بخشی از مقاله

چکیده

موضوع مورد بررسی تحقیق حاضر عوامل موثر بر رضایتمندی اعضای شرکتهای تعاونی روستائی شهرستان اندیمشک می باشدکه بااستفاده از360 پرسشنامه که در بین اعضای شرکتهای تعاونی روستائی توزیع گردید ، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss ورژن20 انجامیگردید. به منظور تعیین روایی پرسشنامه ، از نقطه نظرات و پیشنهادات اساتید گروه توسعه روستائی ، محققان و کارشناسان در زمینه کشاورزی استفاده گردید و پس از اصلاحات لازم اطمینان حاصل شد که سؤالات مطرح شده توانایی و قابلیت اندازه گیری محتوی و خصوصیات مورد نظر تحقیق را دارا می باشند .

برای سئوالاتی که شامل ویژ گی های فردی ، وضعیت ارتباط اعضاء با شرکت تعاونی روستائی ،عوامل اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی ، مدیریتی و موانع بودند، توزیع فراوانی گرفته شده است؛ و به توضیح هر سئوال به طور جداگانه پرداخته شده است

به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از ضرایب همبستگی اسپیرمن و پیرسون استفاده گردیده است. که بین رضایتمندی اعضای شرکتهای تعاونی روستائی و فرضیات تحقیق که شامل تحصیلات ، عوامل اقتصادی ، مشارکت ، عوامل اجتماعی، فرهنگی ، مدیریتی و آموزشی ، رابطه با سطح معنی داری 0/01وجود دارد؛ سپس از طریق رگرسیون برای پیش بینی تغییرات متغیر وابسته از طریق مجموعه ای از متغیر های مستقل ، آزمون انجام و سهم هر کدام از این متغیرها در تبیین متغیر وابسته مشخص گردید که متغیر اجتماعی سهم بیشتری در مقایسه با سایر متغیرها در پیشگوئی متغیر وابسته دارد.

در پایان به منظور بررسی همگرائی متغیر های مورد بررسی و همچنین پیدا نمودن مولفه های اصلی که سهم عمده ای از کل تغییرات کل را توجیه می کنند ، اقدام به انجام تجزیه موانع به مولفه های اصلی شدکه در بین عوامل ، عامل اجتماعی باواریانس 62/489درصد تغییرات بیشترین و عامل مدیریتی با 6/154درصدکمترین واریانس را به خود اختصاص داده است.

-1مقدمه

شرکتهای تعاونی روستائی از جمله با سابقه ترین نهادهای جدید موجود درروستاهای کشور هستند که همزمان با شروع برنامه ریزی در ایران بطور مستقیم فعالیتهای اقتصادی ،اجتماعی ، فرهنگی و ...را آغاز کردند و روستاییان کشور را تحت تاثیر خود قرار داده اند. انگیزه های پیدایش و رواج شرکتهای مذکور به خصوص بعد از اصلاحات ارضی دو مسئله مهم اقتصادی و اجتماعی یعنی کوتاه کردن دست سلف خران و واسطه ها از روستا ها و دیگری پرکردن خلاء ناشی از حذف مالک از محیط روستاها بوده است.

طی دهه های اخیر همگام با تحولات و دگرگونی های اجتماعی و اقتصادی ، روشهای گوناگونی از هدایت و کنترل امور در عرصه های اجتماعی و اقتصادی کشورهای جهان تجربه شده است . در این راستا تجارب حاصله بیانگر آن است که مهم ترین روش برای رسیدن به سر منزل مقصود ، بهره گیری از مشارکت ، کمک و معاضدت و نیز همکاری گروهی و متقابل با مدیریت توانمند و نافذ است که می تواند یاریگر برنامه ریزان و طراحان برنامه های توسعه باشد. به باور دیگر ، اعتقاد جوامع هم اکنون بر این مبنا شکل گرفته که همیاری و مشارکت آحادمردم با یکدیگر ودر نتیجه گرایش به فعالیتهای گروهی و تعاونی از عوامل موثر نیل به عدالت اجتماعی و اقتصادی و نیز حصول به توسعه اقتصادی است

رضایتمندی ممکن است دو جنبه عینی و ذهنی پیدا کند که در جنبه عینی ، شاخص هائی مانند ، تولید اقتصادی ، نرخ با سوادی ، انتظار از زندگی ، یا دیگر داده ها بدون ارزشیابی ذهنی افراد را می توان سنجید.تعاون در مفهوم خاص اقتصادی ، اجتماعی خود فعالیت گروهی از افراد در جهت رفع نیاز یا نیاز های مشترک و محسوس با رعایت اصول و قواعد ویژه ای است که آنرا از سایر شکلهای فعالیت گروهی و جمعی متمایز می سازد

همیاری یا کمک متقابل یعنی همدیگر را یاری دادن و توفیق خود را در گرو موفقیت دیگران دانستن ، نمونه واضح همیاری یا کمک متقابل ، همکاری روستاییان برای لایروبی قنات روستای خویش می باشد، زیرا استفاده از آب قنات برای هریک از کشاورزان در گروه تامین آب زراعی دیگر کشاورزان نیز هست. به نظر می رسد واژه همیاری انطباق بیشتری با مفهوم تعاون دارد

رضایتمندی یک مفهوم ذهنی و چند بعدی است و آنرا می توان ادراک افراد از موقعیت خود در زندگی در زمینه نظام فرهنگی وارزشی که در آن زندگی می کنند و در ارتباط با اهداف ، انتظارات و استاندارد های آنها ست تلقی نمود - 2006 ،Nilson.etal - ودر مطالعه ای با عنوان بررسی عوامل موثر بر مشارکت روستاییان بر مدیریت منابع آب و خاک در حوضه حبله رود به نتیجه رسید که اندازه خانوار ،تعداددفعات سفر به شهر،سطح مشارکت در پروژه های قبلی ،آگاهی از اهداف طرح،آگاهی از تاثیرات مخرب بر منابع طبیعی ،تماس با کارشناسان فنی و بازدید از پروژه های نمونه همبستگی مثبت و معنی داری با سطحمشارکت روستاییان در SMLWRدارند.

-2هدف کلی

بررسی برخی عوامل موثر بر رضایتمندی اعضاء شرکتهای تعاونی روستائی شهرستان اندیمشک

اهداف اختصاصی

-1سنجش میزان رضایتمندی اعضاء از عملکرد اقتصادی شرکتهای تعاونی روستائی

-2سنجش میزان رضایتمندی اعضاء از عملکرد اجتماعی شرکتهای تعاونی روستائی

-3سنجش میزان رضایتمندی اعضاء از عملکرد مدیریتی شرکتهای تعاونی روستائی

-4سنجش میزان رضایتمندی اعضاء از عملکرد فرهنگی شرکتهای تعاونی روستائی

-3روش پژوهش

این تحقیق چون از یک سوبه ویژگی های و مشخصات کشاورزان می پردازد و از سوی دیگر میزان ارتباط بین متغیرها را می سنجد و نوع و رابطه و شدت بین آنها را معین می کند از نوع توصیفی همبستگی می باشد - ازکیا . - 1382ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بوده است، جهت تدوین پرسشنامه ابتدا مبانی نظری موضوع با توجه به منابع و مراجع مربوط مورد بررسی قرار گرفت، سپس با در نظر گرفتن مطالعات و چارچوب نظری پرسشنامه تدوین گردیدکه شامل ویژگی های فردی ، وضعیت کشاورزی،میزان موافقت با یکپارچه سازی، عوامل اجتماعی ، فرهنگی، آموزشی-ترویجی،اقتصادی، قوانین و مقررات بوده است و پرسشنامه های تکمیل شده با استفاده از نرم افزارspssورژن 20 و به روش کرونباخ مورد سنجش قرار داده شد که کرونباخ در این پژوهش برای 30 عدد پرسشنامه آزمون مقدماتی%89 به دست آمد که این مقدار برای انجام تحقیق قابل قبول می باشد .و اعتبار پرسشنامه مورد تایید قرار کرفت.

جهت آزمون پایانی تعداد 360 پرسشنامه بین جامعه آماری که شامل کلیه کشاورزان شهرستان دره شهر هستند با توجه به آمارهای جهاد کشاورزی تعدادآنها در 5000 نفر کشاورزی می باشند که با توجه به فرمول کوکران تعداد نمونه مشخص گردیده و به صورت تصادفی متناسب پرسشنامه بین آنها توزیع می گردد. که پس از جمع آوری پرسشنامه ها و استخراج داده های مورد نظر جهت انجام محاسبات آماری کلیه اطلاعات با کدگذاری سؤالات به کامپیوتر منتقل شده و با بکارگیری بسته نرم افزاری spss، کار تجزیه و تحلیل روی آنها صورت پذیرفته است ، نتایج بدست آمده در دو حوزه آماری توصیفی و استنباطی دسته بندی گردید و به ویژگی های هر یک پرداخته شده است.

-4یافتههای تحقیق

در ابتدای این تحقیق به بررسی وپژگی های کشاورزان شامل سن، سواد، شغل اصلی، محل سکونت، میزان مالکیت و طریقه تصاحب زمین و در ادامه به تجزیه و تحلیل داده های و آمار استنباطی پرداخته شده است.جدول - - 1 نشان دهنده این موضوع است که متغیرهای میزان مالکیت اراضی، کاهش هزینه و صرفه جویی نیروی کار، اعتماد کشاورزان به همدیگر، اعتماد کشاورزان به دولت، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی وعوامل فرهنگی با یکپارچه سازی اراضی رابطه معنی داری دارند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید