بخشی از مقاله
چکیده
از آبگیری و تعمیرات شناورها یکی از بخشهای انکارناپذیر زندگی شناورهاست. برطبق قوانین کشورهای مالک و موسسات رده بندی ، شناورهای زیر 15 سال هر 5 سال یکبار و شناورهای با سن بیش از 15 سال طبق قانون، هر 2 سال و نیم یک بار باید برای تعمیرات اساسی به تعمیرگاه های شناور بروند. همچنین با بررسی داده های شناورهای لایروب نشان دادیم که %10 هزینه عملیاتی شناور به هزینه های تعمیرات شناور اختصاص می یابد.
بنابراین در این مقاله برای اولین بار به بررسی و معرفی عوامل تعیین کننده در برآورد هزینه تعمیرات شناور پرداخته شده است. که در آن هزینه تعمیرات تابعی از کاربری شناور، اندازه ، سن شناور و مدت اقامت شناور در تعمیرگاه ها معرفی گردیده است. همچنین برای شناورهای درآمدزا از دیگر عوامل مهم در هزینه ها، میزان رونق و رکورد در بازار و نقدینگی مالکان شناور را می توان در نظر گرفت .
مقدمه
برای مالکین شناور ضروری است که به تمام اطلاعات لازم در مورد هزینه های عملیاتی به منظور برنامه ریزی بهتر و نظارت در جهت افزایش عملکرد خود دست یابند . بخشی از هزینه های عملیاتی که با توجه به اهمیت آن مورد توجه تحلیلگران اقتصادی قرار نگرفته است هزینه تعمیرات شناورها می باشد. این مقاله به طور گسترده ایی به بررسی هزینه های عملیاتی شناور با توجه به ویژگی ها ،عوامل موثر بر هزینه ها در انواع شناورها می پردازد و محورت این مقاله به شرح ذیل می باشد.
اول - مطالعه و بررسی رابطه هزینه های تعمیرات شناور و عوامل موثر بر آن به کمک اطلاعات جمع آوری شده از تعمیرگاه های شناور و مقالات
دوم - بررسی رابطه سود و هزینه برای تعمیرگاه های شناور
عوامل اصلی تاثیر گذار در هزینه های تعمیرات شناورها شامل اندازه شناور، سن و تعداد روزهای اقامت شناور در تعمیرگاه می باشد . گلن و رید درسال 2010 از هزینه های تعمیرات شناور در تعمیرگاه ها - LINV - که همان مبالغ درج شده صورت وضعیت ها می باشد برای بررسی عوامل تاثیر گذار بر آن استفاده نمودند.[1] و به کمک داده های آماری نتایج مثبتی در خصوص رابطه مثبتی بین هزینه تعمیرات با سایز شناور، سن شناور و تعداد روزهای اقامت شناور در تعمیرگاه بدست آمد . همچنین مشخص گردید که توانایی و امکانات تعمیرگاه ها تاثیر بسزایی در هزینه های تعمیراتی شناور دارد که این حقیقت هیچ وقت به طور تجربی مورد بررسی قرار نگرفته بود.
بررسی مقالات و تحقیقات گذشته
هزینه تعمیرات، یک عنصر مهم در هزینه عملیاتی شناورها می باشد که ما بایستی به بررسی این هزینه ها بپردازیم. ولی هیچ مقاله علمی، پژوهشی نمی توان یافت که به هزینه تعمیرات شناور در تعمیرگاه ها پرداخته باشد. که البته دلیل آن عدم وجود اطلاعات تجربی می باشد.
گروه مهندسین مشاور ایتسن با داشتن دو دهه تجربه نگهداری و تعمیرات شناورها و نظارت دقیق بر عملکرد تعمیرگاه های شناور و داشتن بانک اطلاعاتی قوی حاصل از این سالها در این زمینه، توانست به بررسی عوامل تاثیرگذار بر هزینه تعمیرات شناور بر اساس داده های تجربی بپردازد. همچنین در این مقاله هزینه های عملیاتی شناورها در سایر مقالات نیز مورد بررسی قرار گرفته شده و از نتایج مدلهای ریاضی و تئوری سایر نویسندگان در این راستا استفاده شده است.
براوون و ساویج در سال 1996 به مقایسه هزینه تعمیرات شناورهای سوخت رسان تک بدنه ایی با دو بدنه ایی پرداختند. که نتایج آنها بر اساس داده های شورای ملی تحقیقات ایالات متحده در سال 1991 بوده ولی با توجه به آنکه تعداد داده های تانکرهای دو بدنه بسیار محدود بود لذا مقایسه آنها نمی توانست از صحت کافی برخوردار باشد.
کارنیان و خانا در سال 1999 در مقاله خود به بررسی و محاسبه هزینه های عملیاتی شناورهای کانتینری پرداخته اند.که برای اولین بار به متغیر بودن هزینه عملیاتی با توجه به اندازه شناور پی بردند. سپس داده های تجربی هزینه های عملیاتی شناورهای کانتینری در سال 1987 توسط جاسون و نیرسون تجزیه و تحلیل شد.[4] که در نهایت کالینان و خانا در سال 1999 محاسبه هزینه های عملیاتی به صورت تابعی از هزینه سرمایه گذاری شناور را پیشنهاد نموده اند همچنین نشان دادند که هزینه های عملیاتی %3.5 هزینه سرمایه گذاری اولیه شناور می باشد. نقطه ضعف این مقالات و مطالعات این است که این مدلها فقط در همان دوره زمانی قابل بکارگیری می باشد. دلیل آن هم نرخ تورم است که اگر فرض شود ثابت افزایش سالیانه حدود % 3 می باشد. این نرخ روی هزینه سرمایه گذاری اولیه شناور بسیار تاثیر گذار است.
آپوستوایدس در سال 1995 در پایان نامه کارشناسی ارشد خود برآورد هزینه عملیاتی سالیانه تانکرها را به صورت تابعی از وزن خالص - اندازه - مطرح نمود
همه مطالعات فوق نشان می دهد که برآورد هزینه های عملیاتی فقط در همان دوره زمانی انتشار آن ، کاربردی است و نرخ تورم در کشورهای مختلف، نوسانات نرخ ارز و افزایش و کاهش قیمت فولاد و نفت و تقاضای داخلی در برآورد طولانی مدت هزینه عملیاتی تاثیر بسزایی دارد.
طبق مقررات کشورهای سازنده و موسسات رده بندی شناورهای زیر 15 سال هر 5 سال یکبار و شناورهای با سن بیش از 15 سال طبق قانون، هر 2 سال و نیم یک بار باید برای تعمیرات اساسی جهت تجدید کلاس شناور و گواهینامه ها به تعمیرگاه های شناور بروند بنابراین هزینه های تعمیرات شناور بخشی از هزینه های عملیاتی شناور می باشد.
با توجه به آنکه گروه مهندسین مشاور ایتسن دو دهه مشاور واحد فنی و نگهداری اداره کل بنادر و دریانوردی استان خوزستان و ناظر تعمیرات اساسی و زیرآبی شناورهای بندر امام خمینی - ره - می باشد ، لذا هزینه های عملیاتی سال 1394 لایروب های بندر امام خمینی - ره - در جدول 1 به طور نمونه از صورت وضعیت ها جمع آوری شده است که با بررسی نتایج، جدول 2 نشان می دهد که % 10 هزینه های عملیاتی شناور را هزینه های تعمیرات دوره ایی تشکلیل می دهد. لذا بنابراین بزرگترین دلیل توجه به هزینه های تعمیراتی دوره ایی همین موضوع می باشد.
جدول - 1 هزینه های عملیاتی سالانه
جدول - 2 هزینه های تعمیرات شناور نسیت به عملیاتی سالانه