بخشی از مقاله
چکیده
سازند داریان در برش مورد مطالعه با ستبرای - ضخامت - حدوداً 250 متر عمدتاً از سنگهای آهکی تشکیل شده است.مشاهدات صحرایی و پتروگرافی نهشتههای سازند داریان به شناسایی 8 ریزرخساره کربناته و 3 کمربند رخسارهای دریای باز - O - ، سد - B - و لاگون - L - منجرگردیده است. بررسی رخسارهها در منطقهی مورد مطالعه و مقایسهی آنها با محیطهای رسوبی قدیمی و امروزی نشان داد که سازند داریان در پلاتفرم کربناته از نوع رمپ نهشته شده است.
مقدمه
سازند داریان سنگ مخزن مهمی در گروه خامی به حساب میآید - افشار حرب، . - 1380 این سازند برای نخستین بار در برش نمونه در کوه گدایون در شمالشرق شیراز معرفی شد - James &Wynd, 1965 - و سن آن براساس میکروفسیلها، آپتین - آلبین در نظر گرفته شده است. با توجه به میکروفسیلهای شاخص موجود در برش مورد مطالعه نظیرOrbitolina texana ، سن سازند داریان ، آپتین بالایی– آلبین پیشین می-باشد که با سن ارائه شده در مقطع نمونه این سازند مطابقت دارد.
موقعیت جغرافیایی
برش مورد مطالعه در زون زاگرس چینخورده در جنوبشرقی خرامه - شرق شیراز - و در کوه خانهکت با مختصات جغرافیایی بین طولهای 53º 35' 24" شرقی و عرضهای 29º 24' 1/8" شمالی واقع شده است و از طریق جاده شیراز به خرامه قابل دسترسی است
مرز پایینی سازند داریان ، با سازند گدوان تدریجی و مرز بالایی با سازند کژدمی فرسایش یافته و با اکسید آهن همراه است.
هدف از این مطالعه ، بررسی ریزرخسارهها و تعیین محیط رسوبی سازند داریان در برش چینهشناسی کوه خانهکت است.
شکل – 1 راه دسترسی به منطقه مورد مطالعه
روشهای مطالعه:
ضخامت سازند داریان در مقطع مورد مطالعه ، حدوداً 250 متر می باشد که در 3 مرحله کتابخانهای، صحرایی و آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفته است.
مرحلهی اول شامل تحقیقات کتابخانهای، اینترنتی، مطالعه و بررسی کارهای قبلی بر روی سازند داریان، تهیه مقالات و گزارشهای منتشرشده، نقشهها و عکسهای مربوطه به سازند مورد نظر میباشد.
در بررسیهای صحرایی، ویژگیهای سنگشناسی و تغییرات بافتی رخسارههای سنگی مورد بررسی قرار گرفته و سپس به منظور شناسایی رخسارهها و تفسیر محیط رسوبی ، تعداد 79 مقطع میکروسکوپی تهیه و مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند.
در مطالعات آزمایشگاهی - میکروسکوپی - ، درصد و فراوانی عناصر تشکیل دهنده تعیین گردید.در این مطالعه، نامگذاری و طبقهبندی سنگهای کربناته به روش دانهام - Dunham,1962 - و توصیف میکروفاسیسها و ارائهی محیط رسوبی بر پایهی نظرات ویلسون - Wilson, 1975 - و فلوگل - Flugel , 2004 - انجام شده است
شکل – 2 ستون سنگشناسی سازند داریان همراه با محیط رسوبی و ریزرخسارههای مطالعه شده در مقاطع نازک مربوط به کوه خانهکت
تجزیه و تحلیل رخسارهها و تعیین زیرمحیطها :
در این مطالعه ، تعداد 8 ریزرخساره مربوط به 3 محیط دریای باز ، سد و لاگون شناسایی شده است.