بخشی از مقاله
چکیده :
در شرایط فعلی اقتصاد کشور ، عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار کار چه بصورت مازاد نیروی کار و چه به بصورت کمبود تقاضای نیروی کار به وضوح قابل مشاهده است . در این میان دانش آموختگان جوان دانشگاهی نیز با وجود سرمایه گذاری ها و هزینه های قابل ملاحظه ای که برای رشد و ارتقای سطح دانش آنها در قالب آموزش دانشگاهی انجام گرفته است، از امکان نسبتاً کمی برای یافتن مشاغل مناسب و مرتبط با ویژگیها و شرایط خوب برخوردارند.کمبود مهارت و تجربه لازم یکی از عواملی است که موجب تشدید این شکاف این شکاف در سال های اخیر شده است .ملاحظات فوق در کنار سایر عوامل اشتغال ، بویژه در سطح اقشار تحصیلکرده ،لزوم برنامه ریزی و سیاستگذاری جدی را در سطح کلان طلب می کند .
هدف اصلی کارورزی انتقال مهارت ها و تجربیات عملی به دانش آموختگان دانشگاهی و فراهم آوردن بستر مناسب جهت ورود آنها به بازار کار کشور است . در واقع اسفاده از ظرفیت های خالی بخش خصوصی و دولتی - صنعت ، کشاورزی و خدمات - ضمن ارتقائ سطح علمی و نوسازی ساختار نیروی انسانی ، رویکرد مناسبی به منظور حذف تدریجی عدم تعادل موجود در بازار کار کشور می باشد . در کنار کسب تجربه و ارتقائ مهارت دانش آموختگان ،شناسایی رشته های تحصیلی مورد نیاز بخش های مختلف کشور نیز و اندازه گیری میزان تنایب عملکرد نظام آموزش عالی به لحاظ رشته های تحصیلی دانش آموختگان با نیازهای بازار کار از دیگر دستاوردهای دوره های کارورزی خواهد بود.
مقدمه:
امروزه دانش آموختگان دانشگاهی با صرف وقت و هزینه زیادی که جهت آموزش شده است ،نتوانسته اند در حیطه کاری چندان موفق باشند ،چرا که در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی مطالب اکثراً بصورت تئوری آموزش داده شده و حتی در دروسی که جنبه عملی دارد به شکل کاربردی آموزش ها مورد توجه نبوده است.
نظر به اهمیتی که دوره های کارورزی در انتقال مهارت و تجربیات عملی به دانش آموختگان دانشگاهی دارد و زمینه ساز ورود موفق آنان به بازار کار است .این امر می طلبد که مسئولین نظام آموزش عالی در تعامل نزدیک با بخش های دولتی و خصوصی صنعت،کشاورزی و خدمات قرار گرفته و دانش آموختگان را جهت ورود به دنیای کار و اشتغال آماده سازند .هر چند که می بایست در ابتدای امر در شیوه پذیرش دانشجو تجدید نظر به عمل آید.
تعریف کارورز :
کارورزان آن دسته از دانش آموختگان دانشگاهها و مراکز آموزش عالی هستند که واجد شرایط زیر می باشند.
-1 دانش آموختگان دارای مدرک تحصیلی کاردانی و بالاتر بجز رشته های گروه علوم پزشکی که موظف به گذراندن طرح 2 ساله می باشند.
-2 عدم اشتغال و یا تعهد به اشتغال در سایر موسسات و سازمانها و نداشتن هر گونه منعی برای کارورزی - نظام وظیفه ، ناتوانی جسمی و اشتغال به تحصیل و غیره -
اهداف کارورزی :
-ارتقائ توانمندیهای حرفه ای دانش آموختگان آموزش عالی با رویکرد سازماندهی بازار کار
-آشنایی بیشتر با وظایف مشاغل خاص و فراگیری مهارتهای مرتبط با آن
-ایجاد زمینه های مناسب برای رشد فرهنگ بکارگیری نیروهای متخصص در واحد های اقتصادی
-ارتقائ سطح علمی بخش های تولیدی با ردیکرد اصلاح ساختار تولید کشور
-کاهش ریسک جذب نیروی کار برای کارفرمایان
-تعامل و همگرایی بیشتر بین کارورز و کارفرما در مدت زمان مشخص به منظور شناخت بیشتر از همدیگر جهت ادامه همکاری بعد از اتمام دوره کارورزی