بخشی از مقاله

بیان مسئله: قرآن کریم در دو آیه، کلمه عسل را ذکر نموده است: نخست در سوره محمد - ص - آیه 15 که خداوند در ستودن بهشت به نیکوکاران وعده داده است که در آنجا نهرهایی از عسل پاک و ناب روان است و سپس در سوره نحل در آیه های 68 و69 خواص شفابخش آنرا یادآوری نموده است. این مقاله به بررسی آیات و روایاتی در زمینهی عسل، این معجزهی گوارای قرآنی و پدید آورندهی کوچک آن - زنبور عسل - و چگونگی ساخت آن می پردازد.

هدف پژوهش: در این مقاله از شگفتی های قرآنی زنبوران عسل و عسل پدید آمده از آنها با مراجعه به قرآن کریم و روایات ائمهی معصومین - ع - ، به توضیح معماری زنبور عسل میپردازیم. خواص و فواید عسل از دیدگاه طب قرآنی، اشاره به جنسیت ملکهی زنبور عسل از دیگر مباحث این پژوهش است.

روش و چگونگی انجام پژوهش: در این پژوهش به روش کتابخانه ای داده ها در آیات قرآن کریم و روایات و احادیثی از معصومین جمع آوری و به صورت توصیفی و تحلیلی ارائه میشود.

یافته ها و نتیجه گیری: قرآن، این یگانه معجزه جاوید الهی، بشریت را به مطالعه و کشف اسرار و شگفتیهای نهفته در زوایای زندگی زنبور عسل فرا میخواند. در سورهی نحل از عسل به عنوان محصولی که زنبور را مزین به دریافت مدال افتخار وحی کرده، نام برده است.

مقدمه:

زنبورعسل ازجمله موجوداتی است که خداوند در قرآن کریم از آن یادکرده و از شگفتیهای این موجود پاک و عسل این شهد گوارای بهشتی در آیاتی از سوره نحل و سوره محمد - ص - اشارهکرده است. رازهایی در آفرینش این موجود خارقالعاده نهفته است که با بررسی آیات قرآن و مراجعه به احادیث و روایات اسالمی، به اهمیت آن پرداخته است.

عسل و زنبورعسل از منظر قران کریم:

.1 بررسی آیات در مورد عسل

توصیف بهشتی که به پرهیزگاران وعده دادهشده، چنین است: در آن نهرهایی از آب صاف و خالص که بدبو نشده و نهرهایی از شیر که طعم آن دگرگون نگشته و نهرهایی از شراب - طهور - که مایه لذّت نوشندگان است و نهرهایی از عسل مصفّاست و برای آنها در آن از همه انواع میوهها وجود دارد و - از همه باالتر - آمرزشی است از سوی پروردگارشان! آیا اینها همانند کسانی هستند که همیشه در آتش دوزخاند و از آب جوشان نوشانده میشوند که اندرونشان را از هم متالشی میکند؟!

سپس در سوره نحل در آیههای 68 و 69 در مورد عسل و زنبورعسل چنین میفرماید:

- نحل - 69/؛ و پروردگار به زنبورعسل الهام کرد که در کوهها و درختان و آنچه - از داربستها - برمیافرازند، خانههایی بساز. آنگاه از همه ثمرات بخور، پس درراههای پروردگارت که - به الهام او برای تو - همواره شده است برو، از شکم آنها شربتی بارنگهای گوناگون بیرون میآید که در آن شفایی برای مردم است. بیشک در این - کار زنبورعسل - نشانهای است - از قدرت خدا - برای مردمی که میاندیشند.

در تفسیر آیه 68 سوره «نحل» چنین آمده که پروردگارت به زنبورعسل وحی فرستاد؛ در اینجا لحن قرآن به طرز شگفتانگیزی تغییر مییابد، در عین ادامه دادن بحثها درزمینهی نعمتهای مختلف الهی و بیان اسرار آفرینش در این سوره، سخن از زنبورعسل و سپس خود عسل به میان میآورد، به شکل یک مأموریت الهی که نام وحی بر آن گذارده شده است.

نخستین مأموریت زنبوران در این آیه مأموریت خانهسازی ذکرشده است و این شاید به خاطر آن است که مسئله مسکن مناسب، نخستین شرط زندگی است و به دنبال آن فعالیتهای دیگر، امکانپذیر است. در آیه 69 سوره «نحل»، دومین مأموریت زنبورعسل شروع میشود، چنانکه قرآن میفرماید: «ما به او الهام کردیم که سپس از تمام ثمرات تناول کن و راههایی که پروردگارت برای تو تعیین کرده، به راحتی بپیما.»

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید