بخشی از مقاله
چکیده
ظهور تکنولوژی های نوین ارتباطی در عصر حاضر به همراه تحولاتی که در فضای مجازی بوجود آمده است، بسیاری از کارکردهای خانواده ها را دچار اختلال کرده است.
از زمانی که اینترنت وارد فضای زندگی انسان شده تا به امروز، علی رغم تمام محاسن و مزایای آن، یکسری دغدغهها و نگرانیهایی را بر خانوادهها تحمیل نموده است. موضوعی که در تمام جوامع موضوعیت داشته و محدود به جامعه و یا اقلیتی خاص نمیشود.
به دلیل ویژگیهای خاص شبکه های اجتماعی و نو بودن این پدیده، بسیاری از والدین فرصت، امکان و یا توان کافی برای شناخت دقیق این فضا و کاربردهای آن را به دست نیاوردهاند و عدم آشنایی مناسب آنها و در مقابل استفاده روزمره نوجوانان و جوانان و حتی کودکان از شبکه های اجتماعی باعث شده است که یک فضای محرمانه و خصوصی در داخل خانه برای فرزندان ایجاد شود و آنها بدون دغدغه و بدون احساس وجود ناظر بیرونی به شبکه های اجتماعی مختلف دسترسی یافته و بعضاً به دلیل ویژگیهای سنی و شخصیتی و کنجکاویهای خود متأثر از فضاهای ناسالم موجود در شبکه های اجتماعی گردند. در این پژوهش نگارندگان به بررسی مزایا و مهمترین آسیب های شبکه های اجتماعی پرداخته و راهکارهایی جهت مقابله و کاهش تهدیدات فضای مجازی در ابعاد اجتماعی، فرهنگی، آموزشی و... ارایه می شود.
مقدمه
در حالی که هنوز هیچ کس تصور نمیکرد که روزی جنبه اجتماعی اینترنت به صورت کاربرد اصلی آن درآید، شبکه های اجتماعی اینترنتی پای به عرصه وجود گذاشتند.
اگرچه بسیاری از ابداعات و نوآوریها با انگیزه تأمین رفاه وآسایش وتحکیم ارزشهای انسانی و درجهت نیل به کمال شکل گرفته است، اما درعین حال به دلیل برخی کج فکری ها و استفاده های نادرست از ابزارهای جدید، این اختراعات، گاه جسم و جان و اخلاق و روان انسان ها را مورد آسیب قرار داده و گاه فرهنگ و اعتقادات و رفتارهای اجتماعی وی را دگرگون کرده است.
شبکه های اجتماعی به عنوان یکی از مهم ترین ابداعات بشر در قرن اخیر، با قابلیت ها و کارکردهای متعدد و گسترده اش، بخش های مختلف زندگی انسانی را تحت تأثیرات مثبت و منفی خود قرار داده است.
فضای مجازی نسل جدیدی از فضای روابط اجتماعی هستند که با اینکه عمر خیلی زیادی ندارند، توانسته اند به خوبی در زندگی مردم جا باز کنند. مردم بسیاری در سنین مختلف و از گروه های اجتماعی متفاوت در فضای مجازی کنار هم آمده اند و از فاصله های بسیار دور در دنیای واقعی، از این طریق با هم ارتباط برقرار می کنند.
این روزها با توجه به استقبال گسترده از شبکه های اجتماعی مجازی، بررسی مسائل مربوط به این شبکه ها جهت اتخاذ تصمیمات صحیح و برنامه ریزی دقیق توسط مسئولان فرهنگی و اجتماعی و نیز والدین، ضروری است.
روششناسی تحقیق
تحقیق حاضر به لحاظ نوع کاربردی و به لحاظ اجرا از روش توصیفی - اسنادی که مبنای مطالعات آن کتابخانه ای می باشد. در این روش منابع اصلی مورد استفاده، کتب مرجع و تخصصی در زمینه موضوع مورد مطالعه و مجموعه های حقوقی، مجموعه قوانین و مقررات و مقالات علمی-تخصصی منتشر شده در نشریات تخصصی است روش گردآوری اطلاعات با توجه به نوع تحقیق به روش کتابخانه ای است و بر اساس آن با مراجعه به منابع و ماخذ علمی شامل کتاب، مجله ها و نشریات ادواری موجود در کتابخانه ها، اسناد و نشریات حقوقی و... همچنین پایگاه های اینترنتی حاوی تحقیقات و مقالات علمی معتبر اطلاعات مورد نیاز تحقیق گردآوری شد. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار فیش و تکنیک فیش برداری استفاده شد. در مرحله فیش برداری از تکنیک ماخذگذاری به روش علمی و مستند سازی استفاده شد.
بعد از جمع آوری اطلاعات از طریق فیش برداری، فیش ها با توجه به عنوان، موضوع جزئی تحقیق طبقه بندی شده و اطلاعات و مطالب در بخش های مختلف آورده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات بصورت توصیفی و استدلالی انجام گرفت.
اهداف و کارکردهای شبکه های اجتماعی
-1 سازماندهی انواع گروه های اجتماعی مجازی
-2 توسعه مشارکت های اجتماعی -3 به اشتراک گذاشتن علاقه مندی ها توسط اعضا -4 ایجاد محتوا توسط اعضا -5 تبلیغات هدفمند اینترنتی
مزایای شبکه های اجتماعی
-1انتشار سریع و آزادانه اخبار و اطلاعات، افزایش قدرت تحلیل و تقویت روحیه انتقادی
-2عدم وجود محدودیت زمانی و مکانی