بخشی از مقاله
چکیده
هدف این تحقیق بکارگیری یکی از تکنیکهای برنامه ریزی آرمانی برای مساله مدیریت پروژه می باشد. یک مدل برنامه ریزی آرمانی برای کاهش زمان و هزینه در مدیریت پروژه ارائه شده است. برای امتحان کردن این مدل، یک مطالعه موردی هم انجام گرفته است. نتایج سطح رضایت بخشی از موفقیت برای مدیریت هر 3 پروژه را نشان می دهد. تکنیک برنامه ریزی چند هدفه اجازه می دهد که همزمان چندین هدف را در نظر داشته باشیم درحالیکه تصمیم گیرنده به دنبال بهترین راه حل است. محبوبیت این تکنیک به این دلیل است که فهم آن آسان و کاربرد آن نیز راحت است.
-1 مقدمه
مسائل تصمیم گیری مدیریت پروژه مدتهای طولانی است که مورد توجه شاغلان و افراد دانشگاهی است. این فرآیند طرح ریزی، برنامه ریزی و کنترل پروژه است. فاز طرح ریزی شامل مشخص کردن اهداف پروژه می باشد، فاز برنامه ریزی شامل تعیین زمان و ترتیب تقابل بین فعالیتها می باشد و فاز کنترل شامل پرداختن به رویدادهای غیر منتظره به منظور نگهداری از زمان و الزامات بودجه ای می باشد.
پروژه ها اهداف مختلفی برای رسیدن به آن دارند: زمان تکمیل شدن، بودجه، هزینه مصالح و کارگر مشکلات پروژه متشکل از اهداف چندگانه است که می تواند با استفاده از برنامه ریزی چند هدفه حل شود .[1] این تحقیق یکی از تکنیکهای برنامه ریزی چندمنظوره که نام آن برنامه ریزی آرمانی است را معرفی می کند. تکنیک برنامه ریزی آرمانی توسط چارنس و کوپر ارائه شد.[2] این تکنیک اجازه می دهد که شما همزمان چندین هدف را در نظر داشته باشید درحالیکه شخص تصمیم گیرنده به دنبال بهترین راه حل است.
محبوبیت برنامه ریزی آرمانی به این دلیل است که فهم آن آسان و کاربرد آن نیز راحت است. هدف این تحقیق به کارگیری یک مدل برنامه ریزی آرمانی برای بودجه بندی زمان و هزینه در مدیریت پروژه در شرکت ساخت و ساز است. بعد از قسمت بررسی آثار این تحقیق شامل توضیحی از مدل برنامه ریزی آرمانی استفاده شد، دراین تحقیق و نتایج آن است.
تحقیقات زیادی در زمینه کاربرد برنامه ریزی آرمانی در مدیریت پروژه وجود دارد. مخرجی و برا تصمیم گزینش پروژه را با استفاده از همین مدل مورد بررسی قرار دادند.[9] این مدل برای صنعت استخراج زغال سنگ در هند به کارگرفته شده است. این مدل 5 هدف را مشخص کرده است:
هدف سرمایه گزاری کلان
هدف هزینه تولید
هدف سود
هدف نیروی انسانی
هدف تقاضا
گیو وجان این مدل را برای گزینش پروژه و طرح ریزی منابع استفاده کردند.[4] مدل تصمیم گیری استفاده شده به مدل 10 برنامه ریزی هدف است که برای شرکت وود وارهم استفاده شده بود. لی وکیم در تحقیقتشان یک سیستم اطلاعاتی بهبود یافته برای روش گزینش پروژه که با استفاده از مدل برنامه ریزی هدف تقابل بین معیارهای ارزیابی و پروزه های کاندید را نشان می داد ارائه دادند.[
مسعود و همکارانش مدل گزینش پروژه ای ارائه دادند که برای موسسات درمانی و بهداشتی بود این مدل تحقیق و توسعه، سرمایه گزاری، بودجه بندی سرمایه و.... را یکپارچه می کند
مدل استفاده شده نیز مدل 10 است. فاییان و همکارانش برنامه ریزی هدف را برای یک مشکل جنگل برزیلی به کار بردند. از این برنامه برای رسیدن به اهداف زیر استفاده شد: برداشت چوب ، کاج، برداشت چوب درخت آوارکاریا، برداشت درخت ماته، گردشگری، کارکنان، تنوع گیاهان و جانوران
.لیانگ بروی ارائه یک روش برنامه ریزی ریاضیاتی فازی دو مرحله ای برای حل مشکلات تصمیم مدیریت پروژه چند منظور، دریک محیط فازی تمرکز دارد.[6] مدل طراحی شده هزینه های همزمان کل پروژه ، هزینه های جریمه قراردادی، طول فعالیتها و محدودیت های بودجه موجود را به حداقل رساند. میبرو و یک مدل برنامه ریزی هدف برای بودجه بندی زمان و هزینه در مدیریت پروژه ارائه داد.
-2 مدل برنامه ریزی آرمانی
بر اساس مدل میبرو1 که بر مبنای اثربخشی زمان و هزینه بر مدیریت پروژه شکل گرفته است داریم:
که بر این اساس:
…Q و 2 و :i = 1 تعداد پروژه ها
3و 2و 3 : J = 1 فاز متفاوت برای هر پروژه
3و 2و 3 : K =1 هدف برای هر پروژه
:Z مقدار تابع هدف
: PK “i” ارجحیت پیشدستانه از هدف k امین هدف :Dk بیش از هدفk
:Dk کمتر از هدفk
: x i j زمان اختصاص داده شده برای پروژه i در فاز j :ti زمان کلی برای تکمیل
: c i j هزینه های کلی ماهانه
:T CI هزینه کلی پروژه
: Ai j هزینه مصالح و کارگر به صورت ماهانه
:LMCI هزینه مصالح و کارگر
-3 مثال کاربردی
برای امتحان کردن مدل میبرو، یک شرکت ساخت و ساز را انتخاب کردیم. شرکت ساخت و ساز A که تخصص آن مطالعات مهندسی و زیرساختی است را به عنوان نمونه موردی در نظر میگیریم. این شرکت 3 پروژه دارد که در یک زمان شروع شدند.