بخشی از مقاله
چکیده
اصل اولیه در انجام پروژه، طراحی و اجرای هرچه بهتر خواسته های ذینفعان و تحویل به موقع آن است. برای اینکه بتوان به این امر دست یافت در اجرای پروژه باید مدیریت صحیح و متناسب با اصول مدیریتی بر روند کارها نظارت داشته باشد. تکنولوژی مدل سازی اطلاعات ساختمان یکی از ابزارهای درحال پیشرفت و امیدوار کننده در صنعت معماری، مهندسی و ساخت است که در زمینه های مختلف این رشته توانایی بکارگیری دارد.
ساخت مدل ساختمان و نگهداری اطلاعات مرتبط با ساختمان، سازه و تاسیسات آن میتواند کیفیت ارائه خدمات را تا حد بسیار زیادی افزایش داده و برعکس هزینه انجام و زمان مورد نیاز را کاهش دهد . جنبه تکنولوژیک مجازی سازی به تیم دخیل در هر پروژه کمک می کند تا آنچه که ساخته خواهد شد را در یک محیط شبیه سازی شده مشاهده و بررسی نموده و مشکلات محتمل در طراحی ساخت و بهره برداری را از قبل شناسایی نمایند. در این مقاله به معرفی مزایای استفاده از واقعیت مجازی در ساختمان سازی پرداخته خواهد شد.
1 -مقدمه
صنعت ساخت و ساز بسیار بزرگ و بیش از میلیون ها نفر را در طیف گسترده ای از مشاغل، مهندسی و پرسنل فنی و صنعتگران ماهر وعملیات حرفه آگاهانه را در بر دارد. ساخت و ساز، صنعتی با خطر بالا که شامل مجموعه ای از فعالیت های مربوط به ساخت، تغییر و یا تعمیر می باشد. صنعت ساخت و ساز، مثل همه صنایع زبان فنی خاص خود را دارد. زبان مشترک کل صنعت شامل درک درستی از زبان در مورد سازه ها، اجزا و عناصر، آشنایی با زبان تخصصی و فنی و ایجاد استراتژی برای تفسیر است.
روش های مدرن ساخت و ساز دامنه گسترده ای از فن آوری از جمله ساخت و ساز پیش ساخته و یا ساخت در محل است. در حالی که تمایز بین ساخت و ساز و تولید از همپوشانی آشکار و یا ارتباط نزدیک برخوردار است.[1] روش های مدرن ساخت و ساز که شامل طیف وسیعی از فرآیندها و فن آوری که شامل پیش ساخته، مونتاژ خارج سایت و فرم های مختلف از مشخصات زنجیره تامین تعریف می کند که تحت شرایط کنترل شده باعث کنترل بازه های زمانی و دقت در پیش بینی تاریخ اتمام و محدودیت محدود به دسترسی به محل و عوامل خطر کمتر را قادر می سازد. که ویژگی هایی نظیر هدف خاص مشخص، انجام وظایف خاص، آغاز و پایان معین، منابع در حال مصرف برای ساخت و ساز یک پروژه تعریف شده است.
هدف از ساخت و ساز ایجاد تفاوت در انجام پروژه های بزرگ و منحصر به فرد که نیازمند زمان، پول، نیروی کار، تجهیزات و مواد و نمونه هایی از انواع منابع است. ساختمان چرخه طراحی مصالح ساختمانی، قطعات، سیستم های اطلاعاتی و شیوه های مدیریتی برای ایجاد محیطی امن و سالم است که به تسهیل و پیش بینی تغییرات آینده و انطباق احتمالی برای از بین بردن بازیابی تمام سیستم ها، قطعات، و مواد می باشد
-2 مجازی سازی
مجازی سازی روشی است برای تقسیم منابع یک سیستم کامپیوتری برای ایجاد چند محیط اجرایی مجزا با استفاده از تکنیک های مختلفی مانند شبیه سازی جزیی یا کامل یک ماشین. به بیان دیگر، مجازی سازی شیوه ای برای استخراج و به کارگیری منابع سیستمی به منظور استفاده بهینه از انها است. در واقع با استفاده از این فناوری میتوان یک منبع فیزیکیمثلاً - یک پی سی یا یک سیستم عامل - را به گونه ای پیکربندی کرد که به صورت چند منبع منطقی عمل کند. به طوری که از دید کاربران، هر یک از این سیستم های منطقی درست مانند یک سیستم حقیقی مستقل کار می کند.
-3 مزایای استفاده از واقعیت مجازی - - VR1
یک مدل VR می تواند برای مقاصد زیر مورد استفاده قرار گیرد:
ترسیمات مناسب ساخت:تولید نقشه های اجرایی برای سیستم های متنوع ساختمان مثلا شیت های نقشه ساخت کانال های فلزی ساختمان که میتوان به سرعت و درست پس از تکمیل شدن مدل VR تولید گردد.
بازبینی استانداردها: این امکان وجود دارد که آتشنشانی و دیگر ادارات بتوانند برای بازبینی و بررسی مقررات خود از این مدل استفاده کنند.
مدیریت امکانات: گروه های مدیریت امکانات می توانند از VR برای نوسازی، برنامه ریزی فضایی، پشتیبانی و نگهداری بنا استفاده کنند.
تخمین هزینه ها: مدل های VR در درون خود به صورت پیش فرض ویژگی تخمین هزینه ها را دارند. مقادیر مصالح به صورت خودکار و حساس به هر تغییر هرچند اندک، قابل استخراج و تغییر می باشند.
ترتیب ساخت: مدل VR می تواند به صورت موثر به منظور کنترل توالی ورود مصالح، ساخت و زمانبندی دریافت اجزای ساختمان به کارگرفته شود.
تشخیص درگیری، تداخل و تصادم: به دلیل آنکه مدل VR با مقیاس و به صورت سه بعدی ساخته شده است، عمده سیستم های ساختمانی به صورت بصری قابل مشاهده هستند و در نتیجه تداخلات سیستم های ساختمانی به سهولت قابل مشاهده است. مثلا این فرآیند توانایی بررسی آن را دارد که آیا لوله کشی ها با سازه فلزی و دیوارها و داکت ها تداخل دارند با خیر؟!
تصویرسازی :رندرهای سه بعدی واقعی- و نه تصویری خیالی- میتواند به سهولت و با اندکی صرف زمان از مدل VR خروجی گرفته شوند.
یکی از ویژگی های VR این است که هر جزء تعریف شده در آن، دارای اطلاعات مربوط به طول و عرض و ارتفاع و هر آنچه دیگر که برای تخمین کمی پروژه لازم است، می باشد. بنابراین با بیرون کشیدن مصالح و اجزاء مدل و مرتبط کردن اطلاعات کمی آنها با برنامه های تخمین مالی، میتوان برآورد دقیقی از قیمت پروژه داشت. طرح و تخمین کمی آن به نحوی به هم وابسته می باشند که با اعمال کوچکترین تغییری در طراحی، اثرات کمی و مالی آن به راحتی برای تمام دست اندرکاران پروژه در همان لحظه قابل رویت است. بنابراین، به کمک VR احتمال جلو افتادن طرح از هزینه پروژه و نهایتاً ورشکستگی پروژه بعید است.
مزیت کلیدی VR آن عبارت است از: دقت مهندسی در ارائه بخش های مختلف ساختمان در یک محیط داده یکپارچه می باشد.
دیگر مزیت های آن عبارتند از فرآیندهای موثرتر و سریعتر: اطلاعات بسیار ساده تر به اشتراک گذاشته می شوند و می توانند ارزش افزوده ایجاد کرده و دوباره مورد استفاده قرار گیرند.
طراحی بهتر: پیشنهادات طراحی می توانند با دقت زیاد تحلیل، شبیه سازی ها با سرعت انجام و عملکردها با اطمینان زیاد ارزیابی شوند. این موارد همگی موجب ارتقا توانایی ها و راه حل های نوآورانه می شود.
هزینه ها و داده های محیطی کنترل شده: عملکردهای محیطی بسیاری قابل پیش بینی می شوند و همین طور هزینه های چرخه حیات بهتر فراهم می گردد.
کیفیت بهتر تولید: در این مدل برون داده های نهایی انعطاف پذیر هستند.
خدمت بهتر به مشتری: طرح پیشنهادی با توجه به سه بعدی بودن آن برای کارفرما و بهره بردار قابل فهم تر می باشد.
داده های چرخه حیات: احتیاجات طراحی، ساخت و اطلاعات عملیاتی می توانند در مدیریت منابع و امکانات مورد استفاده قرار گیرند.
کاهش هزینه های اجرا: با بکارگیری VR در صنعت ساختمان در هزینه های اجرای پروژه های ساختمانی صرفه جویی می شود.
بانک اشیا و اجزای ساختمانی: با به کارگیری VR شرکت ها و سازندگان تجهیزات ساختمانی می توانند اطلاعات مدل شده محصولات خود را به آسانی در اختیار طراحان و متخصصین قرار دهد.