمار آورد. براساس همین دیدگاه دانشکده هنرهاي زیبا یا بوزار در فرانسه شکل گرفت و دانشکده هنرهاي زیباي دانشگاه تهران به تقلید از آن تکوین یافت. زیرا از این نگرش، هنر معماري

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید