بخشی از مقاله
چکیده
داعش گروهی از افراطی های سنی مذهب هستند که دور هم جمع شده و با قرائت به شدت افراطی از مذهب خواستار احکام شرع در جهان اسلام وتشکیل حکومت اسلامی در عراق و سوریه هستند . قرائت متصلب از اسلام ، مقابله با مظاهر غرب ، دشمنی با ایران و تکفیر شیعیان ، مهم ترین خطوط فکری و سیاسی این گروه را تشکیل می دهد . آن ها به مرزهای ملی اعتقادی نداشته و خواستار تشکیل دولت اسلامی در منطقه عراق و شامات هستند . در این پزوهش تلاش گردیده زمینه ها و علل تهاجم داعش به عراق بصورت تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی مورد بررسی قرار گیرد .
مقدمه
گسترش عملیات های جنایتکارانه ی گروه تروریستی »داعش« در کشور عراق و تصرف دو شهر مهم آن، »موصل« و »تکریت« در 10 ژوئن 2014به بحرانی بزرگ در عراق و نیز در سطح منطقه مبدّل شده است. این گروه پس از تصرف دو شهر مهم عراق، استانهای صلاح الدین، الانبار، دیالی و بخش های دیگری از مناطق غرب، شمال غربی و مرکز عراق را به اشغال خود درآوردند.
گروه داعش با اعلام دولت اسلامی با مرکزیت موصل، درصدد گسترش آن در پهنه تاریخی خلافت عباسی است. قدرت یابی داعش در عراق در حالی که این گروه نتوانست دایره ی نفوذش را در سوریه گسترش دهد نیازمند بررسی و شناخت بیش تری است. شناخت ماهیت و سرشت این گروه ها و نحوه ی قدرت گرفت نشان که مؤثر بر تداوم حضورشان در عراق است از مواردی است که در این نوشتار به آن می پردازیم.
نحوه شکل گیری داعش
داعش یا همان دولت اسلامی عراق و شام» الدولت الاسلامیه فی العراق و الشام«، این عنوان کامل آن است که با جمع حروف اول کلمات آن در مناطق تحت سیطره در سوریه باختصار »داعش« خوانده می شود. داعش گروهی مسلح با اندیشه های سلفی و جهادی است و در زمره گروه های تروریستی قرار دارد .سازماندهندگان داعش هدف از عملیات های تروریستی خود را بازگشت به »خلافت اسلامی و اجرای شریعت«عنوان کردند و عراق و سوریه را به مرکز فعالیت و جولانگاه خود تبدیل نمودند.
داعش را می توان مولود نامبارک تهاجم نظامی ارتش آمریکا و انگلیس به عراق نامید که با شعار مبارزه با آمریکا تلاش کرد با دامن زدن به تبلیغات دروغین مذهبی و مظلومنمایی، به عنوان جایگزین نیروهای اشغالگر آمریکایی در عراق به آمال خود مشروعیت و تاسیس دولت به اصطلاح اسلامی شام و عراق رسمیت ببخشد. خروج آمریکا از عراق، بحران سوریه، تغییر میدان فعالیت داعش از عراق به سوریه و نزدیکی دیدگاه های آمریکا، اسرائیل و عربستان سعودی در خصوص دولت بشار اسد، فصل مشترکی در روابط این گروه تروریستی با این کشورها گشود
داعش قدیمیترین تشکیلات در بین همه گروههای مسلح برجسته در سوریه و در منطقه است. ریشههای تشکیل آن به سال 2004میلادی باز میگردد، زمانی که ابومصعب زرقاوی - نام اصلی وی أحمد فاضل النزال الخلایله است، تروریست بنیادگرای اردنی الاصل که در افغانستان اردویی برای تعلیم شبهنظامیان راه انداخت و سال 2006 به عراق رفت - سرکرده القاعده در عراق گروهی به نام …جماعت توحید و جهاد« تشکیل داد. زرقاوی که ریاست این گروه را به عهده داشت با القاعده به رهبری اسامه بنلادن بیعت کرد و نماینده القاعده در این منطقه شد.
اواخرسال2006 میلادی رسانه ها از تشکیل یک گروه نظامی با نام دولت اسلامی عراق به رهبری ابو عمر بغدادی خبر دادند که دربرگیرنده و نماد همه شبکهها و تشکیلات بنیادگرای فعال در عراق بود. شبکه القاعده که در زمان اشغال عراق از سوی آمریکا به عنوان یک گروه جهادی ضد نیروهای آمریکایی مطرح بود، موفق شد با جذب تعداد زیادی از جوانان عراقی مخالف حضور آمریکا، قدرتمندترین گروه شبهنظامی را در عراق تاسیس نماید.
زرقاوی در سال میلادی2006 بدست نظامیان آمریکایی به قتل رسید و یکی از اعضای ارشد این گروه بنام »ابوحمزه مهاجر« رهبری این گروه را بدست گرفت. ابوحمزه که یکی از اعضای حزب اخوان المسلمین بود، سال 1982 به جهاد اسلامی مصر پیوست و در سال 1999میلادی به افغانستان رفت و تحت آموزش نیروهای القاعده، تولید مواد منفجره را فرا گرفت. المهاجر برای توسعه داعش تلاش فراوان کرد و عملیات های مختلفی علیه نیروهای آمریکایی طراحی کرد تا اینکه در آوریل 2010 در حمله مشترک نیروهای عراقی و آمریکایی همراه با »ابوعمر بغدادی« یکی دیگر از فرماندهان ارشد این گروه به قتل رسید.
شورای مشورتی دولت اسلامی عراق پس از گذشت ده روز، تشکیل جلسه داد و …ابوبکر بغدادی را به ریاست گروه برگزید. ابوبکر بغدادی که نام اصلی آن ابراهیم بنعواد بنابراهیم البدری است در سال 1971 میلادی در یک خانواده مذهبی دارای عقیده سلفی تکفیری در شهر سامرا به دنیا آمد. بغدادی فارغالتحصیل دانشگاه اسلامی بغداد است و لیسانس و فوقلیسانس و دکترایش را در این دانشگاه گرفته است و با فرهنگ اسلام، علوم تاریخ، انساب، فقه و مباحث شرعی آشنایی کامل دارد.
بغدادی فعالیتهای خود را با تبلیغ و آموزش شروع کرد و بعدها به کار نظامی روی آورد و امروز به عنوان قطبی از قطبهای سلفیه جهادی و از برجستهترین نظریهپردازان سلفی در استانهای دیاله و سامرای عراق به شمار می رود. وی فعالیتهای خود را از مسجد امام احمد بنحنبل آغاز کرد و گروهی کوچک موسوم به »ارتش اهل سنت و جماعت« وارد فاز نظامی شد.
بغدادی پس از طراحی و اجرای چندین عملیات تروریستی و شرکت در جنگهای خیابانی با همکاری برخی از شخصیتهای بنیادگرا و هم سو با اندیشه هایش نخستین گروه تکفیری جهادی را تشکیل داد و فعالیت های گروهی خود را در بغداد، سامرا و دیاله توسعه داد. بغدادی از بحران و هرجومرج در سوریه بهرهبرداری کرد و با شعار یاری اهل سنت سوریه، وارد خاک این کشور شد و مناطق وسیعی از شرق آن را اشغال کرد و ضمن همکاری با سایر گروهای تکفیری نظیر جبهه ی النصره و ارتش آزاد و برخوداری کامل از حمایت کشورهای غربی، آمریکا، اسرائیل، ترکیه و عربستان سعودی با دولت و مردم سوریه وارد جنگ شد
ابو بکر بغدادی امیر داعش کیست
او ابراهیم بن عواد بن ابراهیم بدری متولد سال 1971 میلادی در شهر سامراست. وی اسامی و القاب زیادی مانندعلی البدری السامرایی ، ابو دعا ، دکتر ابراهیم ، کرار و ابو بکر بغدادی دارد.
او فارغ التحصیل دانشگاه اسلامی بغداد است و لیسانس و فوق لیسانس و دکترایش را در این دانشگاه گرفته و معلم و استاد و مبلّغ بوده است و با فرهنگ اسلام ، علم و فقه شرعی نیز آشناست و به علوم تاریخی و نسب افراد نیز آشنائیت دارد.
ابراهیم بن عواد بن ابراهیم البدری در یک خانواده مذهبی دارای عقیده سلفی تکفیری متولد شده است. پدرش شیخ عواد از بزرگان عشیره البو بدری عراق است که نسب وی به قریش باز می گردد عموهایش از مبلّغان اسلامگرا در عراق است. بغدادی فعالیتهای خود را با تبلیغ و آموزش شروع کرد اما طولی نکشید که به عرصه جهادی کشیده شد و به عنوان قطبی از قطبهای سلفیه جهادی و به عنوان برجسته ترین نظریه پردازان سلفیه جهادی در استانهای دیاله و سامرای عراق مطرح شد.
نخستین فعالیتهای خود را از مسجد امام احمد بن حنبل آغاز و یک مؤسسه جهادی کوچک در این منطقه به وجود آورد و این مؤسسه نیز چندین عملیات تروریستی انجام داد و در جنگهای خیابانی در عراق در سالهای گذشت شرکت کرد.
بغدادی سپس نخستین گروه موسوم به » ارتش اهل سنت و جماعت« را با همکاری با برخی شخصیتهای بنیادگرایی که با وی در اندیشه و خط مشی و هدف هم سو بودند تشکیل داد و در بغداد ، سامرا و دیاله فعالیتهایش را گسترش داد و طولی نکشید که به همراه گروهش به شورای مشورتی مجاهدین ملحق شد و برای تشکیل و سازماندهی شوراهای شرعی در این شورا تلاش کرد و به عنوان عضوی از اعضای شورای مشورتی بود تا اینکه تشکیل دولت اسلامی عراق اعلام شد.