بخشی از مقاله

چکیده

خوابگاههای دانشجویی به عنوان خانه دوم دانشجویان اهمیت بالایی دارد. چنان چه فضای مناسب همراه با آسایش و رفاه برای دانشجویان فراهم گردد، علاوه بر دستیابی به سلامت جسمی و روحی، پیشرفت دانشجو و در نتیجه علم را در پی خواهد داشت. در این مقاله فرصتهای استفاده از اینترنت اشیاء برای ایجاد خوابگاه هوشمند به منظور دستیابی به اهداف فوق مورد بررسی قرار گرفته است. ابعاد مورد بررسی، تغذیه، انرژی، انتخاب هماتاقی و سلامت بودند. راهکارهای پیشنهادی در هر قسمت بیان و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

. 1 مقدمه

دانشگاهها و دانشجویان در هر جامعهای به عنوان شاخص تمامی تحولات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آن جامعه به شمار میروند و خوابگاهها و سراهای دانشجویی به عنوان خانه دوم، اهمیت ویژهای دارد. اگر شرایط مناسبی برای خوابگاهها در نظر گرفته شود، محیطهای مطلوبی برای بهبود فرایند یادگیری محسوب میشوند. از طرفی اگر این مکانها دارای شرایط نامناسب باشند خود به عنوان عاملی برای ایجاد اختلال در سلامت جسمانی، روانی و وضعیت تحصیلی دانشجویان عمل خواهند کرد.

استفاده از تکنولوژیهایی مانند اینترنت اشیاء و به وجود آوردن خوابگاههای هوشمند در مدیریت صحیح سراهای دانشجویی و فراهم آوردن محیطی مطلوب برای سلامت جسمی و روحی دانشجو و در نتیجه بهبود رشد و پیشرفت علمی و اجتماعی کشور بسیار موثر خواهد بود. در این پژوهش به فرصتهای استفاده از اینترنت اشیاء در به وجود آوردن خوابگاههای هوشمند در زمینههای مختلف مانند تغذیه، انتخاب هماتاقی و غیره پرداخته شده است.

.2 پیشینه پژوهش

پژوهشها و تحقیقات مختلفی در مورد خوابگاهها و سراهای دانشجویی انجام شده است. رهسپار فرد، مرادی و تیموری - 1396 - در پژوهشی به رتبهبندی عوامل موثر بر فراهم نمودن خوابگاهی مناسب جهت رفاه حال دانشجویان میپردازند و از رویکرد مقایسهای تحلیل شبکهای و دیمتل جهت اولویتبندی عوامل موثر استفاده میکنند. جوان شیخی 1380 - - ، در پژوهشی به بررسی رابطه وضعیت فرهنگی-اجتماعی خانواده با میزان سازگاری اجتماعی دانشجویان خوابگاهی دانشگاه الزهرا میپردازند.

آنها در این پژوهش به این نتیجه رسیدند که عمدهترین مشکلات دانشجویان خوابگاهی، مشکلات سازگاری، عاطفی، رفاهی، بهداشتی، مالی، تحصیلی و بیماریهای جسمی میباشد. جوهری و همکارانش - 1393 - به تحقیق در رابطه با دیدگاه دانشجویان مستقر در خوابگاه در مورد اهمیت عوامل محیطی و نقش آن بر سلامت جسمانی، روانی و وضعیت تحصیلی پرداختند. از نظر اهمیت مورد توجه برای دانشجویان، امنیت خوابگاه، تعداد افراد موجود در یک اتاق و نظافت عمومی به عنوان مهمترین مسائل محیط فیزیکی ذکر گردیدند. حدود 65 درصد معتقد بودند شرایط خوابگاه در موقعیت تحصیلی آنان موثر است.

نعمتی و کرمیپور - 1393 - به بررسی چالشها و راهکارهای تبدیل خوابگاههای دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی به جوامع کوچک یادگیری پرداختند. یافتههای پژوهش حاکی از آن است که چالشهای تبدیل خوابگاههای دانشجویی به جوامع کوچک یادگیری و راهکارهای متناظر با آنان، مشتمل بر چهار محور: الف - ساختاری-مدیریتی ب - فرهنگی-اجتماعی ج - علمی-حرفهای و د - درون فردی است. طبق نتایج پژوهش توحیدلو - - 1388، متغیرهای شکل گرفته در درون خانواده نقش معناداری بر کاهش یا افزایش مشکلات فرهنگی در بین دانشجویان خوابگاهی دارد.

افشانی و عسگری ندوشن - 1391 - به بررسی مشکلات فرهنگی زندگی خوابگاهی دانشجویان پسر خوابگاههای دانشگاهیزد پرداختند. حجم نمونه برابر 345 نفر بود. نتایج نشان داد که مشکلات فرهنگی دانشجویان به طور معناداری کمتر از متوسط است. میزان مشکلات فرهنگی در بین دانشجویان کارشناسی بیش از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری است؛ همچنین مشکلات فرهنگی در بین دانشجویان مجرد بیش از دانشجویان متاهل است.

شاکری اسکی و لیتکوهی - 1393 - در پژوهشی با عنوان "اختلافات فرهنگی، عامل تاثیرگذار بر ترجیحات محیطی دانشجویان نسبت به فضای خوابگاه - نمونه موردی: ایران و قبرس - "، خوابگاه را محیطی عنوان کردند که دیگرصرفاً محلی برای اقامت، استراحت و خواب دانشجویان نیست؛ بلکه میبایست شرایط رشد فردی، اجتماعی و تحصیلی دانشجو را نیز فراهم کند. آنان به این نتیجه دست یافتند که اختلافات فرهنگی بر تمایلات و ترجیحات شخصی، اجتماعی و فیزیکی دانشجویان موثر بوده و رعایت بیشتر حریمهای شخصی در نزد دانشجویان ایرانی در ترجیحات فضایی آنان نسبت به محیط خوابگاه نیز تاثیرگذار است.

عبدیپور و حیدری - 1395 - به سنجش دلبستگی در خوابگاههای دانشجویی در دو بعد کالبدی و اجتماعی در سه خوابگاه از دانشگاه شیراز پرداختند. نتایج پژوهش نشان داد که دلبستگی اجتماعی در خوابگاههای دانشجویی با توجه به ماهیت اجتماعی بودن این نوع سکونتگاهها بیش از دلبستگی کالبدی شکل میگیرد.

.3 روش تحقیق

در این بخش، ابتدا در رابطه با تکنولوژی اینترنت اشیاء توضیح داده میشود. سپس به بررسی استفاده از اینترنت اشیاء در بخشهای مختلف سراهای دانشجویی برای دستیابی به خوابگاه هوشمند و در نتیجه سلامت جسمی و روانی پرداخته میشود.

.1,3 اینترنت اشیاء

از فناوریهای جدیدی که میتواند به ما در جمعآوری اطلاعات و مدیریت صحیح کمک نماید، اینترنت اشیاء است. اصطلاح اینترنت اشیاء توسط کوین اشتون در سال 1999 مطرح گردید. در اینترنت اشیاء، موجودیتهای دیگری به غیر از انسان میتوانند به اینترنت متصل شوند. موجودیتها و اشیاء خواهند توانست به صورت خودکار با هم در ارتباط باشند و دادههای مورد نیاز را مبادله نمایند - Evans, 2011 - با اینترنت اشیاء تمامی اشیاء به هم متصل میشوند که میتوان با کمک اپلیکیشنها، آنها را کنترل و مدیریت نمود

در واقع اینترنت اشیاء مفهومی جدید در دنیای فناوری و ارتباطات است که به عنوان فناوریای مدرن، قابلیت ارسال داده از طریق شبکههای ارتباطی را برای هر چیزی فراهم میکند . - Fox, Kamburugamuve & Hartman, 2012 - اینترنت اشیاء دارای کاربردهای بسیاری در حوزهها و علوم مختلف است که از جمله آنها میتوان به شهر هوشمند، کشاورزی هوشمند، حمل و نقل، سلامت، انرژی و غیره اشاره کرد. در این پژوهش از اینترنت اشیاء برای ایجاد خوابگاه هوشمند و دستیابی به سلامت جسمی و روحی دانشجویان خوابگاهی استفاده شده است.

.2,3 خوابگاه هوشمند

در این بخش قسمتهای مختلف استفاده از اینترنت اشیاء برای استفاده در سراهای دانشجویی و دستیابی به موقعیتی مطلوبتر برای دانشجویان خوابگاهی به منظور پیشرفتهای علمی، اجتماعی و غیره بیان میشود.

.1,2,3 تغذیه
یکی از موارد مهمی که در سلامت جسم و روح دانشجویان خوابگاهی موثر است، تغذیه مناسب و دستیابی به تمامی سهمهای تعیین شده از گروههای غذایی است. میزان سهمهای مورد نیاز از گروههای غذایی متناسب با میزان فعالیت هر دانشجو میباشد. لذا نیاز است میزان فعالیتهایی که دانشجو در طول روز داشته و میزان و نوع تغذیه او ثبت شود تا غذاهایی که در خوابگاه داده میشود و دورچینهای مختلف متناسب با میزان مورد نیاز بدن دانشجو باشد. با کمک اینترنت اشیاء میتوان به این هدف دست یافت. شکل 1 چارچوب برنامه کاربردی پیشنهادی برای سیستم تغذیه در بستر اینترنت اشیاء که قابل اجرا بر روی گوشیهای هوشمند است، را نشان میدهد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید