بخشی از مقاله
بیان مسئله: داروهای شیمیایی تاثیرات منفی زیادی بر اندام های بدن می گذارند و این در حالی است که مواد دارویی با منشا طبیعی، کمتر چنین مشکلی را به وجود می آورند. عسل طبیعی یک مثال در این مورد است که کاربرد درمانی آن در ارتقای سالمت انسان، مورد بحث می باشد. بر این اساس، ارزیابی اثرات درمانی عسل در بسیاری از بیماری ها مورد توجه قرار گرفته است.
هدف پژوهش: هدف از مطالعه حاضر، درک اثرات دارویی عسل در بهبود بیماری های متابولیک و قلبی-عروقی از یک طرف و بررسی اثرات این ماده طبیعی بر سالمت چشم و دندان، از طرف دیگر است.
روش و چگونگی انجام پژوهش: مرور سیستماتیک پژوهش های علمی مرتبط با اثرات درمانی عسل بر بیماری های مرتبط با دندان، چشم، قلب و متابولیسم انجام شد.
یافتهها و نتیجهگیری: عسل طبیعی، به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان ها، مواد فیتوکمیکال و زیست فعال، سبب القای اثرات مفید در اندام های بدن می شود. مکانیسم های متفاوت اثر گذاری عسل، شامل فعالیت های زیستی وابسته به هم میباشند. اثرات درمانی به صورت اصالح و بهبود عملکرد سیستم بدن، اصالح اثرات مخرب و در نهایت، ارتقا سالمت می باشد. این تاثیرات چندگانه درمانی عسل، نشان از یک حضور منحصر به فرد از "عوامل چندگانه" دارد و بنابراین استفاده از عسل به صورت خوراکی یا موضعی و به عنوان طب مکمل، می تواند نوید های درمانی جدیدی را در پی داشته باشد.
مقدمه
عسل به عنوان یک مایع شیرین طعم دهنده با اهمیت غذایی باال و فواید عظیم درمانی است .]1[این محصول طبیعی به طور عمده توسط زنبور ها و از شهد ترشحی گل های مختلف تولید می شود. این نوع اخیر از عسل را، به عنوان شکوفه یا گل عسل در نظر می گیرند.یک نوع کمترمعمول عسل،عسلک - شهد گیاهی - یا عسل جنگلی است که از نظر مواد تراویده از گل های مکیده - خورده - شده با حشراتی به نام شته ،تولید می شود.
عسل طبیعی بیش از 300 نوع عنصر دارد؛ اما ترکیب اصلی آن، قند ها - عمدتا فروکتوز و گلوکز و مقدار کمی فروکتو الیگو ساکارید - هستند .]2 ,1[ ترکیبات عسل خام بسته به محل های جغرافیایی متفاوت تغییر می کند و این تغییرات، به طور عمده تحت تاثیر گیاهشناسی عسل - یعنی مواد تشکیل دهنده ی رژیم غذایی زنبور - می باشد. قابل توجه است که عسل بدرن در نظر گرفتن منشا گل آن، دارای مواد فیتو کمیکال،فالونویید ها، کاتاالز ها، اسید فنولیک، اسید آسکوربیک، مهار کننده های غنی از آنتی بیوتیک ها،توکوفرول ها و پپتید ها بوده و بیشتر این مواد باهمکاری باهم برای ایجاد اثرات مفید عمل می کنند
مواد دیگر تشکیل دهنده ی عسل طبیعی شامل شامل پروتیین ها، آمینو اسید های ، آنزیم ها - آمیالز، کاتاالز اینورتاز، اکسیداز - و ویتامین ها - شامل نیاسین، ریبوفالوین و پانتوتنیک اسید - و همچنین مواد معدنی - عمدتا کلسیم، مس، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، پتاسیم و روی - می باشند .]4 ,3[مواد مغذی میکرو و ماکروی موجود در عسل طبیعی در دو جدول شماره یک و دو لیست شده است
مصرف خوراکی عسل خام توسط انسان برای قرن ها رواج داشته است.گزارش های زیادی تایید می کنندکه عسل طبیعی خالص، یک شیرین کننده ی قدیمی است و از دوران باستان مورد استفاده قرار می گرفته است
مواد زیست فعال زیادی در عسل یافت می شود که به صورت منحصر به فرد فعالیت می کنند ویا با همکاری با هم در یک فعالیت منحصر به فرد وابسته به عوامل چند گانه فعالیت می کنند ]6[؛ بنابر این عسل به عنوان یک مکمل طب جایگزین - CAM - برای بیشتر بیماری ها بکار برده می شده است.استفاده درمانی و مرسوم از عسل طبیعی برای اهدافی چون کاهش عفونت ها، تسکین درد و بیماری و درمان آن ها و ارائه کمک به افراد سالم می باشد
پذیرش گسترده و استفاده موفق از عسل به عنوان یک ماده درمانی و طب مکمل و جایگزین، منجر به مطالعات متعددی - با هدف رسیدن به بینش علمی و ایجاد شواهد مستند - ،شده است. بنابراین مستند سازی استفادههای دارویی شناخته شده ی عسل، می تواند منجر به بینش صحیحی نسبت به اهمیت دارویی عسل طبیعی شود.