بخشی از مقاله

چکیده

هدف این تحقیق توصیفی- پیمایشی، بررسی عوامل موثر بر بکارگیري عملیات مدیریت کاهش ضایعات در تولید سیبزمینی در شهرستان رزن بود. جامعه آماري آن شامل سیبزمینی کاران شهرستان رزن 564 - چش - بود که با استفاده از جدول تعیین نمونه مورگان تعداد جامعه نمونه 250 نفر به عنوان نمونه تعیین گردید. نمونهگیري با روش طبقه اي با انتساب متناسب صورت گرفت.

ابزار تحقیق، پرسشنامهاي بود که روایی آن بر اساس نظر چندین تن از اعضاي هیئت علمی گروه مدیریت کشاورزي دانشگاه محقق اردبیلی و دانشگاه تهران مورد تأیید گردید جهت اعتبار پرسشنامه آزمون مقدماتی به عمل آمد و با استفاده از ضریب کرونباخ آلفا اعتبار پرسشنامه 86 درصد بر آورد گردید. دادهها با استفاده از نرمافزار ححبح تجزیه و تحلیل شدند.

یافتههاي پژوهش نشان داد که بین عملیات مدیریت کاهش ضایعات و متغیرهاي میزان تحصیلات و سابقه کار، رابطه مثبت و معنیداري در سطح یک درصد وجود داشت و بین این متغیر و سن، مساحت ، میزان تولید، میزان کل ضایعات، ضایعات کاشت، ضایعات داشت، ضایعات زمان برداشت و ضایعات پس از برداشت، رابطه منفی و معنیداري در سطح یک درصد وجود داشت.

مقدمه

با افزایش جمعیت جهان به ویژه در نیم سده گذشته، اهمیت تولید بیشتر مواد غذایی و نگهداري و فرآوري آن بشر را به تحقیق در زمینه راههاي افزایش عملکرد محصولات کشاورزي که تأمین مواد غذایی این جمعیت نیاز به کوشش پیگیري در زمینه کشاورزي و علوم نمود. سازمان خواروبار و کشاورزي اعلام کرده است که جمعیت جهان تا سال 2030 به بیش از 8 میلیارد نفر خواهد رسید.

اما شاید افزایش عملکرد به تنهایی پاسخگوي نیاز غذایی کشورها نباشد، به ویژه هنگامی که سطح زیر کشت به علل مختلف کاهش یافته و قیمت محصولات کشاورزي و باغی در واحد سطح به دلیل بالا رفتن نرخ نهادهها افزایش می یابد - اسدي و همکاران، . - 1384 پسماندها از نظر لغوي یعنی همه یا بخشی از یک کالا یا محصول قابل استفاده که به هر دلیلی بدون استفاده یا به اصطلاح باطل میشود. به طور کلی پسماندها را به صورت میزان محصول خارج شده از چرخه تولید تا مصرف توسط انسان تعریف میکنند. به عبارت دیگر پسماندها به تفاوت بین تولید بالقوه و مصرف بالفعل اطلاق میشود.

پسماندهاي محصولات کشاورزي به آن بخش از محصول اطلاق میشود که در مراحل مختلف تولید، از نظر وزنی - کمی - یا ارزشی - کیفی - بلا استفاده شده و از بین میرود - عزیزي،. - 1383 مدیریت پسماندها را میتوان پیشگیري از به وجود آمدن آنها تا کمترین حد ممکن و بهرهگیري بهینه از پسماندهاي تولیدي تعریف کرد. لذا تحلیل زمینهها و سازوکارهاي مدیریت کاهش پسماندها و شناخت مسائل و نارساییهاي آن و میزان بکارگیري عملیات مدیریت پسماندها توسط تولیدکنندگان، میتواند گام موثري براي کاهش پسماندها این بخش و در نتیجه افزایش درآمد و بهرهوري بخش کشاورزي باشد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید