بخشی از مقاله
مقدمه
رادار - مخفف عبارت آشکارسازی رادیویی و تعیین فاصله - سیستم الکترومغناطیسی جهت آشکار سازی و مکان یابی اشیاء انعکاسدهندهی امواج همچون وسایط نقلیه و محیط طبیعت میباشد، طرز کار رادار به این صورت است که انرژی را به صورت امواج الکترو مغناطیسی در فضا منتشر نموده و سپس امواج انعکاس یافته توسط اشیاء مختلف را آشکار میکند - شکل. - 1 با بازگشت موج انعکاس یافته از هدف به رادار عالوه بر مشخص شدن وجود یا عدم وجود هدف، موقعیت و سایر اطالعات مربوط به آن نیز تعیین میشود.
از جمله رادارهای توسعه یافته در زمینهی هواشناسی میتوان رادارهای هواشناسی داپلر، رادارهای تولید کننده الگوی باد و رادارهای آشکارسازی سرعت وزش باد را نام برد ]1[، .]2[ در این بین، رادارهای هواشناسی داپلر در انجام پیش بینیهای هواشناسی به صورت گسترده مورد استفاده قرار می-گیرند. بارندگی از جمله متغیرهای هواشناسی است که به کمک این رادارها قابل اندازه گیری میباشد.]3[
از طرفی پدیده سیالب سالیان درازی است که زندگی بشر را مورد تهدید قرار داده است. تنها در یک دهه گذشته وقوع سیل جان ۰۰۰3۵ نفر را در نقاط مختلف جهان گرفته است.]4[ بررسی آمار و اطالعات خسارات ساالنه ناشی از وقوع سیالبها در ایران و جهان بیانگر گستردگی صدمات ناشی از سیالب به منابع طبیعی، انسانی و اقتصادی مناطق مختلف می باشد.
لذا تدوین برنامه های جامع با هدف مهار، کنترل و بهره برداری بهینه با اعمال اقدامات مدیریتی، متناسب با کلیه عوامل دخیل در ایجاد و طغیان سیالبهای منطقهای ضروری میباشد. پیش بینی و هشدار سیل، اقدامات پیشگیری و حمایتی در مناطق سیل گیر و پهنه بندی خطر سیل، میتوانند در کاهش خسارات ناشی از آن مؤثر باشند. استفاده از دادههای رادار هواشناسی میتواند کمک شایانی در موارد فوق ذکر داشته باشد، بنابراین بدست آوردن رابطهی Z-R اهمیت پیدا می-کند.
کالیبراسیون به روش نموداری
جهت انجام کالیبراسیون به روش نموداری از دادههای رگبار - با تفکیک زمانی ۵1 دقیقه - در شش - - 6 ایستگاه باران سنجی - حوضه آبریز ابوالعباس - مجهز به باران نگار همچنین دادههای بارش رادار محاسبه شده با معادله پیش فرض مارشال- پالمر = 200 1.6 استفاده شد[۵.] پس ازپیاده سازی دادهها و برازش خط رگرسیونی مقدار شیب این خط برابر با .748۰ برآورد گردید - شکل. - 2 همچنین با استفاده از رابطه - 1 - مقدار جدید پارامتر a محاسبه شد.
پس از اصالح رابطه، مقادیر بارش رادار با معادله جدید محاسبه و نمودار پراکنش دادههای رادار در مقابل دادههای ایستگاههای بارانسنجی ترسیم گردید، نمودار نشان میدهد شیب خط رگرسیونی برازش شده بر این داده ها برابر1 و منطبق بر خط ۵4درجه است - شکل3 - ، که نشان دهنده بهبود دادههای بارش رادار میباشد. جهت بررسی دقیقتر نتایج و مقایسه آن با رابطه پیش فرض رادار از آمارههای خطا شامل میانگین خطا، میانگین مطلق خطا و ریشه میانگین مربعخطا استفاده گردید.