بخشی از مقاله
چکیده
سازمان ها در فرآیند رشد و بلوغ خود در قرن اخیر، با ایجاد و طراحی مدلها، روشها و تکنیکهای مدیریتی زیادی را ، برای توسعه بازار و محصول در صحنه داخلی و بینالمللی به انجام رسانیدهاند. سالهای بعد از جنگ جهانی دوم از 1960میلادی به بعد نظامات اداره سازمانها وارد پارادایم جدیدی شد که در این پارادایمها، استراتژی و رقابتپذیری در یک سر طیف و در سوی دیگر آن تکنولوژی و نوآوری را شامل میشد.
در دهه 1990 میلادی، ترکیب و سازگاری رقابت پذیری و شبکهسازی تکنولوژی و نوآوری و ورود به فضای همکاریهای فراسازمانی شرکتها، سبب پدیدههائی چون نوآوری باز، بیرون سپاری و شبکه با زیر ساخت ICT شد. با توجه به ادبیات جهانی، دو عامل هزینه و سرعت به عنوان مزیت برون سپاری و دو عامل اتکا و رقابت پذیری از ضعف های آن نیز به شمار می رود.
هدف این تحقیق، بررسی آثار و عوامل موفقیت و بکارگیری شرکتهای دانش بنیان در سازمانهای دانشی دفاعی در ابعاد مختلف آن از جمله فنآوری، تأمین، خدمات بعد از فروش، شبکه فروش، ساخت و تولید، تأمین نخبگان و آموزش، R&D، بازاریابی، مالی و سرمایه گذاری، حقوقی، پایلوت و اطلاعات جهت کاهش هزینه و سرعت پاسخگوئی احصاء شد، که تلاش میشود تا درجه اهمیت و آثار هر کدام در بکارگیری، شفاف گردد و از این طریق بهرهوری شرکتهای دانش بنیان در انجام مأموریتهای دفاعی دارای اعتبار و حوزه بکارگیری، معلوم گردد. در این تحقیق، نوع هدف کاربردی و روش اکتشافی با مطالعات کتابخانهای و ملاحظات اسناد بالادستی، مرور اسناد دیگر کشورها بصورت مقایسهای و نظر خبرگان تأکید شده است.
گردآوری اطلاعات کیفی و تحلیل محتوا روی فرآیند شناسایی مفاهیم، گزارهها و مقوله بوده است. پس از مرور ادبیات و جمعبندی و تحلیل اطلاعات، جدول نتایج استخراج و با نظر خبرگان - F.G - و صاپا تائید شد که بیشترین آمادگی به ترتیب مربوط به محورهای ساخت و تولید، آموزش، حقوقی، منابع انسانی، فروش و کمترین آمادگی به ترتیب مربوط به R&D و ICT، خدمات بعد از فروش، بازاریابی ،مالی و لجستیک است. به نظر می رسد نتایج به نوع صنعت و بلوغ مدیریتی در بکارگیری شرکتهای دانش بنیان بستگی داشته است.
در نظرخواهی مجدد از 200 نفر از محققین مدیران اجرائی و صنعتی صاپا در یک همایش حضوری که دارای طیف وسیعی به لحاظ گروههای مختلف بود ، در نهایت نسبت 80 – 20 به نفع بیرون سپاری مورد توافق قرار گرفت که این عدد به نسبت تست گروه اول نخبگان - F.G - که نسبت 28 و 72 بوده است کمی بالاتر است. همچنین عوامل موفقیت به ترتیب سرعت، نواوری ، هزینه، رقابت پذیری، دسترسی به تکنولوژی، امنیت، کیفیت، دانش و اتکا می باشد که عوامل سرعت و هزینه از مزیت های بیرون سپاری ادبیات جهانی است و اتکا و رقابت پذیری از ضعف های آن می باشد که سه عامل تطبیق دارد و یک عامل رقابت پذیری نیز در وسط عوامل قرار گرفته است.
مقدمه :
در عصر حاضر که رقابتپذیری موضوع پر دغدغه سازمانها شده است علمای بزرگ مدیریت از جمله گری همل1 روی رقابت پذیری و نوآوری مدیریت تلاشهای زیادی را بصورت کیفی ساماندهی کردند که در همین عرصه، کتاب مدیریت نوآور یکی از عنوانهای کتاب های اخیر ایشان است که در سال 2007 بعنوان بهترین کتاب - پرفروش ترین - به جامعه کسب و کار ارائه شد.
دانشمند دیگر عرصه مدیریت مایکلپورتر2 برای شرایط رقابتی ،پرچمدار این حوزه بوده است بطوریکه سه کتاب در این حوزه در سالهای قبل از 2000 نشر یافت که اولین آن "رقابتی" در سال 1985 چاپ شد و در سال های بعد رویهای موضوع کاهش هزینه و تمایز فعالیتهای سازمان ها ادامه یافت، سازمانها برای تمام شدن هزینه کمتر و افزایش راندمان و بهرهوری در سازمان تلاش بیوقفهای را دنبال میکنند
در همین راستا عدم پاسخگوئی فعالیتها و ماجولهای خدماتی سازمانها، سبب شده تا افرادی مثل چسبرو3در کتاب نوآوری باز در سال 2007 تمرکز خود را روی همکاری سازمانها و ارتباطات فراسازمانی به جهت ساماندهی کسب و کار با استفاده از تمام ظرفیتهای بیرونی - بیرون سپاری - 4 بیشتر بپردازند. بهرهگیری از شرکت بزرگ جهت سایز و اندازه ،برند، جهانی بودن، و بهرگیری از شرکتهای کوچک به لحاظ سرعت پاسخگوئی، کاهش هزینه، تنوع و پویایی، نوآوری و خلاقیت از جمله الزامات همکاری و مکمل بودن را در فضای رقابتپذیری فراهم نموده است.
سازمان رقابت پذیری جهانی5 که شاخص های اندازه گیری در سه لایه اقتصاد جهان را تقسیم بندی نموده است نشان می دهد نه تنها سازمانها به فضای رقابت پذیری در کل عوامل تولید در سطح خرد و کلان، برای شرکتها و کشورها، دسته بندی و سالانه منتشر می گردد و همکاریهای نهادها ، دستگاهها، سازمانها و فعالیتهای مشترک در سطح ملی به نحوی درگیر عوامل خرد و کلان سازمانها و کشورها گردیده که سطح موقعیت کشورها را در دوازده حوزه و در سه لایه ارزیابی و سازمانهای جهانی برای سرمایه گذاری، بازار، مزیت های کشورها به آن مراجعه و راهبردهای خود را برای بیرون سپاری بر اساس آن تنظیم می نمایند.
شرکتMTN شریک ایرانسل ایران ،کمترین ظرفیت خود را در افریقای جنوبی سرزمین مادر قرار داده است و در هر کشور منافع و مزیت محوری ایجاد کرده است در در کشور دوبی، دفتر مرکزی و خدمات، در اتریش بیمه، در امریکا بازار بورس، در انگلیس و اروپا منابع و به همین ترتیب شبکه ای از ذینفعان و برون سپار تنظیم و از بهترین مزیت های سازمان نه فقط در داخل بلکه در کل حوزه ها در جهان بهره می گیرد و به جای تمرکز در یک حوزه و کشور جهانی عمل می نماید