بخشی از مقاله

چکیده

در اقتصاد مقاومتی داشتن تعامل پویا با دنیای غیر داخل جهت استفاده از مزایای تجارت آزاد توصیه می شود. اما این در صورتی است که امنیت اقتصادی کشور با این کار به خطر نیافتد. به عبارتی دیگر تغییرات بین المللی تاثیر منفی در اقتصاد کشور نداشته باشد. در حال حاضر باید به جای صادر کردن مواد خام که ارز آوری کمتری برای کشور دارد راهکاری را پیشرو گرفت که مواد خام را عمل آوری کرد و ارز بیشتری را وارد کشور کرد.

همیشه در دیدگاه سنتی تجارت باید کالای فیزیکی در میان باشد تا بتوان آن را صادر کرد. اما در عصر حاضر می شود با تکیه بر فن آوری اطلاعات تولید مهارت و علم کرد و با انتقال آن به دیگر کشور ها در آمد قابل توجهی را برای کشور به ارمغان آورد. از سوی دیگر این کار کشور را از کشورهای بیگانه مستقل می کند. در این مقاله راهکارهایی را با در نظرگرفتن بیانات مقام معظم رهبری در این خصوص ارایه شده است.

مقدمه

همیشه داشتن برتری از هر لحاظ هدف کشور ها بوده است. در زمان قدیم برای بدست آوردن این برتری بین کشور ها جنگ های بسیار در گرفته است هرچند در زمان حاضر هم به ندرت این چنین جنگ هایی وجود دارد, اما دیگر به شیوه گذشته برای به زانو دراوردن کشورها دیگر نیازی به لشکر کشی آشکار نیست. بارزترین مثال این حالت اعمال تحریم های ظالمانه توسط کشور های غربی بر علیه کشور عزیزمان در چند سال گذشته بوده است. کشورهای غربی با آگاهی از توانایی بالای نظامی ایران برای اجتناب از جنگ رودررو گزینه تحریم را انتخاب کردند

با هوشیاری مقام معظم رهبری و توصیف شرایط بدر و خیبر و شعب ابی طالب در صدر اسلام آگاهی های لازم را به مردم ایران در مورد شرایط جدید کشور دادند

مقام معظم رهبری با به کار بردن کدواژه جدیدی به نام “اقتصاد مقاومتی” در سال 1389راهکار مقابله با این تحریم ها راهم برای کوتاه مدت و هم بلند مدت ابلاغ فرمودند. بنا به فرمایشات مقام معظم رهبری در جلسات مختلف برای داشتن یک اقتصاد مقاومتی بایدبه مولفه های زیر توجه کرد.

-1 کار آفرینی 

2-حرکت بر اساس برنامه و جلو گیری از تغییرات ناگهانی قوانین

3- اجرای طرح هایی برای جلوگیری از اسراف و وابستگی به بیگانگان

4- مدیریت مصرف

5- استفاده بیشتر از تولیدات داخلی

6- کاهش وابستگی به یک محصول مانند نفت

7- مردمی کردن اقتصاد

8- پرهیز از دید کوتاه مدت و نگرش زودگذر به شعار های سالیانه

-9 ایجاد شرکت های دانش بنیان 

10- ارتباط با دنیای خارج و رشد و شکوفایی در زمان تحریم

در این مقاله ارتباط بین فن آوری اطلاعات و اقتصاد مقاومتی مورد بررسی قرار می گیرد.

بحث و توضیحات

در گذشته نه چندان دور اکثر صادرات و واردات کشور ها بر اساس کالا های فیزیکی بوده و داشتن راه های ارتباطی امن و با کیفیت از نیاز های اولیه این گونه از مبادلات بوده است. در عصر حاضر مواردی به این مبادلات افزوده شده که دیگر کالای مبادله شده به صورت فیزیکی نیست اما هنوز شرط دوم به نوعی پابرجاست. داشتن ارتباط امن و با کیفیت از طریق شبکه های الکترونیکی برای اینگونه مبادلات لازم می باشد. فن آوری اطلاعات برای کشورهایی که به درستی از آن استفاده می کنند درآمد های بسیار قابل توجه ای را به ارمغان آورده است.

در این بین هم تولید کننده فن آوری اطلاعات و هم مصرف کننده آن سود می برند. فن آوری اطلاعات را می توان هم از دید سخت افزاری و هم نرم افزاری بررسی کرد. با نگاهی به کشورهایی چون کره جنوبی می توان کمپانی هایی را در قسمت سخت افزار یافت که عمرشان کمتر از 50 سال است و امروزه در تمام دنیا محصولاتشان به فروش می رود. یکی از دلایل این موفقیت بنا به قوانین اقتصاد مقاومتی استفاده حداکثری از ظرفیت ها می باشد.

با آوردن این مثال نمی توان اقتصاد کره جنوبی را مقاومتی دانست چون به بهانه های مختلف نظامیان آمریکایی در آنجا حضور دارند که این با نفس داشتن استقلال در اقتصاد مقاومتی در تضاد است. در قسمت نرم افزار هم می توان به کشور های مختلفی چون هند اشاره کرد که از لحاظ تولید نرم افزار در جایگاه بالایی قرار دارد - - 2003 ,6FRWW &HFFKLQL که این امر به خاطر داشتن برنامه های طولانی مدت و نیروی تحصیلکرده جوان ممکن شده است. همچنین بنا به مسایلی چون عدم منطقی بودن فاصله طبقاتی - دوقطبی بودن - نمی توان گفت که اقتصاد هند مقاومتی می باشد. یکی از مزایای کشور ما داشتن نیروی جوان تحصیلکرده می باشد.

راهکارها

می توان با به کار گیری این نیرو و با در نظر داشتن مولفه های اقتصاد مقاومتی ثروت عظیمی را برای کشور ایجاد کرد. در ادامه راهکارهایی در دوقسمت ارایه شده.

راهکار اول

در حال حاضر اکثر دانشگاه های کشور که در آنها رشته مهندسی کامپیوتر ارائه می شوند دارای گرایشهای با عنوان نرم افزار - رباتیک و فن آوری اطلاعات می باشند. اکثرا طول این دوره ها به طور متوسط چهار سال می باشند. پس از گذشت چهار سال با در نظر گرفتن هزینه و وقت, گروهی از فارغ التحصیلان را خواهیم داشت که اکثرا دارای مهارت های مشابه هستند.

در این لحظه بازار کار با انبوه فارغ التحصیلان مواجه خواهد شدکه دیگر جایی برای پذیرش آنها ندارد. اما در عین حال همیشه نیاز به مهارتهایی دارد که کمتر قابل دسترس از داخل این جمعیت فارغ التحصیلان می باشد. پس در ازای هزینه و وقت مصرف شده چیزی را که بدست آورده ایم که نمی توانیم درست و به جا استفاده کنیم یا به عبارتی دیگر اسراف شده است.

در این لحظه حتی امکان این وجو دارد که بازار به علت نیاز نه تنها از نیروی داخلی استفاده نکند بلکه رو به نیروی خارجی بیاورد که کلا این عمل در تضاد با مولفه های اقتصاد مقاومتی می باشد. با این رویکرد نه تنها نیاز های داخلی تامین نمی شود بلکه با هر شوکی اقتصاد دچار مشکل می شود. پس چگونه می شود مولفه های تولید داخل, کار آفرینی و کاهش وابستگی را در این مورد رعایت کرد؟

یکی از جواب های ممکن این است که اول باید فرهنگ مدرک گرایی جامعه از بین برود تا شخصی که به دنبال تحصیل علم می رود به خاطر نفس علم باشد و نه مدرک آن . در مرحله بعدی می توان دوره های تخصصی را توسط خبره های رشته فناوری اطلاعات که مورد نیاز بازار هستند را مشخص کرد. مدت این دوره ها نباید بیش از یک سال و نیم یا حد اکثر دو سال باشد - بنا به اصل مدیریت زمان و منابع در اقتصادمقاومتی - .

داوطلبان به صورت نیمه وقت در مراکز آموزش حضور داشته باشند تا آموزش های لازم را ببینند و نیمه دیگر را در مراکز مورد نیاز بازار حضور داشته باشند تا پس از اتمام دوره سریعاجذب بازارکار شوند. به این شیوه, هر سه اصل تولید داخل, کار آفرینی و کاهش وابستگی رعایت می شود. به عنوان مثال می توان به صنعت بازی سازی اشاره کرد که در کشور عزیزمان بسیار نوپا می باشد. با تولید بازی های به روز و با کیفیت میتوان ارز بسیاری وارد کشور کرد و هم به این شیوه اعتماد کشور های خریدار را جلب کرد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید