بخشی از مقاله

چکیده

تکنولوژی به گونه ای در حال پیشرفت می باشد که اگر از خود آن در جهت متناسب استفاده نگردد، زمین و تمام موجودات زنده تحت تاثیر مستقیم اثرات مخرب آن قرار خواهند گرفت. با توجه به نیازهای روزافزون انسان در زمینه هوشمند سازی، پایداری و از سویی دیگر افزایش مصرف انرژی و آلایندگی های زیست محیطی، فقدان الگوهای متاثر از بطن جامعه در هوشمندسازی جهت ترویج فرهنگ مصرف بهینه و تجدیدپذیر قابل درک است.

پژوهش حاضر، یک تحقیق میان رشته ای برای دستیابی به حداقل رساندن مصرف انرژی با بکارگیری پنل های هوشمند خورشیدی در اماکن مذهبی، که ریشه در اعتقادات دینی، فرهنگی و اجتماعی مردم دارند را بگونه ای دنبال می کند که الگویی منطقی و اثرگذار برای فرهنگ سازی در بستر جامعه جهت استفاده از انرژی های تجدیدپذیر و هوشمند خلق کند، تا هرچه بیشتر به سمت شهر هوشمند و محیط زیستی سالم نیل یابیم. روش تحقیق در این پژوهش آمیزه ای از روش استنادی و مطالعات میدانی می باشد، که پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات و بررسی آماری، پژوهش به نتیجه گیری منطقی و اثبات فرضیه پژوهش دست می یابد. این پژوهش در دسته ی پژوهش های کاربردی قرار می گیرد.

مقدمه

ایران نه تنها در سوخت های فسیلی غنی است بلکه در انرژی های تجدید پذیر نیز پتانسیل های فراوانی دارد. پتانسیل های انرژی های تجدید پذیر چندین برابر منابع فسیلی تخمین زده شده است

خورشید سرچشمهی عظیم و بیکران انرژی است که حیات زمین بدان بستگی دارد و همهی دیگر انواع انرژی نیز، بگونهای از آن نشأت گرفتهاند. اگر همهی سوختهای فسیلی را جمع کرده، بسوزانیم، این انرژی معادل تابش خورشید به زمین، تنها برای 4 روز خواهد بود. - سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی جغرافیا - از این رو موضوع امنیت انرژی یکی از مضامین مهم بررسی های امنیت ملی کشورهاست که اهمیت زیادی در مباحث توسعه پایدار دارد. 

انرژی خورشیدی یکی از شاخه های انرژی های تجدید پذیر است، پنل های هوشمند خورشیدی برای دستیابی به انرژی لایتناهی خورشید یک راهکار مناسب است. این به آن جهت است که، کاهش مصرف انرژی های تجدیدپذیر، هوشمند سازی شهری و جلوگیری از تخریب محیط زیست انسانی را به دنبال خود دارد. وقتی که هوشمند سازی و استفاده از انرژی تجدید پذیر در راس کار قرار می گیرد، دو نکته قابل تعمل است، اولین نکته مکان یابی مناسب برای بهره وری حداکثری و دومین نکته گسترش این تکنولوژی ها در سطح جامعه و افکار عمومی است، به گونه ای که فناوریهای هوشمند نوین به شکل یک ارزش درآیند.

نظام اعتقادی - Belief Systems - و طرح و نقشه فکری - Cognitive Maps - ساختار فهم رفتارهای فردی و اجتماعی را جهت میدهند.

یا به عبارت دیگر؛ یک تکنولوژی و فناوری نوین زمانی به مقبولیت عمومی می رسد که فرهنگ آن در بستر جوامع شکل بگیرد. هر تغییر و برنامه ریزی در صورتی محقق و پایدار می شود که از درون نظام اجتماعی ریشه گرفته باشد. 

انتخاب حرم مطهر آستانه در شیراز به دو دلیل صورت گرفته است؛.1 شهر شیراز دارای بیشینه پتانسیل جذب تابش خورشید و انرژی خورشیدی است،.2 شهر شیراز به عنوان سومین حرم اهل بیت در ایران مطرح است. به نظر می رسد که انرژی خورشیدی و استفاده آن در این مکان علاوه بر راندمان بالا، کاهش مصرف انرژی و آلودگی، توانایی فرهنگ سازی عمومی این تکنولوژی را نیز دارا می باشد.

در نتیجه این پژوهش را میتوان یک پژوهش میان رشته ای قلمداد کرد، که با استفاده از یک تکنولوژی نوین تجدیدپذیر - انرژی خورشیدیBپنل های خورشیدی - در مکانی مناسب که مقبولیت عمومی دارد،با اهداف کاهش مصرف انرژی و الگوسازی، فرهنگ آن تکنولوژی را وارد بطن جامعه کند.سوالات این پژوهش همانند عنوان آن از دو بخش مختلف تشکیل گردیده است، سوال ابتدایی چگونگی استفاده از انرژی خورشیدی جهت بهره برداری حداکثری و سوال دوم چگونگی فرهنگسازی استفاده از این تکنولوژی در جامعه است. مفاهیم و اطلاعات این تحقیق از مطالعات استنادی و میدانی تجمیع گردیده است، که پس از تجزیه تحلیل به چگونگی دستیابی به اهداف تحقیق می انجامد.

روش تحقیق

روش تحقیق در این پژوهش علمی B کاربردی از گردآوری اطلاعات استنادی مرتبط با انرژی خورشیدی، تکنولوژی، دین و فرهنگ و فرهنگسازی شروع گردیده است، در ادامه با برداشت های میدانی و آماری از نمونه مورد مطالعه، تجزیه و تحلیل اطلاعات آغاز شده است. با استفاده از ماتریس سازگاری، جنبه های مختلف این پژوهش و نمونه موردی تطبیق داده شده که بتوان راستی آزمایی این تحقیق را اثبات نمود.

یافته ها انرژی های تجدید پذیر

انرژی تجدید پذیر که انرژی برگشتپذیر نیز نامیده میشود، به انواعی از انرژی میگویند که منبع تولید آن نوع انرژی، بر خلاف انرژیهای تجدیدناپذیر - فسیلی - ، قابلیت آن را دارد که توسط طبیعتدر یک بازه زمانی کوتاه مجدداً به وجود آمده یا به عبارتی تجدید شود. این انرژی انواع مختلفی نظیر؛ انرژی بادی، آبی، دریایی، زیست توده و خورشیدی را شامل می شود. ایران نه تنها در سوخت های فسیلی غنی است بلکه در انرژی های تجدید پذیر نیز پتانسیل های فراوانی دارد. پتانسیل های انرژی های تجدید پذیر چندین برابر منابع فسیلی تخمین زده شده است. تلاش هایی که در ایران در دهه های اخیر انجام شده است، باعث گردیده انرژی های تجدید پذیر نیز به سبد انرژی های ایران افزوده شود. ایران در میان کشورهای حاشیه خلیج فارس در زمینه تنوع انرژی با معرفی انرژی های تجدید پذیر در راس قرار دارد.

انرژی خورشیدی

انرژی خورشیدی فرم دیگری از انرژی های تجدیدپذیر است و هیچگونه ابهامی در خصوص فراوانی انرژی خورشیدی ساطع شونده به زمین وجود ندارد. طبق نظر دانشمندان آمریکایی تابش 40 دقیقه ای خورشید به زمین، معادل انرژی مصرفی یک سال ساکنان کل زمین است

کوتاه ترین تعریف از انرژی خورشیدی را اینگونه می توان بیان نمود؛ به گرما و نور منتشر شده توسط خورشید، انرژی خورشیدی می گویند. پتانسیل فنی انرژی حرارتی خورشید عبارت است از کل امکانات بهره گیری از تابش خورشید با استفاده از تکنولوژی فعلی در دسترس با راندمان مشخص بدون در نظر گرفتن ملاحظات اقتصادی و نزدیکی به بازار مصرف است

انرژی خورشیدی منحصربهفردترین منبع انرژی تجدیدپذیر در جهان است و منبع اصلی تمامی انرژیهای موجود در زمین است. انرژی خورشیدی به صورت مستقیم و غیرمستقیم میتواند به اشکال دیگر انرژی تبدیل گردد. بهطور کلی انرژی متصاعد شده از خورشید در حدود 3٫18 x 101 ژول در ثانیه است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید