بخشی از مقاله

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی کاربرد هوش تجاری در پیش بینی قیمت خودروهای ساخت داخل با استفاده از سیستم های فازی عصبی می باشد. این تحقیق از لحاظ جهت گیری پژوهش با توجه به اینکه به دنبال کاربرد هوش تجاری در پیش بینی قیمت خودروهای ساخت داخل با استفاده از سیستم های فازی عصبی میباشد از نوع مطالعات کاربردی به شمار می آید و همچنین با عنایت به اینکه در مقطع زمانی خاص و معینی انجام میگیرد، از نوع پژوهش های مقطعی بوده و از نظر شیوه گردآوری داده ها، میزان نظارت و درجه کنترل متغیرها و تعمیم پذیری نیز، از نوع پیمایشی است.

جامعه آماری این پژوهش ارزیابی چگونگی بهره برداری از هوش تجاری در یک شرکت و بر حسب ویژگیها و شرایط جامعه روش نمونهگیری تصادفی ساده اتخاذ گردید. ابزار گرد آوری داده ها مشاهده، مصاحبه، فیش برداری، بانکهای اطلاعاتی و شبکههای رایانهای می باشد. نتایج تحقیق نشان داد اجرای چهار الگوریتم بر روی دادهها اجرا شده و سری زمانی را پیش بینی کردهاند. طبیعتاً هر پیشبینی با خطا همراه است و نمیتوان از هیچ مدلی توقع پیشبینی دقیق و بدون خطا داشت. معیار سنجش روشها همین خطایی است که در پیشبینی داشتهاند. خطای کمتر روشها بیانگر دقت بیشتر آنهاست.

.1  مقدمه

محیط کسب و کار امروز مستلزم نوعی پاسخگویی است که بتواند به یک آگاهی بهنگام و دقیق در شرایط با زرگانی دست یابد. کسب و کارها برای موفقیت نیازمند دسترسی سریع و آسان به اطلاعاتی درباره مشتریانشان، امور مالی داخلی آ ن ها، شرایط بازار خارجی و درستی فعالیت های تجاریشان هستند ؛ و این است پاسخ این سؤال که چراسازمان های امروزی پی برده اند که اطلاعات، خون زندگی اقتصاد دیجیتال است.به طور سنتی، در یک سازمان غالبا گزارش دهی جریان روبه بالا را در سلسله مراتب مدیریتی یک کسب و کار طی می کند.بعلاوه در سطوح بالا ی سازمان، نیاز به اطلاعات موجز و خلاصه شده تر بیشتر است.

در نتیجه یا باید اطلاعات چند ین بار قالب بندی، خلاصه و گزارش شود،و یا اینکه تصمیم گیر، صرفا سطوحی از جزئیاتی را که نیاز دارد دریافت می کند، به طور مثال مدیرمحصولات موبایل سونی اطلاعاتی از جزئیات را دریافت می کند در حالی که او نیازدارد داده های مربوط به روندها، الگوها و مد ل ها و ضایعات را بداند. برای غلبه بر این مشکل، فناور ی فرآیند داده ها که هوش تجاری نامیده می شود، به شرکت ها این کمک را می کند که وظایف تحلیل، تهیه استراتژی و پیش بینی آ نها را مکانیزه و اتوماتیک نماید تاتصمیمات بهتر اتخاذ شود. هوش تجاری یک مفهوم شامل به کارگیری تکنولوژی های مختلف در جمع آوری و دسترسی و تجزیه و تحلیل حجم زیادداده هاست که برای سازمان جهت به کارگیری در حوزه تصمیم گیری اثربخش است. این تکنولوژی ها شامل مدل سازی، فرم دهی داده ها، روشهای ذخیره سازی داده ها و روشهای تحلیل داده کاوی است.

داده های جمع آوری شده از مشتریان در سطح بازار در سیستم هوش تجاری بکار میرود. از طرف دیگر یک تجارت موفق نه تنها باید مشتریان خود را راضی نگه دارد بلکه باید با رقبایی که در پی مشتریان هستند، رقابت نماید. هوش تجاری به شرکت ها کمک می کند تا استراتژی هایی که رقبا برای در اختیار گرفتن مشتریان بکار می گیرند، تعیین کند

.3 اهمیت و ضرورت انجام تحقیق

تعداد زیادی از سازمانها، نیازمند این هستند که که بتوانند کاربرد هوش تجاری مورد استفاده خود را به طور واقعی نمایش دهند. برقراری چنین ارتباطی می تواند بسیار موثر و کارآمد باشد.سازمان از طریق به کارگیری هوش تجاری می تواند مزیت رقابتی کسب کند. تفکر هوش تجاری به عنوان ساختاری متشکل از لایه های مختلف که از سیستم های عملیاتی و Meta data آغاز و به توزیع این ابزار در بین کاربران مختلف شرکت یا سازمان ختم می گردد، مطرح می شود.

.2 بیان مساله

در عصر حاضر، با توجه به چالش های مدیریتی جدید، اهمیت سرمایه های مبتنی بر دانش افزایش یافته است، که این امر منجر به پدیدار شدن ابزار ها و مفاهیم مدیریتی جدید مانند هوش تجاری شده است. هوش تجاری یک چارچوب شامل فرایندها، ابزارها و تکنولوژی های مختلف است که برای تبدیل داده به اطلاعات و اطلاعات به دانش مورد نیاز است. با استفاده از دانش بدست آمده، مدیران سازمان ها بهتر تصمیم گیری نموده و با طرح برنامه های عملی برای سازمان، فعالیت تجاری را به صورت موثرتری انجام می دهند

.4 جنبه نوآوری تحقیق

با توجه به آثار مثبتی که بهره برداری هوش تجاری در شرکت ها بر تصمیمات عمده و کلان سازمانی دارد، این مطالعه به این مهم پرداخته است. همچنین از جمله عوامل مهمی که بر هوش تجاری تاثیر گذار است الگوهای رفتاری مشتریان و رقبا است که با بررسی های به عمل آمده مطالعه ای که این دو مولفه را در بهره برداری هوش تجاری در نظر بگیرد یافت نشد لذا مطالعه حاضر به لحاظ موضوعی و اهداف و روش تحقیق دارای جنبه نوآوری می باشد.

.5 روش تحقیق

با توجه به اینکه مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی می باشد، به منظور جمع آوری اطلاعات علاوه بر منابع کتابخانه ای از جمله کتب، مجلات و گزارش های علمی و پایان نامه ها از داده کاوی به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات استفاده می شود. به منظور رسیدن به اهداف مطالعه مورد نظر به ارزیابی چگونگی بهره برداری از هوش تجاری در یک شرکت تجاری در تهران پرداخته می شود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش داده کاوی در نرم افزار متلب صورت می گیرد.

.6 پیشینه تحقیق

کامران پاکیزه،اکبر اصفهانی پور - - 1392 در مقاله خود با عنوان پیش بینی بهای اختیار معامله با استفاده از شبکه فازی -عصبی و مقایسه آن با شبکه عصبی مصنوعی به طراحی و ارائه ی یک مدل جدید و کارای پیشبینی قیمت اختیار معامله با استفاده از سیستم عصبی فازی و روش آنتروپی برای انتخاب بهترین متغیرهای ورودی برای پیش بینی قیمت پرداختند. نوآوری این تحقیق در توسعه نظری بوده که از روش آنتروپی برای رتبه بندی کردن داده های ورودی به منظور کاهش خطا و یادگیری بهتر و سریعتر شبکه استفاده شده است.

برای پیاده سازی این روش به دلیل عدم وجود داده های تاریخی برای اختیار معامله در ایران، از داده های مربوط به دو سال بازار اختیار معامله ی سیدنی برای صد شرکت استفاده شده است. در ادامه پس از طراحی و پیاده سازی دو مدل مذکور به پیش بینی قیمت اختیار معامله در روز آینده پرداخته و با استفاده از دو معیار سنجش خطا نتایج آنها را مقایسه کردند. نتایج نشان میدهد که مدل شبکه های عصبی فازی به همراه روش آنتروپی برای انتخاب بهترین ورودیها، پیشبینیهای بسیار مناسبتری داشته و نسبت به شبکهی عصبی منفرد از سرعت بالاتر و توانایی تقریب قویتری برای پیش بینی قیمت اختیار معامله برخوردار بوده است

سعید روحانی، احد زارع رداسان - - 1391، در مقاله خود تحت عنوان مدل ارزیابی سطح هوش تجاری در سیستم های سازمان به بحث در مورد معیارهای ارزیابی هوش تجاری،ساختار و عوامل موثر در مدل ارزیابی هوش تجاری میپردازند. مدل ها و روش های ارزیابی و سنجش هوش تجاری در سیستم های سازمانی میتواند در تشخیص سطح هوش سیستم ها و ایجاد فضای مناسب پشتیبانی و تصمیم گیری مفید باشد. عوامل و مدل پیشنهاد شده در این مقاله، سازمان ها را در ارتقای تصمیم گیری یاری میرساند. این تحقیق با مرور جامع ادبیات موضوع، پیمایش و انجام تحلیل عاملی، یک مدل شش عاملی جهت ارزیابی هوش تجاری ارائه مینماید و به این نتیجه رسیدند که این مدل با ارائه معیارها و عوامل ارزیابی سطح هوش،به سازمان ها در طراحی،خرید و پیاده سازی سیستم ها و نرم افزارها در راستای تصمیم بهتر در تمامی سطوح کمک مینماید.

.7 جامعه آماری تحقیق

براساس نظر بیشتر محققین جامعه آماری عبارت است از، همه اعضای واقعی با فرضی که علاقهمند هستند یافتههای پژوهش به آنها تعمیم شود. در واقع منظور از جامعه آماری مجموعهای از افراد یا واحدهایی است که دارای یک صفت مشترک هستند - نظری، . - 1392 در مطالعه حاضر ارزیابی چگونگی بهره برداری از هوش تجاری در یک شرکت عنوان جامعه آماری مورد پژوهش انتخاب شدند.

.8 روش تجزیه و تحلیل اطلاعات

تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش داده کاوی ازطریق سیستمهای فازی عصبی در نرم افزار متلب صورت میگیرد.

.8,1 آزمون فرضیه:

ابتدا پس از انتخاب متغیرها و جمع آوری دادهها، به منظور آمادهسازی دادهها برای آموزش وآزمایش ابتدا هر کدام از متغیرها با استفاده از رابطه زیر نرمال گردید تا تاثیر اعداد بزرگ کاهش یابد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید