بخشی از مقاله
چکیده:
این مقاله در صدد آن است تا فرم های شهری و مفاهیم طراحی پایدار را تعریف نماید.همچنین این مقاله این پرسش اصلی را هدف قرار می دهد که آیا فرم های شهری مشخص اند که بیشتر نسبت به دیگر فرم ها پایدار باشند.یک تحلیل موضوعی در اینجا به کار رفته است تا بدنه توسعه پایدار و تاریخچه برنامه ریزی محیطی را در بر بگیرد.
این تحلیل هفت مفهوم طراحی در رابطه با فرم های شهری پایدار را تعریف میکند که شامل : تراکم ،حمل و نقل پایدار،غلظت ، کاربریهای چند منظوره ،تنوع،طراحی خورشیدی و فضای سبز می شود.علاوه بر این ،چهار نوع فرم شهری پایدار را تعریف می کند که عبارتند از :توسعه پسا سنتی ،محدود سازی شهری ،شهر متراکم و شهر اکولوژیکی.در نهایت این مقاله یک ماتریکس از فرم های شهری پایدار را عرضه می کند تا به برنامه ریزان شهری در ارزیابی و استفاده از فرم های متنوع شهری به سمت پایداری کمک کند.
مقدمه :
فرم شهری معاصر به عنوان یک منبع مسائل روحی روانی درک میشود.ای پی آ در سال 2001 اینگونه نتیجه گیری می کند که فرم شهری از طریق نحوه مصرف زمین ، بخش بندی مسکونی و جانمایی پوشش طبیعی با سطوح غیر قابل نفوذ به صورت مستقیمی بر روی رفتار ،اکوسیستم ،گونه های در حال انقراض تاثیر می گذارد.به علاوه فرم شهری بر روی نحوه رفتار و مسافرت داخل شهری تاثیر می گذارد و از این طریق بر کیفیت هوا،از دست رفتن زمین های کشاورزی ،آلودگی زمین،تغیرات اقلیمی و سروصدا موثر است.
پیشتر از اینها ،شواهد و مدارک گردآمده در سراسر دنیا نشان می دهد که نرخ بالای مصرف سوختهای فسیلی و تولید گازهای گلخانه ای ،جهان را در آستانه یک خطر جهانی اقلیمی قرار داده است.پیش بینی هایی که برای آینده صورت گرفته در حقیقت ترستاک هستند مگر آنکه ما همگی سعی کنیم تا سبک زندگی روزمره مان را در رابطه با نحوه مصرف انرژی عوض کنیم.تغییرات سریع نه تنها در رفتار ما بلکه همچنین در نحوه طراحی فرم های شهری لازم است مد نظر قرار گیرد.
با ظهور توسعه پایدار به عنوان یک مفهوم محبوب در جامعه مباحثه هایی را در رابطه با شکل شهرهای امروزی برانگیخته است.همین عامل بی شک دانشگاهیان و محققان زیادی را در زمینه های مختلف بر انگیخته است تا در زمینه فرم های شهری و سکونت گاه های انسانی تحقیق کنند و سعی کنند تا محیط هایی را عرضه کنند که پایدارتر از آن چیزی هستند که امروز وجود دارد.
این مفهوم توسعه پایدار حول این جمله می گردد که فرم های شهری مشخص مورد باید مصرف انرژی را کاهش و آلودگی را تقلیل دهند. این چالش برنامه ریزان شهری ،شبکه های محلی و دولتها را به این سمت سوق می دهد تا چهار چوبی را برای ساخت فرم های شهری عرضه کنند که پایدار باشند.این تلاش ها در سطوح مختلف مورد توجه قرار گرفته اند که شامل موارد ذیل می باشد:
.1 در سطح کلان شهری و منطقه ای
.2 در سطح شهری
.3 در سطح اجتماعی
.4 در سطح ساختمان با یک مطالعه کلی در این زمینه ها هر چه بیشتر به این نتیجه می رسیم که کمبود یک توافق نهایی درباره فرم های شهری مطلوب در زمینه پایداری تا چه حد بحرانی است. علاوه بر این ،هیچ چهار چوب مفهوم جامعی که به ما اجازه بدهد تا این سیاست ها، راهکارها و برنامه ریزی ها را با هم مقایسه کنیم وجود ندارد .
برای مثال ما فاقد یک تئوری جامع هستیم تا بتواند مشخص سازد که فلان فرم شهری خاص تا چه حد پایدار است و یا حتی بتوان بر اساس یک مقررات ضوابطی میزان پایدار بودن هر فرمی را تعریف کرد.بنابر این مقاله در صدد آن است تا به سوالات زیر پاسخ دهد ،هر کدام ازاین راهکارها چه فرم شهری پایداری را توصیه می کنند؟ هر کدام ازین فرم ها چه مفهوم و اصول طراحی را در خود دارند.به علاوه این مقاله در صدد آن است تا چهارچوبی مفهومی برای ارزیابی فرم های شهری پایدار را ارائه دهد.
این مقاله شامل پنج قسمت می باشد..1 روش تحقیق که تحلیل ها و روش تحقیق مقاله را در خود دارد..2مفاهیم طراحی فرم های شهری پایدار را توصیف و تعریف می کند..3در مورد فرم های شهری پایدار خاصی به بحث می پردازد که در ادبییات تحقیق آمده است..4یک چهار چوب مفهومی برای ارزیابی فرمهای شهری پایدار عرضه می کند. بخش اخر هم شامل نتیجه گیری هاست و چندین مورد تحقیق مربوط برای تحقیقات آتی پیشنهاد می کند.
روش شناسی
فرم به آسانی تعریف نمیشود،نابراین اینجا مفید است تا بر اساس عملکردش آن را ت عریف نماییم. عموماً فرم شهری ترکیبی از ویژگیهای مختلفی است که در رابطه با الگوی مصرف زمین، سیستم حمل و نقل و طرح شهری تعریف می شود. - handy, .1996 - کوین لینچ - 1981 - فرم شهری را مانند ویژگی های فضایی موضوعات فیزیکی ثابت بی جان در سطح شهر تعریف میکند. فرم نتیجه اجتماع زاد و کم عناصر تکرار شونده است.
پس فرم در نتیجه، حاصل گردد هم امدن مفاهیم عناصر مختلفی الگو شهری است. الگوی شهری ساخته شده از انواع عناصر با تفاوتهای کم است. این عناصر شباهتهای قوی دارند و حول یک کانسپت شکل میپذیرند . - Lozano, 1990 - شاخصترین این عناصر شامل الگوی خیابانکشی، اندازه و فرم بلوک، طرح خیابان، پیکره بندی پارکینگها، طرح واره پارکها و فضاهای عمومی و .... میشود این مقاله بر این باور است که مفاهیم حول عناصر تکرار شوندهای شکل میگیرد که هر بار فرمهای پایدار شهری متمایزی را شکل میدهند.
از این رواین مقاله روش تحقیق کیفی را به کار میبرد تا این فرمها و مفاهیم طراحی استانی را هویت ببخشد و در همان حال مفاهیم پشت آن را تعریف نماید. به این منظور، روش تحقیق کیفی نهایتا در پی توصیف و توضیح الگوی ارتباطات است یک مرحلهای که ویژگیهای خاصی را در بر میگیرد . - mishler1990 - در huberman , milesx 1994 1994 یک سری تاکتیکهای کیفی را پیشنهاد میدهد که کمک میکند تا معانی از متونمختلفی تولید شود.