بخشی از مقاله
چکیده
شبیه به برنامههای کاربردی از مواد منفجره در معدن، ساخت و غیره مواد منفجره در بخش کشاورزی نیز کاربرد دارند. بهعنوان یک منبع قدرت، آنها را قادر میسازد کار زمانگیر و سنگین در کسری از زمان انجام شود و همچنین، با یک هزینه کمتر نسبت به روشهای معمول انجام شود.
.1 مقدمه
مواد پیروتکنیک به چند دسته تقسیم می شوند که شامل دودزاها ، منورها،رسامها، موادتولیدکننده صوت و غیره است. نام پیروتکنیک از کلمه یونانی "S\U" به معنای آتش و "WHFKQH" به معنای فن مشتق شده که اثری را که از یک ترکیب پروتکنیک در حال سوختن مشاهده میشود، را توصیف میکند.
این اثرات شامل ایجاد دود، نور، گرما، صدا، تولید گاز، تاخیر در زنجیره آتش و آتش بازی میباشد. ترکیبات پیروتکنیک حاوی یک سوخت و یک اکسنده هستند. برای اینکه انرژی معین و قابل کنترل تولید کنند، با شیوه خاصی فرموله شدهاند. این انرژی سپس برای تولید یک شعله یا درخشش یا همراه با سایر مواد فرار به منظور تولید دود یا نور یا برای تولید مقدار زیادی گاز بهعنوان تولید کننده صدا استفاده میشود.
سیستمهای پیروتکنیکی یک شاخه از مواد پرانرژی هستند و برپایه مخلوط پودری جامد سوخت و اکسیدان میباشند که از واکنش بین آنها انرژی آزاد شده و به کار گرفته میشود.
مواد پرانرژی کاربردهای غیرنظامی هم دارند بهعنوان مثال منبع تولید دود رنگی هستند. دود ذرات معلق در هواست که گرمای حاصل از واکنش اکسنده و کاهنده منجر به تصعید رنگدانه میشود که برای جلوگیری از کاهش دما در مزارع استفاده میشود.
استفاده از مواد منفجره در بخش کشاورزی:
-1-3 حذف کنده درختان، کاشت درخت، شخمزدن، حفر چاله -2-3 شکستن تختهسنگ
انفجار سریعترین و به طور معمول مقرون به صرفهترین روش شکستن تختهسنگ به یک اندازه است که میتواند به راحتی بکار گرفته شود.
-3-3 تقسیم
با استفاده از اسلحه تفکیک و استفاده از مواد منفجره که در کشورهای غربی در دسترس هستند چوب هارا تقسیم میکنند به صرفهترین روش برای تقسیم چوب تا یک متر است.
-4-3 آبیاری
تغییر مسیر رودخانه ها، انحراف جریان و دستیابی به آب کشاورزی
-5-3 مدیریت باغ
علیهتگرگ از راکتها و در برابر سرما از افزودن دود در برای حفاظت از محصولات زراعی باغ برای جلوگیری از اثرات شرایط آب و هوایی استفاده میشود.
یکی از ترکیبات پیروتکنیکی مهم، پیروتکنیکهای دودزا هستند. در این دسته از پیروتکنیکها، گرمای ایجاد شده در اثر واکنش بین سوخت و اکسیدان صرف تبخیر ماده رنگی و پخش آن در محیط اطراف میشود. ترکیبات پیروتکنیکی دودزا بسته به فرمولبندی آنها طیف وسیعی از دودها را تولید میکنند که شامل دودهای استتاری، ردیابی، دودهای رنگی قرمز، سبز، نارنجی، زرد، بنفش، آبی و غیره میباشند.
دودهای رنگی به دلیل اینکه از رنگ محیط قابل تشخیص هستند بهعنوان وسیله علامتدهنده به کار میروند علیرغم پیشرفتهای زیادی که در زمینه ارتباطات جنگی صورت گرفته است، دودهای رنگی بهعنوان یک وسیله علامتدهنده ویژه همچنان در جنگهای مدرن اهمیت خودش را حفظ کرده است.
دودهای رنگی توسط چندین روش تولید میگردند که مهمترین آنها عبارت است از؛ روش پخش ذرات رنگی در محیط، روشهای شیمیایی، پاشش مواد رنگی به اطراف توسط انفجار یک ماده منفجره، تبخیر و تراکم رنگدانههای آلی و چندین روش دیگر. مهمترین ترکیبات دودهای رنگی شامل؛ ماده سوختی به صورت پودر جامد - اغلب سوخت قندی یا گوگرد - ، اکسیدان شامل اکسیدان-های کلراتی و پرکلراتی - ترجیحا کلرات پتاسیم - ، ماده رنگی با مشخصات ترموشیمیایی و ساختاری ویژه، خنککننده و پرکننده، بایندر - ترجیحا رزینهای اپوکسی و هاردنرهای آمینی - و غیره میباشد.
با در نظر گرفتن هشدارهای سرما، روشهای مختلف فعال و غیر فعال برای پیشگیری از یخزدگی هستند. کشاورزها با استفاده از آتشزدن پلاستیک وغیره و ایجاد دود از سرمازدگی جلوگیری میکردند اما ناپایداربودن و مشکلات زیستی باعث شد تا با استفاده از مواد پیروتکنیک لایه دود را تولید کنند.
-6-3 علاوه بر این، زهکشی باتلاق، احیای زمین، ساخت و ساز کانال، و غیره -7-3 باروری محصولات
از طریق پخش مواد بارور کننده در فضای مزرعه از طریق انفجار
-8-3 باروری ابرها و ایجاد بارش در منطقه مورد نظر
وجود ذرات ریز میکروسکوپی مانند دوده، ذرات گرد و غبار و غیره بهعنوان محرکی برای تولید بارش عمل میکنند. درواقع برای تشکیل ابر ضمن وجود رطوبت و دمای زیر نقطه شبنم، وجود ذرات میکروسکوپی گرد و خاک، دوده، بلورهای نمک و غیره لازم است.
ایجاد باران مصنوعی به طریق زیر انجام میشود: برای بارور کردن ابرها بطریق مصنوعی مواد ترکیبی یدور نقره را طی یک عملیات هوایی در بین ابرهای مساعد پاشیده و یا منفجر می کنند و در روش عملیات زمینی با روشن نمودن مولدهای زمینی و متصاعد نمودن گازهای حاصل از سوختن محلولی از ترکیبات یدور نقره اینکار انجام میپذیرد.
برای بارور نمودن ابرها در ایران دو روش بکار رفتهاست: روش باروری قله ابر و دیگری باروری درون ابر، که در باروری قله ابر از گلوله های پیروتکنیک پرتابی یدور نقره استفاده شدهاست که این روش بر روشهای دیگر ارجحیت دارد زیرا هنگام اجرای عملیات امکان دیدن ابر و محل مناسب از ابر وجود داشته و نیز عامل باروری سریعتر و با دقت بیشتری به درون ابر تزریق میشود جهت باروری درون ابر در ایران هم از روش پیروتکنیک و هم تزریق افقی نیتروژن مایع استفاده میشود که این دو روش دارای عملکردهای متفاوتی هستند: گلوله های پیروتکنیک پرتابی هسته های یخ مصنوعی را وارد منطقه فوق سرد ابری میکنند و نیتروژن مایع با ایجاد سرمایش شدید در ابر تولید هستههای یخی از بخار آب و آب فوق سرد ابر را میکنند.
باران مصنوعی که در نتیجه بارور کردن ابر ریزش نماید . پاشانیدن مواد سرما زا مانند انیدریدکربنیک جامد - یخ خشک - یکی از طرق باروری ابرها است . راههای دیگر برای بارور کردن ابرها عبارتند از: استفاده از دوده ، استفاده از نقره یدورAgIو پرتاب توپ های خاص به منظور متراکم نمودن ابرها.
کشور چین در زمینه باران مصنوعی تحقیقات بسیار زیادی انجام داده اند. خوب است بدانید با توجه به کمبود منابع آب چینی ها بیشترنگاه به دنبال توسعه این منابع با بارورکردن ابرها هستند وبه نتایج چشمگیری نیزنایل آمده اند. برای نمونه : درشهرستان " گوتیان " استان " فوجیان " واقع درجنوب شرق چین ، کارشناسان محلی ظرف 10 سال متوالی به آزمایش بارور کردن ابرها با پرتاب توپ های خاص به منظور متراکم کردن ابرها پرداخته و در نتیجه بارش در منطقه بهمراتب بیشتر شده است. پس ازتوسعه این فناوری در نیم قرن گذشته تغییرات مصنوعی هوا در چین در رده نخست جهان قرارگرفته است.
طبق آمار بیش از30 هزارکارمند دراین زمینه فعال هستند و مساحت مناطق تحت پوشش اقدامات مصنوعی از 3 میلیون کیلومتر مربع تجاوزکرده است . بارش ناشی ازعملیات مصنوعی ازسال 1995 تا 2003 جمعا به حدود 210 میلیارد مترمکعب رسیده و تأثیرات نامساعد ناشی ازخشکسالی دراقتصاد ملی بخصوص درتولیدات کشاورزی بطور مؤثر کاهش یافته است . درسالهای اخیر سیستم علمی چین در خصوص تغییرات مصنوعی و هوایی نیز بتدریج شکل گرفته است. باوجود آنکه مقیاس این تغییرات در چین بسیار گسترده است ولی وجوه کافی برای قلمروهای علمی و فنی اختصاص داده نشده است .
علاوه بر این ، تغییرهوا باعملیات مصنوعی غالبا درچین برای مقابله با خشکسالی بکار می رود و مسئله کمبود آب را به طورریشه ای حل نمی کند. با توجه به این مشکلات، هواشناسان چینی ودست اندرکاران دراین رشته تحقیقات و بررسی های علمی درخصوص تغییرهوا توسط انسان را تقویت بخشیده و همکاری جهانی را فعالانه توسعه داده اند.
-9-3 ایجاد دود برای دفع حشرات و پرندگان مزاحم
برای دفع پرندگان و حشرات راکت بهترین روش است، نه به عنوان یک جایگزین برای روش های دیگر، اما به منظور افزایش اثربخشی معرفی می شود. زاویه بهینه پرتاب نسبت به پرندگان ، زاویه 60 درجه امن به زمین است. اطمینان حاصل شود که حداقل 200 متر 600 - فوت - از سطح زمین بدون مانع مردم، ساختمانها، درختان و یا خطرات دیگر وجود دارد.
.6 نتیجهگیری
بهتر است برای جلوگیری از آسیب های محیطی و کاهش هزینه ها و غیره در بخش کشاورزی نیز از پیروتکنیک استفاده شود.