بخشی از مقاله
چکیده
مطالعه پدیدهشناسی بعضی از گیاهان درختی، درختچه اي و علفی خودرو و دست کاشت شامل اوج رویش، زمان گل دهی و میوه دهی آنها طی سال هاي 90 تا 93 در استان کرمانشاه انجام گردیدکه برخی از این خانواده ها شاملCompositae، Malvaceae، Rosaceae، Euphorbiaceae، Fabaceae، Solanaceae، Convolvulaceae، Moraceae، Punicaceae، Violaceae و... می باشند، در میان این خانواده ها، پرگونه ترین آنها در منطقه موردمطالعه، گیاهان تیره ي Compositae، Rosaceae و Fabaceae هستند. هم چنین گیاهان علفی دست کاشت زیادي از خانواده کاسنی همچون: Echinacea purpurea - L. - Moench،.Ageratum conyzoides L، Calendulaofficinalis L. به عنوان زینتی مورد استفاده قرار می گیرند. به این ترتیب با توجه به نتایج به دست آمده و مشخص شدن زمان هاي اوج گرده افشانی در درمان آلرژي می توان بهتر عمل کرد و یا در صنعت زنبور داري و یا دام داري مفید واقع شود همچنین با تفهیم به ارائه پوشش گیاهی هر فصل می تواند مورد استقبال گردشگران قرار بگیرد.
واژگان کلیدي: اکوسیستم، تیره، درختی، درختچه اي، آلرژي
مقدمه
گیاهان در زندگی انسان ها و حیوانات داراي اهمیت خیلی زیادي هستند و با پیشرفت علم و دانش نوین پژوهش بر روي گیاهان پیشرفت چشم گیري داشته است. گیاهان زبان ندارند که به ما بگویند چقدر فایده دارند، چه دردهایی را درمان می کنند، چه غذاها و خوراکی هایی از آنها به دست می آید و اینکه زندگی میلیون ها جاندار به آنها وابسته است.اما با تحقیق و مطالعه هر چه بیشتر گیاهان می توان از زندگی پررمز و راز گیاهان پرده برداشت. هر گونه گیاهی که در این پهنه گیتی سر از خاك برمی آورد یک ماموریت ویژه دارد و نروید بر زمین گیاهی که ننوشته است بر برگش دوایی، هیچ یک از گیاهان علف هرز نیستند.
استان کرمانشاه منطقه اي چهار فصل بوده ، رویش هاي غالب این استان جنگل هاي بلوط است. میزان بارندگی استان در حدود 750 میلی متر در سال می رسد که بیشتر این مقدار در پاییز و زمستان رخ داده است و همچنین داراي یک فصل خشک و تقریباً بی بارش در تابستان می باشد. میانگین حرارت بیشینه گرم ترین ماه سال بین +30 تا +40 درجه سانتی گراد و میانگین کمینه سردترین ماه سال تا حدود -8 تا -12 درجه سانتی گراد می رسد. از جمله رستنی هاي خودرو در استان کرمانشاه می توان به : آفتاب پرست، اسفند، انجیر کوهی، بابونه، بارهنگ، بنفشه وحشی، بومادران، پسته وحشی، پنیرك، پونه، پیچیک صحرایی، تاج خروس سبز، جووحشی، چاودار، چاي کوهی، چشم خروس، خارپیرزن، خارمریم، خاکشیر، ختمی، خرفه، رز وحشی، کاهوي خاردار، کاسنی، کلاغک، کیکم، گلرنگ وحشی و ... اشاره نمود.
از جمله گیاهان فصلی دست کاشت استان کرمانشاه می توان گیاهان تیره کاسنی براي نمونه آهار، جعفري، رعنا زیبا، مینا چمنی، همیشه بهار را نام برد یا از گیاهان درختی که به میزان زیادي در این استان کاشته شده می توان به چنار، عرعر، افرا، نارون، کاج، سرو نقره اي و سرو خمره اي اشاره کرد.نمونه هاي گیاهی مورد مطالعه از طبیعت جمع آوري و در هر باریوم دانشکده علوم دانشگاه رازي و با استفاده از روش هاي متداول شناسایی گیاهان به کمک کلیدهاي شناسایی بررسی گردید. همچنین در فصول مختلف به بازدیدهاي صحرایی در منطقه کرمانشاه پرداخته و فنولوژي گیاهان طی 3 سال ثبت شده از جمله مکان هاي مورد بررسی می توان به رشته کوه هاي پرآو همچون بیستون و طاقبستان و اغلب پارك ها و فضاهاي سبز اشاره کرد.براي فنولوژي؛ رویش گیاه، اوج رشد، گلد موسم گل دهی، موسم میوه دهی و انتهاي فصل رویش براي گونه هاي مهم منطقه اعم از خودرو و دست کاشت یادداشت گردید.