بخشی از مقاله
چکیده
استفاده از سنجش و ارزشیابی در راستای تحقق کامل فرایندهای یاددهی و یادگیری از هدف های مهم هرنظام آموزشی است. یکی از فعالیت های تکمیلی که در رویکرد جدید برای سنجش عملکرد دانش آموزان در فرایند یاددهی و یادگیری از آن استفاده می شود، کارپوشه است.کارپوشه الکترونیکی، نوع جدیدی از شیوه ارزشیابی است که تناسب نزدیکی با محیط های واقعی یادگیری دارد و فرصت های یادگیری بیشتری را برای یادگیرنده فراهم می سازد.
هدف از نگارش این مقاله بررسی کارپوشه الکترونیکی به عنوان روشی جدید برای سنجش و ارزشیابی می باشد که بدین منظور از روش مطالعات کتابخانه ای، بررسی مقالات و استفاده از اینترنت جهت بررسی موضوع استفاده شد. نتایج این مقاله نشان داد که کارپوشه الکترونیکی یکی از ابزارهای یاددهی- یادگیری و سنجش است که در آن یادگیرندگان به فعالیت بیشتر ترغیب شده و درنهایت به موفقیتهای بیشتری در یادگیری و مهارتهای مربوط به آن نائل میشوند. بنابراین بایستی به کارپوشه به عنوان یک روش فعال سنجش، آموزش و یادگیری نگریسته شود و این روش تنها محدود به استفاده در سنجش و ارزشیابی نشود تا بدین طریق بتوان از تمام ظرفیت های کارپوشه نهایت بهره را برد.
مقدمه
استفاده از سنجش و ارزشیابی در راستای تحقق کامل فرایندهای یاددهی و یادگیری از هدف های مهم هرنظام آموزشی است. خلاقیت به عنوان یک ویژگی ممتاز آدمی وابسته به کیفیت ارزشیابی است. سنجش و ارزشیابی در عین حال که می تواند به رشد خلاقیت منجر شود، می تواند یک مانع جدی برای پرورش آن نیز باشد. سنجش و ارزشیابی های گذشته به علت کنترل ایجاد رقابت، منفعل کردن و عدم توجه به علائق، توانایی ها و انگیزش درونی یادگیرنده مانع بروز و شکوفایی خلاقیت می شدند.
یکی از فعالیت های تکمیلی که در رویکرد جدید برای سنجش عملکرد دانش آموزان در فرایند یاددهی و یادگیری از آن استفاده می شود، کارپوشه است. به صورت ساده کارپوشه مجموعه ای هدفمند شامل نمونه هایی از یادگیری است که مدارک و شواهدی از دانش، مهارت ها و تمایلات دانش آموز فراهم می آورد.
همچنین به اعتقاد سگرس، گیچبل و تولینگ - 2008 - 2 کارپوشه، ارزیابی معتبری از مهارت های یادگیری دانش آموز برای شناسایی ابعاد گوناگون توانایی های وی است. کارپوشه مناسب، از نظر ظاهری و مفهومی دارای ساختار است. ساختار ظاهری به مرتب کردن مناسب تکالیف با توجه به تقدم زمانی اشاره دارد و ساختار مفهومی، شیوه دست یابی به هدف های آموزشی است.
سنجش به کمک کارپوشه یکی از روش های سنجش عملکردی است. یک کارپوشه مانند یک جورچین، مجموعه ی قطعاتی از کارهای یادگیرندگان است که با اتصال آن ها می توان تصوی کامل و روشن تری از وی به عنوان یک یادگیرنده مادام العمر به نمایش گذاشت. این مجموعه متنوع به یادگیرنده امکان می دهد تا توانایی های خود را از جهات مختلف به نمایش بگذارد.کارپوشه می تواند شامل هر نوع از ارزشیابی معلم، گزارش کارهای دانش آموز، یادداشت های معلم، گزارش های گردش علمی و کارهای عملی و پروژه های دانش آموز باشد.
کار پوشه الکترونیکی، یک ابزار یادگیری، و سنجش فرایند و فرآورده یادگیری با قابلیت ذخیره سازی، سازماندهی، ارائه بازخورد، اصلاح و بازبینی کارهای دانشجو در یک محیط دیجیتال مبتنی بروب، شبکه یا کامپیوتر است و می تواند همانند ویترینی، نمایانگر رشد، پیشرفت و مهارت دانشجو در زمینه خاص باشد.
هلن بارت2005 - 3، ص - 2 یکی از پیشگامان توسعه کارپوشه الکترونیکی در آموزش است؛ بنا به تعریف هلن بارت، کارپوشه الکترونیکی حاوی کارهایی است که یادگیرنده آن ها را به منظور نمایش رشد و تغییر در طول زمان جمع آوری، تأمل، گزینش و نمایش می دهد.
کنسرسیوم کارپوشه الکترونیکی - 2003 - 4 مزیت کارپوشه الکترونیکی در آموزش و پرورش را در این می داند که به دانشجویان کمک می کند تا مهارت های سازماندهی خود را توسعه داده و نسبت به مهارت ها، توانایی ها و کاستی های خود شناخت حاصل کنند. همچنین به استعداد خود پی برده و آن را در معرض نمایش قرار دهند. پیشرفت شان را بسنجند و نشان دهند که چگونه مهارت ها در طول زمان توسعه پیدا کرده است. تصمیم حرفه ای بگیرند و به طور حرفه ای خودشان را ارتقا بدهند
برخلاف کارپوشه کاغذی، کارپوشه الکترونیکی به کاربران اجازه می دهد تا بدون هیچ محدودیت زمانی و مکانی اطلاعات خود را ذخیره کرده و در هر لحظه امکان دسترسی به آن را داشته باشند، همچنین بتوانند آن ها را بروز رسانی نمایند. - رضایی، [6]. - 1390 بنابراین کارپوشه یک روش سنجش می باشد که یادگیرندگان می توانند در آن بر فعالیت های خود کنترل و نظارت داشته و براساس اهداف خودشان فعالیت های یادگیری شان را تنظیم و هدایت کنند.
بیان مسئله
ارزشیابی سنتی به علت تأکید بر سنجش اطلاعات جزئی و پراکنده، در ایجاد انگیزه درونی به عنوان یک عامل مؤثر در خلاقیت نقش چندانی ندارد. در مقابل این ارزشیابی، رویکردهای جدید ارزشیابی بر سنجش درک و فهم ، استدلال، تفکر و کاربرد آموخته ها در شرایط زندگی واقعی تاکید دارند .این روش های جدید در ایجاد یادگیری عمیق و معنی دار که منجر به تسلط یادگیرنده بر موضوع و در نتیجه احساس موفقیت او می شود تأثیر مهمی دارند.
کارپوشه الکترونیکی، نوع جدیدی از شیوه ارزشیابی است که تناسب نزدیکی با محیط های واقعی یادگیری دارد و فرصت های یادگیری بیشتری را برای یادگیرنده فراهم می سازد و او را به درگیری عمیق با موضوع ترغیب می کند و مهارت های یادگیری مادام العمر را در یادگیرنده تقویت می کند.
.در تعریف بارت - - 2005 یک کارپوشه الکترونیکی که از تکنولوژی های الکترونیکی به عنوان یک حامل و منبع استفاده می کند، به دانش آموزان/ معلمان اجازه می دهد تا محصولات کارپوشه را در انواع گوناگون حالت ها - صوتی، تصویری، فیلم و متن - جمع آوری و سازماندهی کنند و از لینک های فرامتنی برای سازماندهی مواد و ایجاد ارتباط شواهد برای فرآورده ها، اهداف یا استاندارد های مناسب استفاده کنند.
لورنز و ایتلسون - 2005 - 2، پوشه عملکرد الکترونیکی را مجموعه ای از محصولات شامل مقاله، منابع و دستاروردهای عددی تعریف می کنند که بیانگر عملکرد و رشد فرد، گروه، جامعه و سازمان است.
کارپوشه الکترونیکی شامل استفاده از تکنولوژی های ارتباطی است که به تهیه کنندگان کارپوشه کمک می کند تا تکالیف خود را به اشکال مختلف - شنیداری، دیداری، عکس و متن و... - جمع آوری و سازماندهی کنند. به بیانی دیگر می توان گفت یک کارپوشه الکترونیکی شامل مجموعه ای از مدارک معتبر و گوناگون و طرحی از یک آرشیو بزرگ است که نشان می دهد که یک فرد یا سازمان در طی زمان چه چیزی یادگرفته است و بر چه اساسی بازخورد دریافت می کند
از تعاریف ارائه شده چنین می توان دریافت که پوشه عملکرد الکترو نیکی دارای ویژگی های زیر است:
- مجموعه ی هدفمند و منسجمی از اطلاعات است
- روند پیشرفت فردی، گروهی یا سازمانی را نشان می دهد
- به صورت دیجیتالی ذخیره و به وسیله نرم افزار مدیریت می شود.
-با استفاده از رسانه مناسب و معمولاً روی وب ارائه می شود و با استفاده از کتابخانه های دیجیتالی یا آرشیو لوح های فشرده قابل نگهداری و بازیابی اند.
آبرامی و بارت - 2009 - 3 معتقدند که کارپوشه های الکترونیکی، علاوه بر حمایت از باسواد شدن، افزایش ارتباطات و عادت های حل مسأله، مهارت های تکنولوژی چند رسانه ای را نیز ارتقا می دهند. بنابراین ضروری است که به کارپوشه الکترونیکی به عنوان روش جدید سنجش و ارزشیابی در فرایند یاددهی و یادگیری توجه شود.
پیشینه تحقیق
فردوس فر - - 1393 پژوهشی با عنوان تأثیر کارپوشه الکترونیکی بر استقﻻل یادگیری، درک مطلب خواندن و درک مطلب شنیداری زبان آموزان غیر انگلیسی زبان انجام داد. این مطالعه با هدف بررسی اثرات آموزشی کار پوشه الکترونیکی در دو زاویه مختلف: از جنبه مهارت های زبانی، و تأثیر کارپوشه بر روی درک مطلب خواندن و شنیداری می باشد و از جنبه قابلیت های شخصی، تأثیرکار پوشه بر استقلال یاد گیری می باشد.
برای این منظور، یک نمونه به تعداد 62 ، زبان آموزان سطح متوسط بر اساس زبان انگلیسی عمومی درک مطلب خواندن و درک مطلب شنیداری و استقلال یادگیری انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. بعد از 8 هفته آزمایش، پس آزمون اجرا شد و مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها هر سه فرضیه های تحقیق را رد می کند که این مطلب دلالت بر این دارد که بکارگیری کار پوشه الکترونیکی تأثیر بسزایی در درک مطلب خواندن، درک مطلب شنیداری و استقلال یادگیری زبان آموزان دارد
آئینه - 1393 - پژوهشی با عنوان تأثیر کارپوشه الکترونیکی بر مهارت گفتاری فراگیران زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی انجام داد. یافته ها نشان داد که ارزشیابی کارپوشه الکترونیکی از نظر آماری تأثیر معناداری بر روی موفقیت کلی فراگیران از نظر گفتار داشت. همچنین نتایج نشان داد که فراگیران نگرش مثبتی نسبت به استفاده از کارپوشه به عنوان ابزار یادگیری و ارزشیابی داشتند. بر اساس نتایج، پیشنهادهایی برای مدرسان زبان انگلیسی، فراگیران زبان و طراحان برنامه های درسی ارائه شده است.
دانا مزرعه - - 1392 در پژوهشی به بررسی تأثیر بکارگیری کارپوشه الکترونیکی بر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی دانشجویان پرداخت که نتایج این پژوهش نشان دهنده تأثیر مثبت کارپوشه الکترونیکی بر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی می باشد.