بخشی از مقاله

چکیده

از تصاویر ماهواره ای مربوط به سالهای 1985، 1988 و 1996 به منظور تفسیر منطقه ای ساحلی در حومه ی Joao Pessoa که در ایالت برزیلیایی در Paraiba واقع شده است، استفاده شد. نتایج تفسیر حاکی از شناسایی تغییرات متعدد و روابط جغرافیایی بود از جمله: تغییرات در رودخانه Paraiba و در خلال مسافتی چند کیلومتری، تغییرات حاشیه ی رودخانه که در نتیجه ی جریان اقیانوسی جنوبی- شمالی که در اثر بادهای جنوب شرقی ایجاد شده است، گسترش شهر Joao و افزایش تراکم ساخت و ساز، ثبات مرزهای بین مزارع نیشکر، مراتع و بقایای جنگلهای ساحلی اولیه یا همان

.1مقدمه

امروزه، تصویر برداری ماهواره ای به منظور شناسایی اطلاعات مختصر از سطح زمین بکار می روند. این امر منجر به شناسایی پدیده هایی به مراتب بیشتر در مقایسه با بررسی های زمینی شده است. تمرکز مقالات بر روی منطقه ای در شمال شرقی ساحل برزیل در Joao Pesseoa - شکل - 1، که تا کنون هیچگونه بررسی با استفاده از تصاویر ماهواره ای در این منطقه نشده است وجود دارد. نویسندگان به تفسیر تغییرات اقلیمی، مورفولوژیکی، اقتصادی و توسعه ی شهری با استفاده از این تکنیک می پردازند. آنالیزهای مختصر تصاویر، در تعیین روابطی که در مشاهدات زمینی آشکار نبوده اند، کمک کرده است

.2توصیف مناطق مورد بررسی

در شکل 2 ترکیبی از تصاویر باندهای 1 و 2 و 3 - یعنی باندهای آبی، سبز و قرمز - از ماهواره ی اسپات و با وضوح 20 متری نشان داده شده است. در شکل 3 ترکیبی از تصاویر باندهای 4 و 5 و 3 - یعنی باندهای قرمز، سبز و آبی - از ماهواره ی لندست و با وضوح 30 متری نشان داده شده است. با مشاهده ی شکل های 2 و 3، اولین نکته ی مورد توجه عبارتست از خط ساحلی شمال شرقی در ایالت :Paraiba در حاشیه ی شرقی اقیانوس اطلس، آبی تیره و متمایل به سیاه، و به سمت سواحل کم ارتفاع غربی، آبی متمایل به خاکستری و قرمز که تا حدودی توسط ابرهای سفید و سایه های سیاه ناشی از ابرها، مخفی شده است.

رنگ های قرمز با درجات مختلف نشان دهنده ی پوشش های گیاهی زنده است، قرمز تیره مربوط به جنگلها و مانگروها است، قرمز روشن مربوط به مزارع نیشکر و مراتع است و قرمز رنگ پریده مربوط به پوشش های گیاهی کم پشت یا خشک می باشد. رنگهای سبز بیانگر پوشش های گیاهی از بین رفته مثلا مزارع نیشکر برداشت شده است و نیز مناطق جنگلی و بوته زارها است، آبی متمایل به خاکستری بیانگر صخره ها، خیابانها و ساختمانهای بتونی است، آبی تیره و یا سیاه بیانگر آب - رودخانه، دریاچه و دریا - است، در حالیکه آبی روشن بیانگر آبهای گل آلود و آلوده می باشد. خط ساحلی حقیقی با مناطق ماسه ای بصورت یک خط سفید نشان داده شده است.

شکل -1 موقعیت جغرافیایی منطقه ی مورد بررسی در برزیل

.3تغییرات مشاهده شده با استفاده از مقایسه ی تصاویر

توصیفی با جزئیات به مراتب بیشتری از منطقه ی ساحلی توسط Hackendorf و Ulbricht در مقاله ای در سال 1997 ارایه شده بود.[3] در این مقاله، توالی تصاویر ماهواره ای گرفته شده در سالهای 1985، 1988 و 1996 برای نشان دادن تغییرات رخ داده در طول یک دهه استفاده می شوند. تفسیر تصاویر با استفاده از کپی های کاغذی تهیه شده از عکس های ظاهر شده و بصورت بصری انجام گرفته اند.

.1-3تغییرات در مسیر رودخانه

تمامی تصاویر، خط ساحلی شمالی-جنوبی را بصورت یک خط سفید نشان می دهند. دو نقطه ی قابل توجه و مهم عبارتند از Cabo Branco ، یعنی شرقی ترین نقطه ی قاره ی آمریکا - شمالی، مرکزی و جنوبی - . جریان اقیانوسی 2/5 کونت 1/3 - متر بر ثانیه - از جنوب به شمال که در اثر وزش بادهای جنوب شرقی ایجاد شده است. در حال حاضر، تمامی نقاط مهم ساحلی، مخصوصا، Cabo Branco در حال فرسایش هستند.

شکل -2 ترکیبی از رنگ مصنوعی ماهواره ی اسپات در 22 آگوست .1996 شهر Joao در جنوب شرقی مصب رودخانه ی Paraiba واقع شده است.

در شکل 4، سه نمونه از تغییرات خط ساحلی تعیین شده است. اولین تغییر عبارتست از شمال مصب رودخانه ی Paraiba، دومین تغییر، شرق مصب رودخانه و سومین نیز جنوب مصب رودخانه در Bessa و Manaira ، دو منطقه ی موجود در Joao است. در طول یک دهه ی گذشته، دماغه ی Cabo Branco تقریبا به اندازه ی 150 متر به سمت غرب حرکت کرده است - از راست به چپ در شکل . - 4 تمامی مصب های رودخانه ها بواسطه ی جریان اقیانوسی به سمت شمال حرکت کرده اند.

شبه جزیره، با Cabedelo و شمالی ترین نقطه اش، از جنوب مجزا شده است، یعنی ماسه ها به آنجا رانده شده اند و توسط جریان های اقیانوسی ته نشین شده اند و مصب رودخانه ی Paraiba را به سمت شمال منحرف کرده اند. شکل ها نشاندهنده ی وضعیت مشابه برای سایر مصب ها می باشند مثلا در رودخانه ی Gramane در جنوب شهر Joao که بعلت کوچک بودن تصویر، قابل مشاهده نیست. در Cabo Branco ماسه های دوران سوم زمین شناسی و ماسه سنگها باعث تشکیل صخره های سنگی به ارتفاع 30 متر شده اند که بهر حال دائما در حال فرسایش نیز می باشند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید