بخشی از مقاله
بیان مسئله: پرورش زنبور عسل يکی از زيربخشهای مهم دامداری بوده که سهم قابل مالحظهای در تولید ناخالص ملّی و امنیت غذايی با تولید محصوالت متنوعی نظیر موم، ژل رويال، پروپولیس، نیش، گرده و آپیالرنیل دارد. همچنین در داروسازی، اثرات فارماکولوژيك متعددی از جمله خواص ضدمیکروبی نظیر جلوگیری از ورود و تکثیر ويروس، باکتری، قارچ و انگل داشته و به عنوان يك ماده پیشگیریکننده و درمانی در بیماریها استفاده می شود. حداقل 18 ويروس زنبور عسل را آلوده می کنند که اغلب RNA دارهای تك رشتهای میباشند که از مهم ترين آنها می توان به ويروس الرو کیسه ای - - SBV، ويروس بدشکلی بالها - DWV - ، ويروسفلجی مزمن - - CBPV، سیاه شدن سلول ملکه - - BQCV و ويروس کاشمیر - - KBV اشاره نمود.
هدف پژوهش: از چالشهای اخیر، وقوع تلفات شديد کلنی ها، کاهش محصوالت و خسارات به زنبورداران می باشد که علت عمده ی آن شیوع بیماريهای مختلف از جمله عفونتهای ويروسی بوده و مطالعات اندکی در اين زمینه در ايران انجام شده است. با بررسی اپیدمیولوژيك و شناسايی مولکولی میتوان خسارت های احتمالی را به طور چشمگیری کاهش داد.
روش و چگونگی انجام پژوهش: برای انجام اين تحقیق، گزارشات منتشر شده ی مرتبط با موضوع تحقیق از مقاالت ارائه شده در مجالت، سايتهای الکترونیکی معتبر و کنگره های مرتبط جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها و نتیجهگیری: مطالعات يافت شده پیرامون عفونت های ويروسی زنبورعسل در ايران طی بازه زمانی مذکور عبارتند از: گزارش شناسايی بیماری نوزاد کیسه ای در سال 1363 در فارس؛ گزارشی در سال 1368 از جداسازی ويروس های X، Y، سیاه شدن سلول ملکه، فلج حاد، تیره شدن بالها در لرستان، آذربايجان غربی و سیاه شدن سلول ملکه در اهواز؛ ابتال به ويروسفلجی حاد - - ABPV با فراوانی 5.62 درصد و اولین گزارشCBPV در ايران طی سالهای 2011-2012 میالدی؛ تشخیص مولکولی سه ويروس سلول ملکه، نوزاد کیسه ای و فلجی مزمن برای اولین بار از زنبورداریهای استان سمنان در سال 1391؛ اولین آنالیز فیلوژنتیکی CBPV در ايران از 98 زنبورستان مشکوک از استانهای مازندران، خراسان رضوی، هرمزگان و کردستان در سال 1396؛
همچنین گزارشی در سالهای 2015-2016 میالدی در استانهای مازندران، خراسان رضوی، هرمزگان و کردستان با بررسی حضور شش ويروسDWV، CBPV، SBV، KBV، BQCV و .ABPV همچنین می توان به پروژه شناسايی ويروس فلجی اسرائیلی زنبور عسل در زنبورستانهای استانهای تهران، البرز و مازندران توسط موسسه رازی در سال 1395 اشاره نمود.
آشنايی با بیماریهای ويروسی زنبور عسل و شناسايی و تشخیص به موقع آنها، میتواند عالوه بر جلوگیری از خسارت وارده به زنبورداران، با افزايش تولید فرآورده های عسل، باعث ارزش افزوده بخش کشاورزی و درآمدهای صادراتی گردد.