بخشی از مقاله
چکیده
اهمیت ارتباط درون و بیرون که در واقع دو جهان و دو حال وهواي متفاوت را تداعی می کنند، باعث شده است نه فقط ورودي و پنجره ، بلکه نما نیز در ذهن انسان نقش یک مفصل را بازي کرده ، هر کدام از آن ها تبدیل به یک مکان خاص گردند.کاهش مصرف انرژي مستلزم اعمال راه حل هاي جدیدي است. از جمله این پاسخ ها ، انتخاب نماي دو پوسته به عنوان روشی جهت استفاده مناسب از منابع انرژي می باشد.
نماهاي دو پوسته که در دهه اخیر به سرعت در معماري اروپا فراگیر شده اند امکان تهویه طبیعی را در ضمن کنترل صوت ، باد و باران فراهم می آورند. این نماها در معماري امروز کاربرد وسیع تري خواهند یافت. نماهاي دو پوسته که امروزه شاید به تقلید از معماري سنتی ساخته شده اند محفظه هایی با جداره هایی شیشه اي هستند که امروزه در معماري زنده شده اند.
دو پوست شدن نماي ساختمان امکان تنظیم گرما ، سرما ، نور،باد و همچنین سرو صداي بیرون را می دهد به طوري که راحتی و رفاه ساکنین بدون اتلاف انرژي را تامین می نماید. اصطلاح نماي دوپوسته در واقع همان ایده نماي منعطف با کنترل هوشمند است. استفاده توامان از شیشه و فلز در معماري از فاکتورهاي مهم در طراحی نماهاي دو پوسته هستند.
نتایج بدست آمده نشان دهنده سطح بالایی ازکاهش مصرف منابع انرژي در راستاي معماري پایدار است. در این مقاله سعی شده است در ابتدا با تعریف سیستم نماي دو پوسته، تاریخچه و اهداف طراحی این سیستم و انواع آن به معرفی این سیستم پرداخته و سپس با معرفی نمونه موردي و چگونگی به کارگیري نماي دو پوسته در مسکن بوشهر از قدیم تا به حال را مورد ارزیابی قرار دهیم.
-1مقدمه
قرن ها پیش محدوده هاي بسته اي که متضمن حفاظت از گرماي داخلی محل سکونت انسان بود، به دور محل سکونت بشر قرار می گرفت. چنین تجربه اي ما را به سمت این بینش رهنمون کرد، که با ایجاد محفظه هاي گرم شده به دور ساختمان، آسایش حرارتی اتاق را تضمین کنیم. خانه هاي روستایی مثال بسیار خوبی براي چنین موضوعی هستند. این خانه ها معمولا در وجه جنوبی و استقرار اصطبل حیوانات در جبهه شمالی و یک ردیف از درختان مخروطی، باعث حفاظت ثانویه خانه در برابر باد می شد و تمامی این تمهیدات باعث بهبود شرایط کلان اقلیم منطقه مسکونی می گردید .
گرفتن انرژي از تابش خورشید غالبا خواسته اي موثر و مطلوب است. از یک سو تابش آفتاب در تابستان یک واقعیت و نیاز اقلیمی است، از سویدیگر باید جلو تابش را گرفت یا آن را به حداقل رساند. تا کنون به دو روش این تابش کنترل می شده است: الف - با ایجاد سایبان ها و تولید سایه، ب - نصب پرده یا کرکره چوبی یا مواد مصنوعی در برابر آفتاب. این دو روش مزایاي خودرا داشت که مهمترین آنها عبارت است از اینکه انعطاف کافی در تغییر جهت در برابر اشعه خورشید و کم وزیاد کردن اثرات تابش دارد. اما معایب این روش ها از جمله چنین اند: الف - تا ثیر مشخص واجباري بر نماي بیرونی دارند، ب - دید را محدود می کنند، ج - دربرابر باد وباران آسیب پذیرهستند.
نماهاي دوپوسته که ما امروزه شاید به تقلید از سنت هاي قدیمی می سازیم، محفظه هایی با جداره هایی شیشه اي هستند،که امکان تنظیم گرما، سرما، نور و باد و همچنین سر و صداي بیرون را می دهد. در سوئیس هنوز می توان خانه هاي روستایی قدیمی اي را که داراي پنجره هاي جعبه اي هستند، یافت. این پنجره ها به گونه اي ساخته شده اند که در تابستان لنگه داخلی پنجره قابل باز شدن است و لایه بیرونی شیشه آن نیز قابل برداشته شدن است. که با این کار ا مکان سازگاري کامل با شرایط آب وهوایی منطقه فراهم می شود.
-2تاریخچه
در مورد تاریخچه ارائه این ایده براي اولین بار در دنیا نظرات مختلفی وجود دارد، از جمله:
سائلینز معتقد است در سال 1849 ، مدیر وقت موزه صنعتی بروکسل، ژان باپتیست ژوبارد، شکل اولیه از نماي چندگانه که به طور مکانیکی تهویه شود را ارائه کرد. او توضیح داده است که چگونه در زمستان هواي گرم و در تابستان هواي سرد باید بین دو پوسته نما جریان داده شود.
کرسپو معتقد است که اولین نمونه از نماهاي دوجداره در 1903 و در آلمان شکل گرفته است. در آن زمان هدف بیشینه کردن استفاده از روشنایی روز با در نظر گرفتن هواي سرد و بادهاي سخت منطقه بوده است. راه حل ارائه شده یک ساختمان سه طبقه بوده است که همکف آن براي انبار ودو طبقه دیگر براي محیط کار استفاده می شدند. این ساختمان در دستیابی به اهداف موفق بود و مشابه آن در فازهاي توسعه یعنی 1904 و1908 ساخته شدند.