بخشی از مقاله

چکیده:

در منطقه ای بنام قشلاق عباس آباد در حدود 135 کیلومتری شمال غربی شهرستان قزوین کانی زایی مس، سرب و روی به شکل رگه ای و غیر رگه ای اتفاق افتاده است. سنگهای میزبان جزء یک توالی ضخیمی از سنگهای اتشفشانی و آذرآواری ائوسن درزون طارم از البرز باختری می باشند. کانی زایی رگه ای اولیه به صورت سولفیدی بوده که عمدتا شامل کالکوپیریت، گالن، اسفالریت، تنانتیت و پیریت است. کانی شناسی نمونه های برداشت شده با میکروسکوپ پلاریزان، دیفراکتومتری اشعه ایکس - - XRD و ریز تجزیه گر الکترون کاو - EPMA - مطالعه شده است. نتایج حاصله در این مقاله ارائه شده است.

مقدمه :

رگه های معدنی در قشلاق عباس آباد در حدود 135 کیلومتری شمال غربی شهرستان قزوین واقع شده است - شکل . - 1 این منطقه از نظر زمین شناسی در زون طارم از البرز باختری قرار دارد. واحدهای زمین شناسی عمدتا از بازالت، آندزیت و انواع توف تشکیل شده است - شکل . - 2 این سنگها را هم ارز سازند کرج و متعلق به ائوسن معرفی می کنند - قربانی، . - 1386

کانی زایی رگه ای چند فلزی در زون طارم که به صورت دیرزاد تشکیل شده به فراوانی وجود دارد - مرادی، . - 1390 رگه های معدنی در منطقه عباس متعدد و پر عیار هستند که از نظر زمین شناسی و کانی شناسی چندان بررسی نشده اند. هدف این مقاله شناسایی و توصیف انواع کانیهای همراه با این رگه ها و معرفی ترکیب شیمیایی آنها است.

بحث:

همانطور که ذکر شد در منطقه قشلاق عباس آباد کانی زایی فلزی به دو شکل رگه ای و غیر رگه ای دیده می شود. کانی زایی غیر رگه ای عمدتا دارای مس است و از مس خالص، کوپریت و مالاکیت برون زاد تشکیل شده ومو قعیت آن در شکل 2 نشان داده شده است. کانی زایی رگه ای که موضوع اصلی این مقاله است دارای مس، سرب و روی می باشد.

این رگه ها متعدد بوده که طول آنها از 10 تا 250 متر و ضخامت آنها از 0.1 تا1.2 متر متغیر است.همچنین رگه های مورد مطالعه دارای امتداد باختری-خاوری و دارای شیب نزدیک به قائم هستند. رگه های معدنی عمدتا سیلیسی هستند که کانیهای سولفیدی به صورت پراکنده و توده ای در آن تشکیل شده است. اطراف رگه ها هاله ضعیفی از دگرسانی رسی و سریسیتی مشاهده می شود - شکل . - 3

دگرسانی رایج در سنگهای میزبان - بازالت و آندزیت - عمدتا پروپیلیتیک است. تعداد زیادی نمونه از این رگه ها برداشت و با روشهای میکروسکوپی، XRD و EPMA به منظور شناخت کانی هایشان مطالعه شدند. نتایج حاصله از XRD در جدول 1 نشان داده شده است. این نمونه ها عمدتا ازهاله دگرسانی و باطله های رگه های معدنی برداشت شده است. نمونه های که حاوی انواع زئولیت ها است از زون کانی زایی غیر رگه ای گرفته شده است. بر اساس مطالعات میکروسکوپی سولفیدهای تشکیل شده در انواع رگه ها عمدتا گالن، کالکوپیریت، بورنیت، تنانتیت و کوولیت هستند.

شکل 3 تصاویر صحرایی از رگه های سیلیسی در منطقه عباس آبادالف - هاله دگرسانی در اطراف رگه معدنی دیده می شود. ب - هاله دگرسانی در اطراف رگه معدنی ضعیف و غیر قابل تشخیص است. عمده ترین گانگ همراه این سولفیدها کوارتز است. کانی های ثانویه مثل کربناتهای مس، اکسیدهای آهن و کانیهای رسی نیز قابل مشاهده هستند. مشخصات بعضی از این کانیها در زیر توصیف می شود.

گالن PbS

گالن در نمونه دستی فضای بین دانه های کوارتز را پر کرده و بافت نامنظمی را نشان می دهد. بافت پر کننده فضای خالی، بافت غالب در این نوع از گالن است. این کانی به صورت توده ای وانتشاری در رگه های سیلیسی پراکنده شده است - شکل. - 4 گالن در زیر میکروسکوپ به صورت نیمه شکل دار و بی شکل و بیشتر از فضاهای خالی و شکستگی های سنگ تبعیت می-کند - شکل - 5که با رنگ سفید و داشتن حفره های مثلثی قابل شناسایی است. گالن در اکثر نمونه های مورد مطالعه از حاشیه به سروسیت و لیناریت در حال تجزیه شدن است - شکل . - 5

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید