بخشی از مقاله
چکیده
امروزه اعتقاد بسیاری از صاحبنظران بر اجرای فعالیت های تیم محور و تاثیر شگرف فعالیت های تیمی و مشارکتی بر دستیابی به اهداف سازمان و حل مسائل و مشکلات موجود در آن می باشد .با توجه به اینکه یادگیری کلید رشد و توسعه افراد و وسیله ای برای دستیابی به اهداف سازمان محسوب می شود و در این میان یادگیری تیمی از جمله راهبردهای نوین و ارزشمندی است که با مشارکت افراد در یادگیری و استفاده از تجارب یکدیگر در محیط های آموزشی و بویژه آموزش و پرورش و سایر سازمان ها نقش مهمی دارد .
بدین معنا که در یادگیری تیمی، تیم ها قادرند به عنوان یک هویت واحد فکر نموده ، خلق کنند و بیاموزند ، و در راستای هدفی مشترک به فعالیت بپردازند . در این میان عواملی همچون عامل ساختاری بر یادگیری تیمی موثر است . این مقاله ضمن یافتن پاسخی بر این پرسش که عامل ساختاری چه نقشی بر اثربخشی یادگیری تیمی دارد ؟ به ارائه تعاریفی از یادگیری، یادگیری تیمی و عامل ساختاری به نقش این عامل بر یادگیری تیمی می پردازیم .
مقدمه
از نقطه نظر فردی، یادگیری، دسترسی به اطلاعات، درک آن و کسب مهارتهاست. از نقطه نظر سازمانی، یادگیری بر بدست آوردن سنتها، دیدگاهها، استراتژیها و انتقال دادن دانش متمرکز است. در هر دو دیدگاه یادگیری با کشف، ابداع، تشخیص، خلاقیّت، کشف و تولید دانش جدید همراه است. یادگیری از دیدگاه سازمانی زمانی اتفاق میافتد که اطلاعات جمعآوری و به منظور تولید و گسترش حقایق جدید تجزیه و تحلیل شود، موجب تغییر عقاید و دیدگاههای موجود شود، دیدگاه جدیدی را خلق کرده و آن را از طریق ارتباط، تدریس و گفتگو و تعامل به تمام سطوح سازمانی منتقل کند. این تعامل از طریق تشکیل حلقههای کیفیت در سازمانها، بهتر صورت میگیرد.
به اعتقاد کارشناسان کارکنانی که از طریق تیم های کاری کار می کنند از کارکردن لذت بیشتری می برند. زیرا آنها به جای اینکه شنونده صرف باشند فعالانه در جریان یادگیری مشارکت می کنند وخود را مسئول یادگیری خویش میدانند.
از جمله روشهای فعالی که امروزه توجه صاحبنظران را به خود جلب کرده است، تشکیل تیم در سازمانها است. یادگیری وکسب اطلاعات یکی از ویژگی های بارز انسان است. انسان به طور غریزی تمایل دارد به اطراف بنگرد و حوزه اطلاعاتی خود را گسترش دهد.این روحیه تحقیق وجستجوگری همواره محرک انسان ها بوده و از آغاز خلقت تاکنون سبب کسب و تولید دانش شده است. یادگیری تیمی روشی نظام مند و تاثیر گذار برای بهره گیری از گروه های کوچک است .
یادگیری تیمی با تعامل اعضای تیم تسهیل می شود و اعضای تیم با فرایند ها ، ساختار و اهداف آن هویت پیدا می کنند . یادگیری تیمی همانند پلی است که با اشتراک گذاشتن دانش ، باورها و مفروضات در میان اعضای تیم ، به واسطه ایجاد مدل های ذهنی مشترک ، دانش فردی را به دانش سازمانی انتقال می دهد که در حافظه سازمان ذخیره می شود و در دسترس همه افراد قرار می گیرد .
در این میان عامل ساختاری از عواملی است که یادگیری تیمی را تحت تاثیر قرار می دهد بطوریکه در ایجاد و تثبیت یادگیری تیمی نقش داشته و آن را تقویت می کنند . افراد با بهره مندی از رویکرد یادگیری تیمی و استفاده از تجارب یکدیگر ، با تحت تاثیر قرار دادن عامل ساختاری در اثربخشی بیشتر یادگیری تیمی ، یادگیری را هموارتر می سازند .
یادگیری تیمی یادگیری تیمی به این معناست که تیمها قادر باشند به عنوان یک هویت واحد فکر کرده، خلق کنند و بیاموزند
متفکرین زیادی از جمله سنگه و پاولوسکی به اهمیت یادگیری تیمی خصوصاً به عنوان پلی برای حصول یادگیری سازمانی اشاره کردهاند. و معتقدند که یادگیری تیمی برای رسیدن به دانش، به نحوی که برای همه به اشتراک گذاشته شود مهم است. پیتر سنگه اعتقاد دارد که یادگیری جمعی موجب توسعه ظرفیت اعضاء میشود به شکلی که نتایجی به بار میآورد که همگان واقعاً طالب آنند.