بخشی از مقاله

چکیده

امروزه با گسترش روز افزون وسایل ارتباطی و پیچیده شدن جهان بواسطه تغییرات و فعل و انفعالات که در عرصه های مختلف رخ داده است، معادلات گذشته تا حدودی بهم خورده و جای خود را به معادلات جدید داده، به گونه ای که به جای بکار گیری مستقیم زور توجه به مقوله فرهنگ در فرآیند مرعوب سازی و ایجاد بحران های فرهنگی و اجتماعی صورت گرفته است.

بر این اساس، در مقاله حاضر تهاجم فرهنگی از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت االله خامنه - مدظله العالی - مورد بررسی قرار گرفته و نهایتا این جمع بندی بدست آمده است که فرهنگ، بنیاد اجتماع و هدف والای حرکت انسانی و بستر مناسب برای تعالی و تکامل بشری و نماد انسانیت است و فرهنگ به عنوان جهت دهنده تصمیم های کلان کشور در عرصه های سیاسی، مدیریتی و اقتصادی میباشد و عدم توجه به نقش و اهمیت فرهنگ و تهاجم فرهنگی و نفوذ فرهنگ غیر خودی با شیوه های نوین موجب بروز و سقوط و زوال فرهنگ می شود.

مقدمه:

مکتب اسلام از آغاز پیدایش همواره شاهد عالمان و بزرگان راستین بوده است که در سایه عشق و ایمان به این آیین حیات بخش به مبارزه و رویاروی با هرگونه تهدید، تهاجم، نفوذ و انحراف و کژ اندیشی عناصر خارجی و داخلی برخواسته اند و در راه تبیین اندیشه های ناب اسلامی و بازشناسی آن از افکار و اندیشه های نادرست جانانه پایداری کرده اند.

بر همین مبنا یکی از عالمان بزرگ اسلام در دوره معاصر بعد از متفکر و اندیشمند بزرگ اسلام حضرت امام خمینی - ره - بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی ایران که مبارزه جدی با هر گونه کژاندیشی عناصر داخلی و تهدید خارجی داشتند، خلف صالح آن، حضرت آیت االله خامنه - مدظله العالی - است. ایشان یکی از عالمان و اندیشمندان بزرگ اسلام میباشد که در دهه های قبل از انقلاب اسلامی در دوران رژیم پهلوی با تحمل رنج و تبعید که رژیم شاه انجام می داد، توانست با آسیب شناسی دقیق برگرفته از مبانی اسلام از وضعیت جامعه اسلامی به مبارزه ای جدی با نفوذ، تحجر، تجدد و التقاط جهت پاسداری از سنگرهای فکری و عقیدتی مکتب اسلام بپردازد.

حضرت آیت االله خامنه - مدظله العالی - بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران برای پاسداری از انقلاب اسلامی، دستاوردهای آن و ارزش های اسلامی و انسانی در زمینه های مختلف به مبارزه جدی با هر گونه عناصر آسیب زا پرداخته اند، یکی از آن عناصر آسیب زا که در چند سال گذشته در سخنرانی های خود به مناسبت های مختلف در جمع کارگزاران جمهوری اسلامی، نخبگان دانشگاهی و همه اقشار مردم داشته اند، فرهنگ، تهاجم فرهنگی و نفوذ فرهنگی میباشد.

بنابراین، سعی داریم در نوشتار حاضر به فرهنگ و تهاجم فرهنگی و حواشی آن از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت االله خامنه ای - مدظله العالی - مورد بررسی قرار دهیم. ایشان در زمینه فرهنگ، سخنرانی و دست نوشته های زیادی دارند، تا حدی که میتوان ادعا نمود که گردآوری و تدوین و شرح نکته ها و گفته های فرهنگی اش، به شکل گیری یک منظومه علمی فاخر با عنوان نظریه فرهنگی میباشد که از هویت معرفتی مستقل و متمایز برخوردار است. حال با توجه به آنچه گذشت، مهم ترین پرسش های که دراین حوزه مطرح می شود عبارتند از:
 
فرهنگ و تهاجم فرهنگی چیست؟

عرصه های مهم فرهنگ کدامند ؟

شیوه های مقابله با تهاجم فرهنگی کدامند؟

مقام معظم رهبری در زمینه تهاجم فرهنگی در دیدار با فرماندهان گردان های عاشورا می فرمایند: دشمن از راه اشاعه فرهنگ غلط- فرهنگ فساد و فحشا سعی میکند جوانان های ما را از ما بگیرد کاری که دشمن از لحاظ فرهنگی میکند یک تهاجم فرهنگی، بلکه باید گفت: یک شبیخون فرهنگی و یک قتل عام و غارت فرهنگی است - خامنه ای. - 1371/04/22

چیستی فرهنگ:

برای فرهنگ تعریف های مختلفی ارائه کرده اند از جمله: مجموعه ای از دستاوردهای مادی و معنوی هر جامعه اعم از دانش، هنر، اخلاقیات، عرف، آداب، رسوم و دیگر قابلیت ها از نسلی به نسل دیگر است. فرهنگ را میتوان در قالب دو سطح مادی و معنوی دسته بندی کرد. فرهنگ مادی: عبارت است از تمامی آنچه که عینی و ملموس است مانند؛ آثار هنری، بناهای تاریخی و مانند این ها. فرهنگ معنوی: عبارت است از عقاید و رسوم، علوم و معارف، ارزشها و اخلاقیات. فرهنگ مادی معمولا تحت تاثیر فرهنگ معنوی رشد میکند، زیرا نوع نگرش به هستی و جهان و ارزش های حاکم بر جوامع در ساخت ابزار جدید برای امور زندگی به انسان جهت می دهد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید