بخشی از مقاله

چکیده:

کلماتی چون تجارت الکترونیک و دولت الکترونیک چند سالی است که پا به عرصه حضور گذاشته اند و عمر این کلمات به یک دهه نمی رسد. این مفاهیم در اصل تحولاتی هستند که در دنیا بواسطه فن آوری های جدید و از جمله فن آوری اطلاعات به وجود آمده اند. تغییرات شدید تکنولوﮊی، اطلاعاتی، سیاسی، اقتصادی در عصر حاضر چالش ها و فرصت هایی را برای سازمان ها به وجود آورده است. سازمان هایی که خود را از قبل آماده این تغییرات ساخته اند، نه تنها از این چالش ها سود می برند، بلکه خود می توانند خالق چنین تغییراتی باشند.توسعه اقتصادی و اجتماعی در بستر زمان نیازمند مقتضیات و ضرورت هایی بوده و هست.

امروزه فن آوری های نوین اطلاعاتی جزﺀ اصلی پویایی و توسعه اقتصادی کشور ها محسوب می شود و به عنوان یک سیستم متشکل مطرح است که هر کدام از اجزاﺀ تشکیل دهنده آن بر جنبه های مختلف فعالیت انسان ها اثر می گذارد. به این ترتیب می توان گفت شناسایی اجزاﺀ این سیستم برای سیاست گذاران و تصمیم گیرندگان در سطح کلان در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ضروری است.

در حقیقت فن آوری اطلاعات به عنوان موتور محرکی در نظر گرفته شده است که ضمن به حرکت درآوردن چرخ های شغلی و استخدامی، سبب رشد و پویایی اقتصاد جامعه و ایجاد نوع جدیدی از اقتصاد می شود که اقتصاد دانش محور نامیده می شود.در این مقاله به بررسی نقش فن آوری اطلاعات در کارآفرینی و ایجاد فرصت های شغلی پرداخته شده و هدف آن ارائه راه حلی برای معضل بیکاری در جوامعی است که بخش عظیمی از جمعیت جوان آنها علیرغم بر خورداری از استعداد و انرﮊی کافی، همچنان از مشکل بیکاری رنج می برند.

مقدمه:

از دیرباز سیستم ها و سازمان های بسیاری برای پاسخ گویی به نیازهای انسان ها ایجاد شده اند. تغییرات مستمر و مداوم محیط های سازمانی و شرایط فعالیت آنان از یک سو و دگرگونی های عمیق در نیازها و خواسته های شهروندان از سوی دیگر سبب گردیده که برای پاسخگویی به این نیازها، ادامه فعالیت و اثربخشی سازمان ها شاهد تولد شیوه های نوین مدیریتی، ساختارهای سازمانی جدید و سیستم های مدرن باشیم

در عین حال به نظر اسکات - ٢٠٠١ - استفاده از برنامههای سطحی بهبود کیفیت همچون مدیریت کیفیت فراگیر، بهبود کیفیت مستمر که شامل خودکارسازی فرایندهای موجود، تعدیلات ساختاری، کوچک سازی، برنامههای بهبود بهرهوری و کیفیت می باشد تا حدودی غیرمفید و کارا شده است

امروزه به دلیل استفاده روز افزون سازمان ها از سیستم های اطلاعاتی ، فن آوری اطلاعات به یکی از جنبه های مهم تحول در سازمان تبدیل شده است. تقریباﹰ همه افراد از فن آوری اطلاعات در طول یک روز کاری برای کامل کردن یا کمک در انجام وظایف خود ، استفاده می نمایند و همگی با اجرای فن آوری اطلاعات پیشرفته یا جدید در این زمان یا زمان های دیگر مواجه می شوند.

یکی از القابی که به جهان معاصر ما داده اند، عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات است و علت این نامگذاری، در واقع توجه فوق العاده و فعالیت بسیار گسترده ای است که در زمینه اطلاعات - ذخیره، بازیابی و کاربردهای آن - انجام می گیرد.

کمبود منابع مختلف، جهانی شدن، تجارت و اقتصاد جهانی بسیار پیچیده و متغیر، افزایش رقابت، بالا رفتن کیفیت و سطح ارائه سرویس های مختلف، همگی عواملی هستند که باعث افزایش روند استفاده از فناوری اطلاعات در جوامع گشته اند.

باید این اصل بدیهی را بپذیریم که در جهان معاصر، اطلاعات »قدرت« است و با توجه به سیر سرمایه گذاری و تحقیقات و مطالعه در این زمینه، گذشت زمان اهمیت این مسئله را بیشتر هویدا می کند. جامعه کنونی ما، جامعه اطلاعات است و برتری جهان پیشرفته بر دیگران، بیش از آنکه اقتصادی یا نظامی باشد، اطلاعاتی است. گرچه این نکته خود بیانگر این است که پیشرفت اطلاعاتی، خود زمینه ساز غنای اقتصادی و پیشرفت نظامی نیز می گردد. به عبارت دیگر ، اولین وجه تمایز کشورهای پیشرفته و توسعه یافته، بر دیگر کشورها در میزان تولید ، سازماندهی و کاربرد فناوری اطلاعات است.

فناوری اطلاعات، به عنوان یکی از جدیدترین دستاوردهای نوین بشری، نه تنها خود دستخوش تغییرات ﮊرفی شده، بلکه به سرعت در حال تاثیرگذاری بر الگوی های زندگی، شیوه تحقیق، آموزش، مدیریت، حمل و نقل، امنیت، بهداشت و از همه مهمتر تجارت است 

فناوری اطلاعات عبارتست از گردآوری، سازماندهی، ذخیره و نشر اطلاعات اعم از صوت، تصویر، متن یا عدد که با استفاده از ابزارهای رایانه ای و مخابراتی صورت می پذیرد

حال که به اهمیت و ضرورت بهره گیری از اطلاعات پی بردیم ، مسئله طراحی و تدوین سیاست اطلاع رسانی جایگاهی بس والا و استراتژیک پیدا می کند.

صرف »کامپیوترایز کردن« دستگاه های اطلاع رسانی ، بدون بررسی و آموزش نیروی انسانی ، سازماندهی و تمرکز در هدفگذاری اقدامی است که ما را در رسیدن به هدف اصلی خود که همان تحقیق و توسعه است باز می دارد. پس ضرورت استفاده از کامپیوتر و فناوری های جدید اطلاع رسانی ، بر هیچ کس پوشیده نیست. اما استفاده بهینه از آن ، هنگامی خودنمایی می کند که با دید باز و برنامه ریزی و شناخت کامل به استقبال آن برویم.

با غلبه تلفن و تلویزیون ، tele communication پرچم دار همه رسانه ها شد تا اینکه در روزگار ما با ظهور انقلابی فن آوری دیگری به نام »فن آوری اطلاعات« به عنوان مادر تمامی فن آوری های مدرن و با پیدایش فرزند خلف فن آوری اطلاعات یعنی »فن آوری ارتباطات و اطلاعات« و پس از آن فن آوری صوت روی اینترنت و البته خود اینترنت ، هر آنچه با Tele شروع می شود می رود تا به موزه تاریخ سپرده شود و این بار این دگرگونی چنان به سرعت رخ می دهد که گفته می شود تا چند سال آتی کامل تر نیز می شود.

از طرف دیگر ، افزایش جمعیت در کشورهای در حال رشد ، کاهش منابع و امکانات موجود در این کشورها و پیدایش نیازهای اجتماعی و اقتصادی جدید همگی سبب توجه نهادها و مقامات مسئول در این کشورها به این نیازها و چاره اندیشی بنیادین یا مقطعی برای آنها شده است. بنابر بررسی های به عمل آمده و براساس آمارهای موجود ، یکی از مهمترین مشکلات فراروی جوامع در حال توسعه و حتی کشورهای صنعتی مشکل بیکاری است. مجموعه راه حل هایی که برای رفع این مشکل جهانی ارائه شده است ، اصطلاحاﹰ »کارآفرینی« خوانده می شود.

در اقتصاد رقابتی و مبتنی بر بازار امروزی که با تغییرات و تحولات سریع بین المللی همراه شده و فرایند گذر از جامعه صنعتی به جامعه اطلاعاتی را سبب ساز گردیده است ، از کارآفرینی به عنوان موتور توسعه اقتصادی یاد می شود که می تواند در رشد اقتصادی کشورها ، ایجاد اشتغال و رفاه اجتماعی نقش مهمی را برعهده داشته باشد. امروزه دیگر اقتصاد ملی جای خود را به اقتصاد جهانی داده است و در این عرصه کشورهایی موفق خواهند بود که فرصت های شغلی را تنها به چارچوب جغرافیایی محدود نسازند ، بلکه فضای کاری وسیعی به وسعت جهان در ذهن خود داشته باشند.

اما واقعاﹰ چه ابزار یا وسیله ای می تواند چنین فضای گسترده ای را فراهم نماید؟ فناوری اطلاعات و در رأس آن اینترنت پاسخ این سوال را به آسانی داده است. کاربردهای گوناگون اینترنت طی دهه اخیر سبب شده است تا این امکان ارتباطی فرضیه ای را که در گذشته با شک و تردید تحت عنوان »دهکده جهانی« مطرح می شد ، امروز برای ساکنان زمین به واقعیتی ملموس تبدیل نماید. امکانات منحصر به فرد اینترنت سبب پیدایش شکل جدیدی از تجارت شد که امروزه به نام تجارت الکترونیک شناخته شده است. انجام تعاملات تجاری به صورت پیوسته و سهولت در پرداخت و دریافت وجوه سبب ایجاد تحولی شگرفت در شکل و ماهیت تجارت گردیده است.

با وجود این ، به منظور دست یابی به یک تکنولوﮊی مناسب و بهره گیری صحیح از آن در پیشبرد اهداف توسعه ملی کشور آگاهی از مفاهیم اصلی تکنولوﮊی و فن آوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطاتی ضروری است.

افزون بر نوآوری های صورت گرفته و الگوهای نوین زندگی ، فن آوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی موجب گسترش و پیچیده تر شدن سازمان های اجتماعی شده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید