بخشی از مقاله

چکیده:

مقاله حاضر به بررسی مفهوم روایت، که حلقهای مفقوده در بسیاری از پویانماییهای ملی ایران است، میپردازد. این پژوهش سعی دارد تا با الهام گرفتن از نحوه روایت سنت نذر در جامعه سنتی ایران، به بازنگری دوبارهای با استفاده از علم هرمنوتیک متن به رابطهای جدیدی میان جامعه سنتی ایران با جامعه معاصر آن برسد، که ماحصل این دستاورد را میتوان در صنعت پویانمایی ملی به کار برد. از جمله اهداف این پژوهش شناخت نقش داستانی روایتهای نذورات در جامعه سنتی ایران است.

گزارههای مهم فرهنگی و تاریخی موجود در این روایتها به لحاظ عینیت و قطعیت مرجعی مناسب برای خلق نوآوری در حوزه پویانمایی ملی میباشد. این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی در پی پاسخ به این سوال اصلی است که چگونه میتوان از روایت نذورات سنتی ایران در تولیدات پویانمایی ملی بهره جست؟و چه راهکارهایی را میتوان ارائه داد؟ نتایج حاصل از تحقیق بیانگر این مطلب است که آنچه موجب میشود فیلمهای پویانمایی با وجود استفاده از اتمسفر خیالانگیز ایرانی در تمام جهان مورد توجه واقع شود، به نوعی همه فهم کردن قواعد روایتی ایرانی میباشد. شاید بهتوان از اصطلاح ترجمه بصری ملیتهای مختلف و برداشت آنها نسبت به هنر و فرهنگ ایرانی نام برد.

مقدمه

مقاله حاضر، تحلیلی جدید از ماهیت روایتی میباشد، که در سنت نذورات جامعه سنتی ایرانی در ایام خاص سال مورد بررسی قرار گرفته است، که تشریح داستانی ماهیت اعتقادی - مذهبی جامعه دینی ایران میباشد. سنت نذر در ایران عمری به درازای تاریخ و فره نگ ایرانی دارد. ش نا خت ج هان یان از سنتهای سرزمین ایران پیش از اسلام و قبل از اسلام، ناشی از تلاش مردمانی است که ذوق هنری را با جاذبههای اسطورهای پُر رمز و راز فرهنگ و هنر ملی در آمیختهاند. سنت نذر به عنوان یکی از ارزشمندترین دستاوردهای مردم، خود یک فرهنگ آیینی تصویری میباشد. فرهنگی مرکب از هنرهای دا ستانی فولکلور که ایام خا صی در سال، باعث تکامل این هنر ا صیل ایرانی شده ا ست. این هنر سنت آفرین نیز بوده و بیان کننده حالات، باورها، اعتقادات دینی میباشد و مکنونات قلبی مردم پاک سرشت را در خود جای داده است.

از سوی دیگر، این پژوهش درصدد احیای هویت تصویری و دا ستانی ایرانی نهفته در ساختار روایتی نذورات سنتی ایران از طریق بازآفرینی فضاها، روایتها در قالبهای جدید هنری به نحوی کارآمد در پویانمایی معاصر ایرانی، به همراه حفظ ارزشهای موجود در روایتهای سنتی نذورات است، بهطوریکه بتوان با بکارگیری خلاقیت پلی میان سدههای مختلف زده و آنرا در پویانمایی متجلی کنیم.

بنابراین ضرورت و کاربرد تحقیق نیزحضور پُررنگ در جامعه جهانی و همچنین استفاده ملی - بومیسازی - از نحوه روایت سنت نذورات ایرانی را تقویت و نگاه دست اندرکاران تولیدات پویانمایی نسبت به تولید پویانمایی ملی نوآورانهتر میکند تا جایی که موانع صادرات پویانمایی ایرانی از بین برود، به همین علت ما برای ر سیدن به مکان منا سب تولیدات پویانمایی ایرانی هم از نظر کیفیت و کمیت نیازمند به وجود آمدن سی ستمهای مدیریتی هنری آشنا با آداب و سنن ایرانی هستیم تا بتواند نگاه خلاقانهتری نسیت به تولیدات پویانمایی ایرانی داشته باشد.

پیشینه این پژوهش را به طور کلی میتوان در دو گروه طبقهبندی کرد که براساس همین دستهبندی است که پیشینه این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است:

-1تجزیه و تحلیل نحوه روایت در شاخه تصویرسازی -2 کاربرد روایت و سنتهای ایرانی-باستانی در تولیدات پویانمایی تحقیقاتی که به تجزیه و تحلیل روایت پرداخته است میتوان به موارد زیر اشاره داشت:

پایاننامه برر سی شیوه روایتگویی شرقی و تأثیر آن بر تصویرسازی ٌ مطالعه تحلیلی و مقایسهای را از بکارگیری شناخت انواع روایتگری شرقی در ادبیات عامیانه و فولکلور شرقی و دستهبندی آنها با هدف آفریدن شخصیتهای جذاب تصویرسازی شده برای کتاب است. نگاه این پژوهش به خصوص به یخ شی از شخ صیتهای ا سطورهای و اف سانهای ا ست که با دا شتن ویژگیهای مثبت و منفی به همراه عنا صر طنز و اغراق، پتان سیل لازم را برای تبدیل شدن به شخ صیتهای اثرگذار را دارا باشند.

پا یان نا مه تجز یه و تحل یل تصویرسازی ا ندرز نا مه امیرعن صرالمعالیٍ از آنجا که هنر هر ملتی ریشه در باورها و اعتقادات و اساطیر مردمان آن دارد و رمزگشایی آن نیازمند شناخت اسطورههای آنان است.

تحقیقاتی در آثار گذشتگان است. این پایاننامه در دو بخش ابتدا به خصوصیات انواع داستانها و سپس به تصاویر آنها پرداخته است.

پایاننامه جستاری پیرامون نوروز و نشانههای تصویری مرتبط با آنَ ، را میتوان پژوهشی مناسب در جهت روشنتر کردن سبک و سیاق این سنت آیینی باستانی دانست، پژوهشگر با مقایسهای که بین نمادها و علائمهای بکار رفته انجام داده است، نحوه استفاده کاربردی این نشانهها در پروژه تبلیغاتی جهت تبریک سال نو را بکار گرفته است.

پایاننامه بررسی چگونگی شناخت هویت و ارزشهای اجتماعی و فرهنگی ایرانی - اسلامی برای کودکان با استفاده از انیمیشنُ، این پژوهش سعی دارد به این سوال پاسخ دهد که هنرهای نمایشی نظیر سینما و انیمیشن که سعی بر استفاده از منابع ادبی نظیر قصهها و افسانهها دارند، آیا میتوانند طبق الگوی منبع بار محتوایی اثر را به زمان مخاطب خود منتقل کنند.

این پژوهش در دس ته تحقی قات بن یادی - کاربردی قرار میگیرد. روش تحقیق به طریق تحلیلی و توصیفی با استفاده و مطالعه اسناد و مدارک میباشد. ابزار و شیوههای گردآوری اطلاعات شامل ج ستجوی کتابخانهای و میدانی و بهرهگیری از نمونههای داستانی آیینی بر جای مانده به صورت مستقیم و توصیفی مردم و استفاده از پویانماییهای مرتبط با موضوع میباشد.

قدمت سنت نذر و اهمیت آن

عقاید و باورهای فرهنگی، اجتماعی و مذهبی همواره در طول تاریخ عنصر اساسی و باطن هنرها به شمار رفته و در هر دورهای به همراه ذوق و خلاقیت هنری به اشکال و رموز گوناگون برروی هنر منعکس شده است.

از شواهد فرهنگ مردم و منابع تاریخی چنین استنباط میشود که اهدای نذورات از بنیادین و کهنترین صور رفتارها و تجربههای دینی فرهنگها، جامعهها و جمعیتها بوده است و برمبنای آن میتوان گفت بیشتر زندگی افراد متدیین با تجربههای دینی فرهنگی درهم تنیده شده است. بهعبارتی درخواست برآورده شدن آرزوها که انگیزهای همگانی و همه زمانی است.

اگر با نگرشی اندیشمندانه به منابع قبل از اسلام و سپس دوره اسلامی بنگریم، شاهد بالندگی هرچه بیشتر این رسم کهن در ادوار مختلف تاریخ ایران خواهیم بود. نذر در اسلام،یکی از منابع مالی پیشبینیشده برای جلوگیری از تمرکز ثروت در دست ثروتمندان و به عبارت دیگر فقززدایی از جامعه اسلامی است.فقر که به عنوان پدیدهای ناگوار،بهطور دائم با نوع بشر همراه بوده است،همواره وی را آزار داده و مشکلات اقتصادی،فرهنگی،اجتماعی و حتی سیاسی به دنبال داشته است تا جاییکه ظهور اندیشه مارکسیسم را ناشی از مسائل و مشکلاتی که به واسطه فقر پدید آمد،نسبت میدهند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید