بخشی از مقاله

چکیده

موزه صنعتی با رویکرد ارتباط اجتماعی صنعتی، از میان نمادهای اجتماعی به عنوان یک نماد صنعتی در جامعه، طرح و اجرای مکانی برای نمایش دست آوردهای جاری علمی تخصصی دانشمندان و صنعتگران داخلی و خارجی برای آگاهی جامعه از دست آوردهای صنعتی روز، برآوردن بهینه نیازهای خود، پیشرفت و تکامل جامعه همراه با تحولات و پیشرفتهای جهانی و همپایی با روند جاری آن است.

برای تحقق این پژوهش تعاریفی از تکنولوژی، صنعت، پیشینه و تلقیات درباره موزه از گذشته تاکنون ، جایگاه اجتماعی موزه، انواع موزه، موزهای موردی از موزه های صنعتی طرح معماری، تحولات در معماری موزه ها باطراحی های معماران مشهور جهان، محتوای ابعادی و اشیایی، امکانات جانبی موزه های امروزی برای نمایش و بازدید انواع کاربران علمی، تخصصی، اجتماعی و بین المللی در برخی از کشورهای صنعتی، موز های موردی از موزه های صنعتی در کشورهای آمریکا، اسکاتلند، سوئد پکن با روش کاربردی بررسی و موضوع تدوینشده است.

-1مقدمه

در قرون گذشته موزهها و گالریهاغالباً درمکان ها ی قدیمی و تاریخی بودند که بیشتر در آنها آثار جمعآوریشده بجا مانده از نسلهای گذشته بود...درمواردی هم اشیاء گرانبهای فردی و یا جمعی در مک انی به نمایش گذاشته می شد امروزه بااهمیت یافتن نقش و جایگاه معماری، پیوندی ناگسستنی میان معماری موزه و آثار درون آن به وجود آمده است، با روشن شدن ارزشهای معماری موزه ها سعی در حداکثر کاربرد هنر معماری برای پیشبرد اهداف آن میشود.

بسیاری از صاحب نظران دهه نود میلادی را رنسانسی در طراحی موزه ها میدانند، رنسانسی که بهیک بارهبا طراحی ساخت موزه گوگنهایم در شهر بیلبائو در اسپانیا واقع شد. هم نشینی مناسب موزه ها و بافت های شهری، چگونگی به خدمت گرفتن تکنولوژی معماری برای دستیابی به اهداف مهم در موزه های امروزی است. امروزه با تنوع موزهها معماری باید جایگاه و نقش خود را در طرح و اجرای هر یک از این موزهها به عالیترین شکل حفظ و ایفاء نماید. نوعی از موزه ها موزه علم و صنعت است که در آن تاریخچه پیشرفت صنعت و تکنولوژی آن به نمایش گذاشتهمیشود .

این موزه ها بیشتر بر مفهوم کاربرد علم و صنعت تأکیددارند و با انعطاف پذیری و آزادی عملی که در نحوه معرفی علم و تکنولوژی های صنعتی دارند آخرین پیشرفت های علم و صنعت را در اختیار عامه مردممی گذارند، آنها علم و صنعت موجود در جامعه را به کاربران معرفی و انتقال میدهند. موزه های پویایی که تعدادشان رو به افزایش است، همه امکانات خود را وقف آموزش و فرهنگ کرده و همانندیک دانشگاهعمل می کنند ، این موزهها علاوهبر مستندساخ تن مجموعه های خویش برای کارکنان خود و پژوهشگران مستقل تسهیلات تکمیلی از قبیل تالار مطالعه، دسترسی به مخازن کتابخانه، آرشیو و... فراهم احیاناًو مکانی را برای اسکان دیدارکننده های خارجی پیش بینی میکنند. باید به این نوع موزه ها اندیشید و اجرا کرد که میتوانند همپای با تحولات و صنعت جاری روز پاسخگوی کاربران و نیاز جامعه خود باشند.

موزه های موجود در بیشتر کشورها بر اساس محدودیت دیدگاهی، اقتصادی و اجرایی در زمان های گذشته طراحی ﻭ اجرا شده اند. با عنایت به تحولات، پیشرفت های عظیم علمی تحقیقاتی معاصر و به دلیل نبود موزه صنعتی به روز ضروری است نسبت به تحقیق طرح و اجرای موزه هایی در غالب یک تحقیق و رساله دانشگاهی در جامعه اقدام مناسب و به هنگام انجام شود.

فضاهای ساختمانی موزه های صنعتی تابعی از طبیعت، اندازه و ویژگی های هر شی ء در معرض نمایش در آن است ﻭ معماری موزه اقدام به تعریف مناسب ترین زمینه ها برای تفکر درباره این اشیاء می نماید ، معماری درطراحی و نحوه استقرار اشیاء داخل موزه نیز نقشی در حال تکامل دارد.

در کنار بخش های نمایشی موزه کتابخانه، آرشیوهای فیلم و عکس، نقشه و حتی مراکز تحقیقاتی دایر میگردد تا پژوهشگران و سایر علاقه مندان به جستجو و تحقیق در مورد روند توسعه علم و فن آوری بتوانند به منابع موردنیازخود دسترسی داشته باشند.

1.    موزه های صنعتی جهت توسعه و گسترش صنعت در جامعه و نمایش صنعت نوین دریک فضای صنعتی احداث میشوند.

2.    موزه صنعتی ازنظر فرمال نیز گویای سازهای نوین و فرمیکاملاً صنعتی و منطبق با تکنولوژی روز است.

3.    فضای به وجود آمده موزه صنعتی منطبق با هویت ملی و نیازهای بهروز جامعه است.
حضور صنعت در موزه را میتوان از وجود اولین سنگ چخماق تراش داده شده که به بیش از صد هزارسال قبل مربوط است و هماکنون در موزه ملی آثار عتیق در سن ژرمن آن لاین موجود است دانست.

-2تکنولوژی - فنآوری -

تکنولوژی - فنآوری - ترکیبی از دو واژهی یونانی تکنو به معنای مهارت و لوگوس به معنای ساختن، گفتگو و کلمه است. تکنولوژی در لغت به معنای شگرد، ترفند و فن آمده است

فن آوری همواره به عنوان ابزار، بخشی از زندگی بشر را تشکیل داده است؛ اما مطرح شدن تکنولوژی بهعنوان یکی از ابزارهای تولید، به انقلاب صنعتی در قرن هجدهم میلادی و جایگزینی نیروی ماشین، بجای انسان بازمیگردد

تکنولوژی، معمولاً صنعت و ماشین را به ذهن متبادر میکند؛ اما عموم صاحبنظران معتقدند؛ که تکنولوژی در هر نوع سازمانی، اعم از صنعتی و خدماتی کاربرد دارد؛ زیرا تمام سازمانها، دادهها را به ستادهها تبدیل میکنند. بین عموم صاحبنظران توافق وجود دارد، که تکنولوژی - فنآوری - به اطلاعات، تجهیزات، فنون و فرآیندهای لازم برای تبدیل نهاده ها به ستادهها اطلاق میشود؛ اما بر سر تعریف یک تکنولوژی خاص و اندازهگیری تکنولوژی یک سازمان، اختلافاتی وجود دارد

-1-2کاربرد فنآوری

با توجه به اهمیت تکنولوژی در ایجاد و بقای سازمانها، بسیاری از سازمانها در ساختار سازمانی خود مدیریتی به نام مدیریت تکنولوژی دارند.

در مطالعات سازمان و مدیریت، فنآوری به همراه راهبرد، محیط، اندازه و چرخه حیات سازمان، قدرت و توان کنترل و منابع انسانی مجموعه عوامل تأثیرگذار بر ساختار سازمانی را تشکیل میدهند؛ که مدیران، هنگام طراحی ساختار، باید به این عوامل توجه کنند. بعلاوه؛ فنآوری، بهعنوان یکی از مؤلفههای محیطی - عواملی که بر عملکرد شرکت تأثیر داشته و خارج از کنترل آن قرار دارند - ، میتواند بر ساختار سازمان تأثیر داشته باشد

انسان برای اینکه محیط طبیعی پیرامون خود را برای زندگی آماده کند از آبوخاک و سنگ و چوب گیاهان و حیوانات استفاده می کند تا بتواند از آن ها ابزار و ادوات تهیه کند. یعنی ابزار و ادواتی که حیات فرهنگی جوامع به آن ها بسته است. صور اجتماعی، فعالیتهای تکنیکی را عرضه میکنند و با توجه به وظیفهای که در سلسلهمراتب خدمات به انسان به عهدهدارند، میتوان آنها را تقسیمبندی کرد

لروا گوران در کتاب های محیط و فنون و انسان و مواد - اولیه - ضمن بررسی فعالیتهای تکنیکی جوامع، آنها را به پنج مرحله تقسیم میکند که بهاختصار عبارتاند از:

1.    وسایل سادهای که بر عناصر اربعه ›› آب، خاک، هوا و آتش ‹‹ پیرامون انسان استوارند.

2.    فنون سازندگی چون ساختن ارابه، کوزه، حصیر و پارچهبافی و ذوب فلزات.

3.    فنونی که بهمنظور اکتساب و به دست آوردن به وجود آمدهاند مانند استخراج، شکار و جمعآوری.

4.    فنونی که استفاده مصرفی دارند، مانند غذا پختن، مسکن و لباس.
فنونی که به منظور حمل ونقل به وجود آمده اند ازجمله غلتانیدن، روی زمین کشیدن، روی آب بردن و نظایر آن و درمجموع شناخت اینگونه ابزار و ادوات و نحوه کارکرد و شرایط استفاده از آنها را تکنولوژی میگویند.

-2-2صنعت

معنای واژه صنعت، طبق فرهنگ آموزگار، یعنی ساختن، مصنوع و ساخته شده. ولی تعریف مصطلح صنعت یعنی به کاربستن ماشین برای تهیه قسمتی از مواد مورداحتیاج زندگانی یک اجتماع

صنعت ریشه در غرب دارد و معنای آن کار هوشمندانه یا داشتن مهارت در انجام یک فعالیت است؛ و هنر معنای دیگری است که در قرون وسطی و حتی در دوران اخیر برای تعریف صنعت به کار گرفته می شود. به این ترتیب تولید صنعتی که با تلاش انسانها حاصل می شود، محصول هنر است. درواقع هنر و صنعت مترادف هستند . در ایران نیز صنعتگر باهنرمند یکسان دانسته میشود، چراکه صنعت در حوزه اقتصادی به معنای کار نوآورانه و خلاقانه است. در صنعت، علاوه بر بحث تولید، بحث خلاقیت نیز نهفته است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید