بخشی از مقاله
چکیده:
یک مدیر اسلامی سعی در شرکت دادن افراد در بحث ها و گوش دادن به نظرات و نقدهایشان دارد به این ترتیب و با خرد جمعی می توان مشکلات پیش روی سازمان را با درکی مشترک سعی در برطرف شدن کرد.
بحث مدیریت بومی یا غیر بومی نیز بیشترین تأثیرات را در روابط اجتماعی داخل سازمان و خارج سازمان دارد که در این تحقیق سعی در تأثیر این نوع رابطه ها در مدیریت مکان های آموزشی چه بعد مثبت و چه بعد منفی آن شده است.
یک مدیر آموزشی علاوه بر ویژگی های مورد نظر باید یک سری ویژگی های خاص او را هم مورد بررسی قرار داد و به تاثیرهای آن در پیشبرد برنامه ها و اهداف مورد نظر پی برد یکی از این ویژگی ها که کمتر به آن پرداخته شده است ویژگی بومی بودن یا غیربومی بودن مدیر آموزشی آنهم در محیط های کاملا بومی مثل روستاها و شهرهای کوچک است.
مقدمه
بر همه کس روشن است که استقلال وعظمت یک جامعه برآموزش و پرورش و نوع تعلیم و تربیت جوانان آن بستگی دارد. آن چیزی که می تواند جامعه را از رکود و انحطاط نجات داده و در راه سعادت وترقی پیش ببرد، همانا آموزش وپرورش آن جامعه است
نیاز به مدیریت و رهبری در همه زمینه های فعالیت های اجتماعی محسوس و حیاتی است. این نیاز به ویژه در نظامهای آموزش و پرورش اهمیت زیادی دارد. زیرا آموزش وپرورش نقش اساسی از لحاظ گردش امور جامعه وتداوم و بقای آن بر عهده دارد و رهبری و مدیریت اثربخش لازمه تهیه و اجرای برنامه های آموزشی و پرورشی نتیجه بخش و کیفی است. - علاقه بند،اصول مدیریت آموزشی - مدیریت و رهبری از ارکان سازمان و جامعه است. مدیریت آموزشی، در بین سایر انواع مدیریت ها از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
اگر آموزش و پرورش هر جامعه در رأس همه مسائل جامعه باشد، مدیریت آموزشی نیز با همان منطق جایگاه مهمی در بهسازی و توسعه جامعه دارد. اگر مدیران آموزشی یک جامعه دارای دانش و مهارت های کافی باشند، بدون تردید، نظام آموزشی نیز از اثر بخشی، کارایی و اعتبار بالایی برخوردار خواهد بود. - میرکمالی،رهبری و مدیریت آموزشی - در این تحقیق درس مدیریت آموزشی بنده سعی کرده ام تأثیر مدیریت بومی را بر مجتمع های آموزشی مورد بررسی قرار دهم،چه جنبه مثبت و چه منفی، البته با توجه به محدودیتها و کمبود منابع رسیدن به نتایج دلخواه را به سختی انداخت.
بیان مساله
بومی بودن مدیریت و در اخص آن مدیریت بومی آموزشی، می توان این را گفت که یک موضوع خاص و جدید می با شد که دارای کمترین منابع ، مقاله و موضوعات پیرامون این بحث است، به نظر بنده بومی بودن مدیریت آموزشی را می توان در مقوله جامعه شناسی آموزش وپرورش جستجو کرد. بومی بودن یا نبودن یک مدیر مسأله اجتماعی است، که باید مورد بررسی قرار گیرد.
جامعه شناسی آموزش و پرورش بر مطالعه روابط میان آموزش و پرورش و جامعه، از طریق کاربرد منظم دانش، مفاهیم، نظریه ها، روشها و فنون جامعه شناسی، اطلاق می شود. - جامعه شناسی آموزش و پرورش/علاقه بند - به طور کلی، هدف جامعه شناسی آموزش و پرورش آن است که پدیده آموزش و پرورش، نحوه تشکیل و سازمان پذیری، وکارکردهای عمومی آن را در زندگی اجتماعی مطالعه کند. بدیهی است که در هر جامعه ای ، دامنه آموزش و پرورش از چارچوب نظام آموزش و پرورش فراتر می رود.
آموزش و پرورش پدیده ای است که آشکار یا نهان در تمام ارکان و نهادهای اجتماعی جای دارد و از راه تأثیرات متقابل ، در کل نظام اجتماعی نفوذ می کند. فراگرد آموزش و پرورش ، متضمن ترکیبی از روابط و کنش های متقابل اجتماعی است. - همان - همچنین با توجه به فرهنگ حاکم بر هرجامعه می توان نسبت تأثیر نوع مدیریت - چه بومی و غیربومی - دست یافت یقیناً در جامعه اسلامی ما هم میتوان تأثیر جنبه های مختلف این قضیه را بررسی و بیان کرد.
اهداف تحقیق هدف اصلی : بررسی تأثیر مدیریت بومی برآموزشگاههای روستایی.
اهداف فرعی :
بررسی تأثیرآموزشگاههای روستایی بررسی تاثیر اسلام در مدیریت
بررسی تاثیر مکاتب مختلف بر مدیریت آموزشی
ضرورت واهمیت:
به منظور ساماندهی مدیریت واحد های آموزشی ،افزایش طول مدت بهره مندی دانش اموزان از مدیریت و خدمات آموزشی و پرورشی واحد ویکپارچه و افزایش موفقیت وکارایی مدارس ابتدایی روستایی وعشایری و ارتقای سطح ارائه خدمات آموزشی وپرورشی از طریق معلمان راهنمای روستایی و بهبود کیفیت آموزش و پرورش در مناطق روستایی و عشایری و مشارکت بیشتر معلمان و دانش آموزان در امر آموزش وفراهم ساختن بستر مناسب در بهره گیری از امکانات آموزشی ،پرورشی و تجهیزاتی و... مدارس تابعه از یکدیگر و حفظ ادامه کار مدارس با حداقل جمعیت دانش آموزی وافزایش رضایتمندی شغلی و رفع مشکلات معلمان راهنما روستایی وعشایری وایجاد بستر های مناسب جهت ارائه خدمات آموزشی وپرورشی و مشاوره وراهنمایی هرچه بهتر این عزیزان به مدارس دولتی ابتدایی روستایی وعشایری تحت پوشش تهیه شده است.
انتظار می رود با تصویب واجرای این طرح گامی موثر و کار آمد در ارائه خدمات آموزشی و پرورشی با کیفیت مطلوبتر به دانش آموزان تحت پوشش مدارس دوره ابتدایی روستایی وعشایری کشوربرداشته شود. - سخنان وزیر وقت آموزش وپرورش در گردهمایی کشوری معلمان راهنمای تعلیماتی که در 18و19 اسفند ماه 1388در مرکز تربیت معلم نسیبه -
تعاریف
در ابتدا این تحقیق باید تعریفی از مدیر و در کل مدیریت و در اخص مدیریت آموزشی داشته باشیم، باید گفت در واقع تعاریف زیادی از مدیریت وجود دارد که بنده از میان تعاریف صاحب نظران مختلف چند مورد را انتخاب کرده و در این تحقیق به آنها اشاره نموده ام.
مدیریت در لغت
مدیریت در لغت به معنای اداره کردن و گرداندن است . و در اصطلاح علم و هنر متشکل و هماهنگ کردن ، رهبری و کنترل فعالیت های دسته جمعی برای نیل به هدفهای مطلوب ، با حداکثر کارایی می باشد. البته برای مدیریت تعاریف زیادی شده است از جمله : روش به گردش در آوردن کارهای یک سازمان اجتماعی یا صنعتی از لحاظ اقتصادی ، اداری ، سیاسی و اجتماعی در جهت رسیدن به هدف های آن سازمان است که دست مایه او در این راه عبارت اند از:الف - افرادب - کارج - هدف
مدیریت چیست:
مدیریت، فعالیتی است منظم، در جهت تحقق هدفهای معین که از طریق ایجاد روابط میان منابع موجود، انجام دادن کار با مشارکت افراد دیگر و شرکت فعال در تصمیمگیری صورت میگیرد. به بیان دیگر، منظور اصلی مدیریت در هر سازمانی عبارت است از هماهنگسازی کوششهای افراد انسان و استفاده از منابع دیگر برای تحقق هدفهای سازمان. - مدیریت/علاقه بند -
مدیریت آموزشی:
مدیریت آموزشی به معنی عام، برنامهریزی، سازماندهی، هدایت، هماهنگی و نظارت و ارزشیابی فرایند آموزش تعریف شده است. اما مدیریت به معنی خاص، به صورتهای زیر تعریف میشود:
مدیریت آموزشی، راهنمایی، مددکاری و ایجاد محیط مناسب برای فعالیت آموزشی است.
مدیریت آموزشی، فراگردی اجتماعی است که مستلزم ایجاد، نگهداشتن، برانگیختن، کنترل کردن و وحدت بخشیدن نیروهای انسانی و مادی میباشد که بهطور رسمی و غیررسمی در درون یک نظام واحد شکل و سازمان مییابند، تا هدفها و مقاصد آموزشی را تحقق بخشند.
مدیریت آموزشی، فرایند هماهنگ کردن استعدادهای آدمی و بهرهگیری از شرایط محیطی برای اهداف آموزشی است.
ارکان آموزشگاههای روستایی:
الف- مدیر:
ب- شورای مدرسه:
ج- واحدهای آموزشی و پرورشی