بخشی از مقاله
چکیده
در این تحقیق، یک مدل دو هدفه باز پرسازی توام کاال با چند خریدار با در نظر گرفتن محدودیت های بودجه و انبار برای هر خریدار توسعه یافته، طوری که قیمت محصوالت از تخفیف نموی تبعیت میکند. مدل پیشنهادی از رویکرد تصادفی استفاده شده که مقدار هزینه نگهداری قطعی نیست و از یک توزیع احتمال خاصی پیروی میکند. بنابراین توابع هدف عبارتند از کمینه کردن میانگین و واریانس هزینه کل است.
بدلیل اینکه مسایل MJRP از لحاظ پیچیدگی از نوع مسایل NP-Hard هستند برای حل مدل از الگوریتم ژنتیک مرتبسازی نامغلوب و بهینهسازی اجتماع ذرات چندهدفه استفاده شده است. برای تنظیم پارامتر الگوریتم ها، طراحی آزمایشها و متدولوژی رویههای پاسخ اجرا شده است. در نهایت، برای اثبات عملکرد مناسب روشهای ارایه شده در مدلهای مربوطه، این روشها بر روی مسایل آزمایشی تولیدشده با ابعاد مختلف مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتهاست.
-1 مقدمه
در مدل های کالسیک موجودی همواره وضعیت موجودی و سیاست های سفارشات کاال ها به صورت منفرد و مستقل از سایر کاالهای موجود در انبار بررسی میگردد. در عمل، بسیاری از موارد دیده می شود که بین کاالهای مختلف موجود در انبار و مورد استفاده سازمان می تواند وابستگی ها وجود داشته باشد. در نتیجه معموالً سیاست های اتخاذ شده برای یک کاال بر سایر کاالهای انبار تاثیرگذار خواهند بود.
اثرات متقابل کاالها بر یکدیگر می تواند به عوامل زیادی مرتبط باشد. مساله باز پرسازی توام - JRP - یکی از مسائلی معروف چند محصولی است که در دنیای واقعی در شرایط مختلف رخ می دهد. که تامین گروهی کاال است که از یک تامین کننده بصورت توام سفارش داده می شود . هدف این مساله کمینه کردن هزینه کل است بطوریکه بهترین طول دوره و میزان سفارش هر کاال به ازای هر خریدار محاسبه شود.
در ادامه این بخش،_ به بررسی ادبیات موضوع در بخش پیشینه تحقیق میپردازیم. مباحث JRP با شروع فعالیت های استار و میلر - 1692 - و شو - 1691 - به منظور صرف ه جویی در هزینه های مشترک سفارشدهی محصوالت مطرح گردید[1] و .[2] پس از آن وان ایجس - 1662 - استراتژی های حل JRP را به دوگروه مستقیم و غیر مستقیم تفکیک نمودند .[3] کلین و ونچورا - 1661 - جهت ایجاد یک سیاست سفارشدهی سادهتر برای پیاده سازی در صنعت مدلی چند محصولی که از یک تامینکننده خریداری می شود را ارایه دادند. و در آن زمان- های تکمیل موجودی تنها به ابتدای دوره های زمانی گسسته محدود میشد و دارای دو نوع هزینه آمادهسازی که یکی از آنها به حجم مقدار سفارش بستگی دارد و دیگری مستقل از مقدار سفارش است.[4]
آرکین و همکاران - - 1696 ثابت کردن که مساله بازپرسازی توام یک مساله با پیچیدگی سخت است، بنابراین الگوریتمی که در یک زمان چند جملهای بتواند این نوع مساله با ابعاد بزرگ را حل کند وجود ندارد .[1] یاو و همکاران - 2009 - به بررسی یک مدل بازپرسازی برای مدیریت موجودی چند محصول در انبار مرکزی با محدودیت فضای انبار پرداختهاند. دوره بازسازی هر یک از مواد اولیه مشخص بوده و ضریبی از یک مقدار پایه است. برای حل مدل یک روش ابتکاری دومرحله ای ارایه شده است .[9]
مون و چا - 2009 - بر روی مساله باز پرسازی همزمان تحقیق کرده اند. ایشان عنوان نمودند که محدودیتهای منابع زیادی در سیستم های موجودی و تولیدی واقعی نظیر - بودجه، فضا، ظرفیت حمل و نقل و... - وجود دارند. ولی در مسایل بازپرسازی توام، تحقیقاتی که صورت گرفته تعدادی کمی از محدودیتهای واقعی را در نظر گرفتهاند. در این مقاله نویسندگان دو روش ابتکاری و فراابتکاری برای حل اینگونه مدل ها به همراه محدودیت تخفیف برای قیمت ها حل معرفی نموده اند و آنها را با هم مقایسه کرده اند .[9]
در این مقاله، مدل یک مساله موجودی چند محصولی تامین توام کاالها با چند خریدار با در نظر گرفتن محدودیت فضای انبار، بودجه و تخفیف نموی توسعه داده. مساله مورد بررسی، شامل یک تامین کننده و تعدادی خریدار است که تقاضای چند نوع کاال متفاوت را دارند. کاالها مستقیم از مبدا تامین به خریداران تحویل داده میشوند. در خرید کاالها، تخفیف نموی لحاظ میگردد. خروجی مساله، تعیین مقدار سیکل سفارش پایه، زمان و سفارش هر کاال برای هر خریدار است. به علت تصادفی بودن هزینه نگهداری، توابع هدف کمینه کردن میانگین هزینه کل و واریانس هزینه کل تعریف میشوند.
به دلیل پیچیدگی مساله طرح شده، الگوریتم های فرا ابتکاری به منظور حل مساله در اندازه ها واقعی با زمان محاسباتی قابل قبول توسعه یافته. از جنبه نو آوری مساله، ارای ه یک مدل دو هدفه موجودی تامین توام محصوالت با چند خریدار، که در آن تخفیف نموی، محدودیت فضای انبار، بودجه و احتمالی در نظر گرفتن هزینه نگهداری است. و بهره جستن از الگوریتمهای فراابتکاری بهبود یافته به منظور حل مدل پیشنهادی است. در قسمت دوم مقاله به معرفی مدل پیشنهادی و روشهای حل مدل میپردازیم. ودر قسمت سوم مقاله نتایج حاصل از حل مساله با روش های پیشنهادی ارایه می شود و نیز به جمع بندی، نتیجه گیری این موضوع می پردازیم.
-2 متن
مساله مورد بررسی در زمینه برنامهریزی موجودی چند محصولی میباشد. که این نوع مساله کاربرد فراوانی در صنایع تولیدی و خدماتی دارد. مدل مورد بررسی، شامل یک تامین کننده و تعدادی خریدار می-باشد. که هر خریدار تقاضای چند نوع کاال را دارد که نوع این کاالها برای خریداران یکسان میباشد. کاالها مستقیم از مبدا تامینکننده به خریداران تحویل داده میشود.
برای هر خریدار محدودیت سرمایه و انبار در نظرگرفتهشدهاست، به طوریکه بر روی میزان سفارش تاثیر میگذارد. قیمت کاالها توسط تامینکننده تعیین میشود، از تخفیف افزایشی تبعیت میکند و از نوع خریداران مستقل است. به صورت کلی در این مدل با توجه به چند محصولی بودن مساله، هر یک از کاالها زمان سفارش و مقدار سفارش مخصوص به خود را دارند. در مساله باز پرسازی توام، سفارش مشترک اجناسی که زمان سفارش آنها رسیده است. که این نوع سفارشدهی تاثیر قابل توجهی در صرفهجویی هزینه میگذارد.
هزینه سفارش دهی دارای دو بخش متفاوت می باشد. بخش اول مبلغ ثابتی بوده که بستگی به نوع کاال ندارد. برای مثال در انجام سفارش هر کاال اقداماتی نظیر امور دفتری، ماشین نویسی و غیره الزم خواهد بود که به طور ثابت و تقریبا با هزینه ثابتی اجرا میشوند. بخش دوم هزینههای سفارشی که به نوع کاال بستگی دارد. در این مساله ابتدا یک زمان سیکل پایه محاسبه کرده و بعد برای هر یک از محصوالت هر خریدار یک ضریب صحیحی از سیکل پایه نیز محاسبه می شود. آن محصوالتی که ضریبشان یکی باشد با هم سفارش داده می شوند. هدف محاسبه میزان و زمان سفارش کاالها است تا مقدار هزینه کل را مینیمم کند.
-1-2 فرضیات مدل
• مساله باز پرسازی توام را با چند خریدار در نظر گرفتیم.
• مقدار تقاضای هر کاال برای هر خریدار قطعی و ثابت است.
• کمبود در مدل مجاز نیست.
• سیاست حل مساله تامین گروهی کاالها از نوع استراتژی گروه-بندی غیرمستقیم - - IGS است.
• در مدل ها هزینه خرید در نظر گرفتهشدهاست. که قیمت کاالها از تخفیف نموی تبعیت میکنند.
• برای هر خریدار محدودیت فضای انبار و بودجه در نظر گرفته-شده.
• در مدل هزینه نگهداری هر محصول برای هر خریدار قطعی نیست و احتمالی در نظرگرفتهشده. و از توزیع مشخصی تبعیت میکند.